Hirdetés

Teszteltük az LG négyszeres Blu-ray íróját



|

Igen, megkaptuk, kezeinkkel illettük és kipróbáltuk! Úgy tűnik, hogy nem kell mellé külön DVD író, kompatibilitásból is jó osztályzatot érdemel a GBW-H10N, a piac jelenleg egyik leggyorsabb BD írója.

Hirdetés

Az ATAPI (IDE) csatlakozású belső meghajtó valamivel hosszabb a DVD íróknál, mintegy 21 centiméter mélyen nyúlik be a számítógép házba. Ez azt jelenti, hogy a ház kialakításától függ, hogy elfér-e vagy sem: egy barebone konfigurációba még talán nem tudjuk beépíteni, de egy normál szélességű MIDI toronyban elfér. Egyébiránt a szokásos, tálcás meghajtóműről van szó, azaz nem kell védőtokba (caddy) bújtatni a lemezt használat előtt.



Négyszeres BD-R írásra képes az LG író, így a mellékelt Verbatim BD-R nyersanyagot 23 és fél perc alatt készítette el, ami, tekintve a 25 gigabájtos adatmennyiséget, kiváló eredmény, sőt, jelenleg az elérhető legjobb. Teljes körűen DVD kompatibilis, a kétrétegű DVD+R9 és DVD-R DL médiát is kezeli, igaz, hogy csak négyszeres tempóban. Ily módon a 8,5 gigabájtos DVD+R9 lemez megírásához hosszabb időre, 28 perc 15 másodpercre volt szükség, mint a 25 gigabájtos BD-R-hez: sebességelőny az új technológiánál.
A DVD írók 16-szoros névleges DVD-R/+R írási sebessége mellett avittnak tűnhet a 12-szeres tempó, de így is kevesebb mint hat perc alatt (5 perc 56 másodperc) készült el a tesztlemez, ami csak kis időtöbbletet jelent a DVD írókkal szemben.



Ügyelve az LG hagyományokra, még a DVD-RAM-ra is volt gondjuk a konstruktőröknek, amit ötszörösen írhatunk. A jó öreg CD-R-ről és CD-RW-ről sem kell lemondanunk, igaz, elég visszafogott tempóban, nyolcszoros illetve tízszeres sebességgel írhatók. Maximálisan hatszoros és nyolcszoros tempóban írhatjuk újra a DVD-RW illetve DVD-RW médiát, ami azt jelenti, hogy a GBW-H10N e tekintetben ugyanolyan gyors, mint a legújabb DVD írók. Nagyon kiegyensúlyozott a meghajtó olvasási teljesítménye, az írott és gyári DVD médiát egyaránt képes mintegy 6-szorosan kezelni.



Összességében teljes kompatibilitású, jól működő írót ismerhettünk meg a rövid bemutató tesztidőszak alatt, izgatottan várjuk a további, még fejlettebb modellek megjelenését. Konkrét árról még nincs tudomásunk, természetesen a kezdeti időszakban 300 USD-nek megfelelő hazai árral számolhatunk. A PC World októberi számában bővebben is olvashatnak az új íróról és magáról a Blu-ray technológiáról is.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.