Hirdetés

Tükrös minőség zsebben - Nikon Coolpix A teszt



|

Kicsi, így sok minden lemaradt róla, de a komoly gépek képminőségét hozza a Coolpix A. Kérdés, hogy a tükörreflexesek helyett, vagyok azok kiegészítőjeként gondoljunk-e inkább rá.

Hirdetés

Ma már nem egy olyan gép van forgalomban, mely tisztességes fizikai méretekkel megáldott, minőségi képérzékelőt rejt kompakt méretű vázban, így zsebgéppel is lőhetünk igazán szép képeket. A Nikon a Coolpix A-val indul ebben a mezőnyben.

 

Fém és egy kis bőr

 

Retro jellegű, kicsit szögletes hangulatú és kiváló minőségű fémházat kapott az APS-C érzékelővel dolgozó kis gép, apró bőr kapaszkodóval és hüvelykujjgumival. Tükröt és optikai vagy elektronikus keresőt nem találunk rajta, a főhelyet a felületből kikapcsolt állapotban is kiálló, fix fókusztávolságú, 18,5 mm-es (28 mm-es ekvivalens) objektív foglalja el. Van egy egész ügyes kipattintható mini vaku és persze vakupapucs is.

 


A kezelőfelület tradicionális, de annyi csellentyűcske azért nem fért el a kis gépen, mint egy nagy vázon. A motívumválasztó mellett egy paraméterbeállító tárcsát találunk, a hátsó négyes beállítógomb oszlopból egy, az Fn funkciója állítható, ahogy a homlokzaton elhelyezett Fn2-é is. A bal oldalon háromállású kapcsolóval válthatjuk a fókusz üzemmódot, manuális állásban az objektívgyűrűé a főszerep.

 

 

 

Az i gomb a tükrös gépek felső részén elhelyezett monokróm státuszkijelző mintájára elrendezett beállítópanelt jelenít meg a fix TFT kijelzőn, itt aztán mindent hangolhatunk. Hiányosságként éltük meg viszont, hogy egyáltalán nincs videós gomb, sőt a motívumtárcsán sincs ilyen állás, az i menü mélyéről, a Release mode pontból kell előcsalogatnunk a mozgókép felvétel módot.

 

 

Szűrő nélkül élesebb

 


Természetesen szép képet ad a 16 megapixeles képérzékelő, melyről a gyártó elhagyta az aluláteresztő szűrőt. Az élességállítás a kompakt gépeknél megszokott mechanizmussal dolgozik, viszont a teljes képfelületen választhatunk fókuszpontot. Manuálisan 10 centiméteres tárgytávolságig is lemehetünk, kiváló makrók, portré- és tárgyfotók készíthetők a kis mélységélességű optikával. A vignettálás (peremsötétedés) szűk rekesznél is állandó vendég, ami sajnos lehet zavaró is, ugyanakkor az optikai torzítás a nagy látószög ellenére sem zavaró mértékű. Optikai stabilizátor nincs a gépben, a nagy látószög miatt ez fotózásnál nem túl erősen korlátozó tényező, de videózásnál annál inkább. Ettől eltekintve a videók elég jók, 24, 25 és 30 képismétléses is lehet a Full HD videofelvétel, ami speciális projektekhez jól jön, az élesség követés lehetne pontosabb.


Természetesen van RAW formátum és 4 kép/s-es sorozatfelvétel, JPEG esetén 20 képkockáig is – a 4 kép/s ebben az árkategóriában nem kiemelkedő. A ma népszerű panoráma, HDR és 3D módok ebből a készülékből hiányoznak, vannak viszont effektusok és szerkesztő. Az LCD kijelző nézőszöge jó, de fényereje erős napsütésben sokszor már nem elég, és találomra kell céloznunk. Ha van fény, akkor kereső hiányában jól jön a nagyítós célzás funkció a manuális élességállításhoz vagy ellenőrzéshez.

 

Hirtelen helyzetekhez

 

Erősen érezni a gép kialakításán, kezelőfelületén, hogy felülről kívánja a vevőket becsalogatni ebbe a speciális szegmensbe. Elsősorban azoknak hívogató a Coolpix A, akik már rendelkeznek egy tükörreflexes géppel, de ha az épp nincs náluk, vagy nem kívánnak az óriás objektívekkel birkózni, akkor legyen mit előrántani a zakózsebből. Kezelése tükrös – főleg „nikonos” – előképzettséggel magától értetődő, ha azonban a kompakt világból lépnénk felfelé, akkor már kevésbé. Magas árához képest hiányoltuk belőle a képstabilizátort, és akad néhány hiányossága is, úgy véljük, csak egy szűk célcsoport számára ér meg ennyit az amúgy erőteljes és igényes kiképzésű, hangulatos masina.

Számos mintafelvétel megtekinthető a Nikon Coolpix A általunk készített mintaalbumában.

 

Adatok:
- 16,2 megapixeles APS-C CMOS
- 3,0” LCD (921 000 alképpont)
- 18,5 mm-es NIKKOR objektív
- EXPEED 2 képfeldolgozó
- SDHC/XC kártyafoglalat
- 14 bites RAW, Full HD MP4 videó (24, 25 vagy 30 fps)
- retusálás és szerkesztés videókhoz is
- UR-E24 adaptergyűrű
- HDMI
- opcionális GPS és Wi-Fi

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.