Hirdetés

Toshiba Satellite Z30 ultrabook teszt - Üzemidő bajnok



|

Háromszázezer forintért kerestünk SSD-s és Haswell processzoros ultrabookot, ami képes egy teljes műszakot lehúzni.

Hirdetés

Egy ultrabook pont abba a kategóriába tartozik, amit az ember szívesen cipel magával, mert kicsi, könnyű és csak ritkán kell árammal etetni. A tavaly megjelenő Intel Haswell processzorokkal jelentősen javultak az ultrabookokban rejlő lehetőségek, az egész napos munkavégzés és a komoly teljesítmény már nem álom többé. A Toshiba tavaly év végén jelentette be a negyedik generációs Intel i3 és i5-ös processzorcsaládra épülő Satellite Z30 és Z30T modelleket. Mi a sima Z30-ast teszteltük, ami 300 ezer forint környékén kínál ultrabook élményt magyar nyelvű Windows 8.1-el, SSD-vel és hagyományos, nem érintőkijelzős megjelenítővel.

Hirdetés

Nem egy MacBook Air

A Toshiba laptopja elvileg fej-fej mellett versenyez az Apple termékével, árban legalábbis mindenképpen. Kialakítást tekintve viszont nem veszi fel a versenyt a MacBook Air 13-al. Bár magnéziumötvözetet kapunk a pénzünkért, bennünk elsőre inkább műanyagos, olcsóbb hatást keltett ez a megoldás. A felhasznált anyagok minősége ettől függetlenül nem rossz, látszólag a karcolásoknak is jól ellenáll a gép teteje és a belső oldala. A magnézium alapú szerkezetnek viszont megvan az az előnye, hogy hihetetlenül könnyű, a ultrabook 1,2 kilós tömege egy 15,4"-es notebook után meghökkentő. Elvileg a mérnökök rázkódás- és ütéselnyelő kialakítással is ellátták ez a Z30-ast, ezt mi nem tudtuk élesben tesztelni, a tesztkészüléket nem akartuk dobálni a szabvány szerint előirányzott 30 centi magasságból.

Kijelzőt tekintve egy normál 13,3"-ast matt panelt kapunk, aminek jó a fényereje, és a LED háttérvilágításnak hála kellően takarékos is. Mivel nem tükröződik, ezért irodában is remekül használható, kültéren viszont ez is erőlködik, főként, ha a nap erősen tűz. A panel felbontása 1366 x 768 pixel, ez ma már nagyon kevés, főleg mióta az Apple megfertőzte a felhasználókat a Retina kijelzőkkel és mindenki a ppi értékek bűvöletében él. Átlagos felhasználásra viszont ez is elég lehet, de igényeseknek nyilván egy 1440 x 990-as Air jobban megfelel, vagy az 1080p-s panellel szerelt Samsung ATIV Book 9

A tapipad kinézete csalóka, csak a középső panel érinthető

  

Kényelmes a billentyűzet, extrás a tapipad

Az ultrabook előkelő grafit-sötétszürke dizájnt kapott, mindössze a feszes zsanéroknál találunk egy leheletnyi ezüstszínt, illetve a tapipad tövénél egy szálhúzott alumínium panelt, állapotjelző ledekkel. Ez az összeállítás meglehetősen jól áll a Z30-asnak, üzleti gépnek simán elmegy, de otthoni használtra is megteszi. Nem túl extrém, de ezt a külcsínt nagy valószínűség szerint úgyis főként a férfiak fogják kedvelni. Az elegáns kialakítás mellé jár azért egy-két hasznos extra is. Ilyen a cseppálló, szigetes elrendzésű billentyűzet, ami akkor sem megy tönkre, ha belelöttyen egy nagyobb korty víz. A billentyűzet meglehetősen kényelmes, a gombok valamiért szélesebbek az átlagnál, így nem négyzet, inkább téglalap alakúak. Kapunk még fehér háttérvilágítást is, ami sokat segíthet az éjszakába nyúló munkában. Külön multimédiás gombokat nem tettek rá, a Z30 kényelmi szempontból elég fapados, mindent az Fn gombbal csalhatunk elő a billentyűzetről. A beépített 2 megapixeles webkamera minősége egész jó, a hangért két beépített mikrofon felel. 

A magnézium ötvözetből készült külső ellenáll a karcoknak, egy kissebb leejtést is elvisel 

A tapipad minősége jó, kellemes az érintése és a többujas műveletek, nagyítás, görgetés használata is rendben van. Érdekesség számba megy az itt elhelyezkedő két extra érintőkapcsoló. Ezekkel választható ki a leggyorsabban a takarékos "eco mód", valamint itt tiltható le a tapipad felület is. Ez az elhelyezés nem okozott problémát nekünk, csak erőteljes érintésre kapcsolnak be a funkciók, véletlenül nem lehet aktiválni ezeket. 

Felszereltségből ötös

Egy 13,3" hüvelykes géptől legkevésbé sem azt várja el a tulajdonosa, hogy minden portból gazdagon legyen rajta. A Toshiba Satellite Z30 ilyen szempontból is rendben van, mert logikus és gazdag csatlakozókínálattal látték el. Jobb oldalt egy Gigabites LAN, két USB 3.0 és egy multifunkciós SD-kártyaolvasót kapunk. A másik oldalra jutott a töltő, a D-Sub, HDMI és a harmadik USB 3.0 csatoló, valamint az egyesítet hang ki- és bemenet. Az ultrabook elejére nem kerül semmi, csupán a két beépített sztereó hangfalpár nyílásai, melyek egyébként kellemesen szólnak, de nagy meglepetést ne várjunk tőlük, a mély hangok hiányában csak szolíd teljesítményre képesek. A hőelvezetést szerencsére nem oldalt, hanem hátul oldották meg, így a Haswell által termelt hő nem a kezünkre érkezik, hanem a kijelző tövénél távozik a gépből. Ez menet közben nem érzékelhető, a ventilátort sem hallani, egyedül komolyabb terhelés, játék során kapcsol be a hűtés, ilyenkor viszont a kis méretből adódóan jól hallható. 

A szokásos portok jobb és bal oldalra kerültek 
 

Közepes teljesítmény, nagyon jó akkumulátoros üzemidő

A 64-bites Windows 8.1-el érkező Satellite Z30 nem mondható lassú gépnek. Egy kétmagos 1,7 GHz órajelű Intel Core i3-4010U dolgozik benne, ami egy kifejezetten takarékos chip, 15 watt maximális TDP-vel tökéletes választás a spórolós rendszerek számára. A mellékelt 128 GB-os mSATA SSD ellenben nem sok tárhelyet kínál, ezt külön felhő szolgáltatásokkal, vagy SD-kártyával tudjuk legolcsóbban megnövelni. Az SSD sebessége már az első bekapcsoláskor igen meggyőzőnek tűnt, a lefuttatott HD Tune Pro 5 teszt is ezt igazolta. Átlagos sebességet nézve (max: 346 MB/s - min: 208 MB/s) 268 MB/s tempóval lehet a meghajtóra írni. A 4 GB DDR3 memória viszont kétségkívül nagyon karcsú, 8 GB-nak jobban örültünk volna mi is, és a gép is. Öszesen 16 GB-nyi 1600 Mhz-es modult pakolhatunk a rendelkezésünkre álló két foglalatba, ám ehhez le kell bontani a gép teljes alját, nincs külön szervízablak. Nem mondjuk, hogy a 4 GB nem elég hétköznapi használatra, de hamar ki lehet fárasztani, pláne, ha ne nem szeretjük a programokat bezárni, netalán több dolgot végzünk szimultán.

8 óra a reális üzemidő, de spórolósan elérhető 10-12 is

Egy ultrabooktól dedikált grafikus vezérlőt sem várhatunk el, itt is csak a processzorba integrált Intel HD Graphics 4400-assal kell beérnünk, ami HD tartalmak fogyasztására teljesen elég. Régebbi játékokkal is el-el lehet szórakozni, de új címekkel nem érdemes kínozni a rendszer. A grafikus chip 3DMark 11-ben sem tud többet 730 pontnál, ami jól jellemzi a gamer teljesítményét, egy jobb dedikált VGA-val ennek háromszorosát, négyszeresét is el lehet érni. Az akkumulátoros tesztben viszton remekelt a Toshiba. A leírásban szereplő 12 órás üzemidő jól hangzik és teljesíthető is. Pláne, ha nem akarunk végig maximum fényerőn, bekapcsolt Bluetooth 4.0, 802.11ac Wi-Fi, vagy Wireless Display technológiával dolgozni. Dolgos hétköznapok mellett mi 7,5 órát mértünk, ebben benne volt a netezés normál fényerőn, kis zene és olykor-olykor a billentyűzet világítás használata is. Ezekből az igényekből faragva 8-10 óra között van a reális üzemidő, ami elég meggyőző.

Tetszetős külső, kompakt méret, mindez alig 1 kiló 
 

Vennénk is, meg nem is

A teszt végén vegyes érzelmekkel adtuk vissza a gépet. A Toshiba Satellite Z30 nem egy rossz ultrabook, csak az alapmodellnek vannak kisebb hiányosságai. A 4 GB memória kevés lehet komolyabb feladatokhoz, a 128 GB-os SSD spórolósan és extra bővítési trükkökkel még éppen megteszi. Ehhez jön egy átlagos felbontású panel, és már is sokak számára nem annyira vonzó a 309 ezer forintos végfelhasználói ár. Persze ezen hiányosságok java részét lehet orvosolni, de akkor már bőven 400 fölé kúszik a gép ára, amivel nem lesz versenyképes a konkurenciával szemben. Ezt a modellt főként annak ajánljuk, aki nem akar, vagy nem tud többet költeni egy ultabookra, de tetszik neki a Toshiba formavilága és szüksége van egy Windows 8.1-es  rendszerre, extrém hosszú akkumulátoros üzemidőre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.