Hirdetés

Új király a szerverpiac trónján



|

Már nem az IBM-et találjuk a szerverpiac élén: a HP célfotóval vezet.

Hirdetés

A recesszió és az olajárak emelkedése az egész piacot lelassította, de a Gartner negyedéves jelentése szerint mindez nem érintette a szerverek értékesítését. Az első negyedévben az eladási mutatók 7,6 százalékkal, a bevételek pedig 4,3 százalékkal emelkedtek. A fejlődő országok gazdasági növekedése egyre nagyobb igényt támaszt az x86 alapú kiszolgálók iránt. A RISC-Itanium Unix piacra ez nem érvényes, annak forgalma 8,4 százalékkal esett - bár a bevételek 3,7 százalékkal itt is emelkedtek. (IBM Power, Intel Itanium termékcsalád (IFP) és Sun Ultrasparc)

 

0526szerver.jpg
 

A RISC-Itanium termékek minden gyártó számára fontos bevételi forrást jelentenek. A velük szemben támasztott igény régiónként erőteljes eltéréseket mutat: az x86-os szerverek a nyugat-európai országokban folyamatosan kiszorítják vetélytársaikat, míg a közép- és kelet-európai, a közel-keleti és az afrikai piacon egyre nő a kereslet a Risc-Itanium alapú szerverek iránt. 2006-tól 2007-ig 130 százalékkal nőtt az IPF eladási mutatója, bár az adat gyakorlatilag értéktelen az eladások pontos száma nélkül, ami a vetélytársakhoz képest elég alacsony.

Az ázsiai és csendes-óceáni régióban a HP 46 százalékos bevétel-növekedést jelentett be a 2007-es év végén. A Gartner rámutatott, hogy a ProLisant (x86) és Integrity (Itanium alapú) gépek eladási mutatói javultak, ugyanakkor a HP PA-RISC és Alpha mutatói romlottak. A RISC-Itanium piacon egyébként nehéz pontosan meghatározni az erőviszonyokat - az IBM negyedéves jelentése szerint a system z értékesítésekből 10 százalalékkal, a system p-ből 2 százalékkal nőtt a bevételük, ugyanakkor a system i 21 százalékos csökkenéssel zárt.

A Sun bizonytalan adatokat közöl: állításuk szerint tizenhat érdekeltségi területéből tizenkettőben növekedést értek el. A blade szervereknél, beleértve az Ultrasparc vonalat, "masszívan" nőtt a bevétel, a Chip Multi Threaded (CMT) termékek bevétele pedig megduplázódott a 2007-es év első negyedéhez képest.


A további adatok - hogy áll a HP, a Sun és a Dell? >>>

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.