Hirdetés

Új DDR3-as alaplapok az MSI-től



|

Az MSI-nél is felkészültek a közelgő AM3-as Phenom processzorok fogadására.

Hirdetés

A hírek egyelőre még az AM2+-os Phenom II központi egységeket éltetik, ám az alaplapgyártók folyamatosan érkező közleményei alapján látható, hogy egyre közelebb van az őrségváltás. Az első AM3-as központi egységek megjelenése körülbelül egy hónap múlva esedékes, tavasszal pedig további típusok - elsősorban csúcsmodellek - várhatók.

Az MSI, ha lehet ilyet mondani, az egyik legjobban felszerelt AM2+-os alaplapot készítette el az első Phenomok számára, így kiváncsian várjuk, hogy Socket AM3-as fronton vajon milyen teljesítménnyel és szolgáltatáskínálattal tudnak szolgálni. Nos, a gyártótól kapott információk alapján nem lesz okunk panaszra, még azoknak sem, akik elsősorban túlhajtás miatt fognak Phenom II-t vásárolni. A 790FX-GD70 személyében egy vérbeli csúcsalaplapot köszönthetünk, mely dizájnja, színhasználata követi az X58-as alaplapcsaládban bemutatkozott típusoknál megismert vonalat. A fekete nyomtatott áramkörön az AMD 790FX+SB750 lapkakészlet kapott helyett, mely ugyan nem egy új fejlesztés, mégis minden probléma nélkül megbirkózik az AM3-as foglalatba helyezhető központi egységekkel. A négy darab - kék és fekete - DIMM foglalatba DDR3-1333 MHz sebességű memória modulokat helyezhetünk, a maximálisan telepíthető méret 16 GB. 

 

msi_790fx_gd70_k.png
 

 

Az ATI CrossFire technológiáját kedvelők bizonyára nagy örömmel nyugtázzák a négy darab tizenhatszoros PCI Express bővítősín meglétét, a kialakításnak köszönhetően akár négy videokártya is kényelmesen megfér egymás mellett. A további bővítőkártyáknak két PCI és egy PCIe ×1 slot áll a rendelkezésére. A merevlemezes tárhelyeket összesen nyolc SATA 3.0 Gbps csatlakozó várja, a külső egységeket eSATA szabványon keresztül is csatlakoztathajtuk. A nyolccsatornás hangvezérlő és a két gigabites hálózati lapka pontos típusát egyelőre nem ismerjük, az egy szem FireWire port kezelését viszont vélhetően a Texas Instruments egyik korábbról is ismert lapkája végzi. A 790FX-GD70 természetesen támogatja a DrMOS technológiai csomagot, beleértve az ún. Active Phase Switching energitakarékossági metódust is.

A 790GX-G65 nem büszkélkedhet ennyire bőséges szolgáltatáskínálattal, viszont cserébe várhatóan az ára is jóval barátibb lesz. Az FX lapka helyett a 790GX került az SB750-es déli híd mellé, mely azok számára jó hír, akik esetleg fokozatosan tervezik bővíteni a gépüket. Az északi híd ugyanis tartalmaz egy Radeon HD 3300 néven elhíresült, DirectX 10 kompatibilis integrált grafikus magot, amely mellé 128 megabájtnyi dedikált memória is tartozik. Egyedüli használata is elegendő 3D-s teljesítményt nyújthat sokak számára, ám ha valaki többre vágyik, akkor egy HD 2400/3400-es kártya beszerzésével aktiválhatja a Hybrid CrossFire technológiát, ami egyesíti a két grafikus vezérlő erejét. Az IGP monitorkimenetei között a HDMI aljzat is megtalálható.

 

msi_790gx_g65_k.png
 

 

A 3D-s teljesítmény növelésére természetesen más lehetőség adott, a két tizenhatszoros PCI Express sínben akár két HD 4870 X2 is működésre bírható. A SATA csatlakozók száma ötre csökkent, az eSATA azonban továbbra is jelen van. Valószínűleg a nyolccsatornás hangkodek típusa sem tér el jelentősen a 790FX-GD70-re integrált darabtól, a gigabites hálózati vezérlők viszont megsínylették - a kettőből egy maradt - a költségcsökkentést.

A két bemutatott alaplap pontos megjelenése egyelőre nem ismert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.