Hirdetés

Teszt: Verbatim 500 GB-os külső adattárak



|

Egyre vonzóbb vétellé válnak a nagyméretű, hordozható adattárak, ám amikor a csatlakozás fajtájáról esik szó, akkor sokan bajba kerülnek. Utánajártunk, melyik szabványt érdemes használni adataink minél gyorsabb elérése érdekében.

Hirdetés

Ha kizárólag az egyes technológiák elméleti maximumát vennénk figyelembe, akkor nagyon könnyű dolgunk lenne, szinte azonnal felállíthatnánk egy sorrendet a ma használatos szabványokból. Mindenki kedvence, a mára legelterjedtebbé váló Universal Serial Bus második generációja szinte fej-fej mellett versenyezne a FireWire-csatlakozással, míg a trón egyértelműen az eSATA-t illetné. A valóság azonban gyakran mást mutat.


Hogy miért? Nos, egész egyszerűen azért, mert egy csatlakozási forma sok apró összetevőből áll össze egy egésszé. Kiemelt szerepet kapnak az „anya” gépen található vezérlők fajtái és azok beállításai, illetve az sem elhanyagolható tényező, hogy az operációs rendszer miként kezeli a külső adattárakat. A legfontosabb azonban mégis a külső eszközbe szerelt kommunikációs lapka, aminél elvárható a teljes kompatibilitás és a hibátlan plug and play működés. A két vezérlő együttes munkája adja majd meg nekünk a minél nagyobb adatátvitelt, illetve az olyan extra szolgáltatásokat is, amelyekkel könnyebbé válhat az egység hordozhatósága.

 

0130verba1.jpg




USB-s világ


Egy külső merevlemezes tárhely megvásárlása előtt tehát ne csak a méret lebegjen a szemünk előtt, hanem arra is figyeljünk, milyen csatolókkal büszkélkedik az egység. A gyártóknak köszönhetően az USB 2.0 úgymond alapszabvánnyá nőtte ki magát, gyakorlatilag ma nem gördül le olyan külső tárhely, HDD-ház, illetve alaplap és noteszgép a gyártósorokról, amin ne lenne legalább két USB-s aljzat. Ennyi könnyítést tehát mindenképp kapunk, viszont amint több 10 vagy 100 gigabájtot írnánk egy menetben a tárhelyre, rögtön valami gyorsabb után fogunk áhítozni.


Ekkor jön képbe a FireWire és az eSATA, ám ez utóbbi még elég fiatalnak számít, 1-2 évvel ezelőtt kizárólag prémium termékeken volt fellelhető. Hogy mekkora többletet kaphatunk a FireWire és az eSATA használatával, azt a legegyszerűbben olyan tárolók vizsgálatával tudjuk bemutatni, amelyek az USB 2.0-s kapcsolat mellett a két említett szabvány támogatására is képesek.

 

0130verba2_1.jpg
 


A Verbatim External Hard Drive 500 gigabájtos szériája, mily meglepő, pont két ilyen termékből áll, kizárólag a csatlakozás formájában különbözik egymástól a két típus. Elsősorban a FireWire és az eSATA harcára fókuszáltunk, hiszen az USB 2.0 sebessége régóta ismert számunkra. Természetesen a méréseket elvégeztük ezen a buszon is – az eredmények teljesen átlagosak, a korábban más külső tárhelynél tapasztalt szintet hozták. A FireWire-kapcsolat beüzemelése közben a szerkesztőségi tippverseny minimum kétszeres sebességet „jósolt” az USB-hez képest, az első tesztek azonban rögtön csalódást okoztak számunkra. A táblázatban szereplő szintetikus mérések ugyan közel sem fedik a valóságot, ám a fájlmásolás során mért 28 megabájt/másodperc sebességű adatátvitel így is jócskán elmaradt a várt eredménytől. A lassúság okát sajnos nem tudtuk kideríteni, két eltérő alaplapi vezérlőre kötve is ugyanezeket a számokat kaptuk. Talán az eszközbe szerelt lapka lesz a ludas, netán egy gyárilag hibás darabot fogtunk ki, más anomáliára sajnos nem tudunk gondolni.


Ki a nyerő?


Ezzel szemben az eSATA szárnyalt, a beépített Samsung HD502IJ merevlemez szinte azt a sebességet hozta, amit amúgy gépházba szerelve, közvetlenül az alaplapra kötve tudna nyújtani. A tesztek alatt tapasztalt processzorterhelés a FireWire-höz hasonlóan nagyon alacsony maradt, a merevlemez hozzáférési ideje viszont, ha csak minimálisan is, de csökkent.


Egy Verbatim External Hard Drive vásárlása során tehát a háromból két csatoló ajánlható igazán. Ha inkább a kompatibilitás a fontos, akkor az USB 2.0-t használjuk, ha viszont az adatátviteli sebesség számít, akkor az eSATA-s modellt kell javasolnunk. A FireWire ebben a tesztünkben nem azt nyújtotta, amit elvártunk tőle, hiába az alacsony processzorterhelés, az adatok „lassan” jutnak el A-ból B-be.

 

0130verb-xls.jpg
 


Verbatim External Hard Drive 500 GB eSATA & USB 2.0 Combo

  • Forgalmazó: Verbatim Magyarország
  • Ár: 27 000 Ft
  • Web: hopp.pcworld.hu/5593
  • 500 gigabájtos mobil tárhely
  • USB 2.0 és eSATA 3.0 Gbps csatlakozás
  • passzív hűtés
  • előretelepített Nero BackItUp 2 Essentials szoftver
  • 202 mm (H)× 114 mm (Sz)× 40 mm (M)
  • 2 év garancia

ÉRTÉKELÉS:
Előny: csendes üzem, gyors adatátvitel eSATA kapcsolaton keresztül
Hátrány: szokatlan ki- és bekapcsolások a számítógép bootolása alatt
Teljesítmény: 4,5
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 4


Verbatim External Hard Drive 500 GB FireWire & USB 2.0 Combo

  • Forgalmazó: Verbatim Magyarország
  • Ár: 26 000 Ft
  • Web: hopp.pcworld.hu/5592
  • 500 gigabájtos mobil tárhely
  • USB 2.0 és FireWire csatlakozás
  • Passzív hűtés
  • Előre formázott HFS+ partíció
  • Mac OSX támogatása
  • 202 mm (H)× 114 mm (Sz)× 40 mm (M)
  • 2 év garancia


ÉRTÉKELÉS:
Verbatim External Hard Drive 500 GB FireWire & USB 2.0 Combo
Előny: csendes üzem, OSX-rendszerek és Time Machine támogatása
Hátrány: többet vártunk a FireWire-től
Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4,5
Ár/érték: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.