Hirdetés

Üzemanyagcellás szünetmentes az APC-től



|

Az első működő demót a CeBIT láthattuk, egyből nagyban

Hirdetés

Sokat olvashattunk az üzemanyagcellás elektromos energia előállításról, számos helyen alkalmazzák is, de mindeddig nem sok implementációját láthattuk élőben a technológiának. Elsőként a CeBIT-en, egy APC adatcenterbe integrálva találkozhattunk működő darabbal, nem is kicsivel.

 

fuelcellrackfront_.jpg
Adatcenterekbe tervezték az FCXR-t



Az APC idén vezeti be FCXR termékcsaládját, mellyel a hagyományos akkumulátoros szünetmentes egységek illetve a dízelmotoros generátor váltható ki az adatközpontokban. Az adatcenterekbe építhető biztonsági energiaellátó modul hidrogén üzemanyagcellával dolgozik, viszonylag alacsony, legfeljebb 75 db-es üzemzajjal. 10, 20 és 30 kilowattos változatokban kapható majd.

 

 

 

fuelcellrackh_.jpg
Az adatcenteren belül és kívül is elhelyezhetők a hidrogén palackok


Nagy előnye az új technológiának, hogy szemben az akkumulátor alapú szünetmentes blokkal kis helyen elfér és ha szeretnénk megnövelni az áthidalási időt, akkor az nem jár extra terület igényekkel. Mindössze újabb hidrogén palackokat kell a rendszerhez csatlakoztatni, melyek az adatcenteren kívül is elhelyezhetők. Természetesen a hidrogén utántöltéséről gondoskodni kell, de ez kellően nagy teljesítményű rendszerek esetében koránt sem jelent akkora költséget, mint amit egy akkumulátor alapú UPS jelentene, mely néhány év alatt elöregszik. További előny hogy csupán víz keletkezik az energia előállítása során, semmilyen káros anyag nem szabadul fel.

 

 

fuelcellinside_.jpg
 Néhány cső rács mögött - ennyi látszik az üzemanyag cellából
 

 

 

Az új FCXR modulok is ugyanúgy menedzselhetők az APC szoftverével mint az adatközpont egyéb egységei és a program következő változatában a kapacitástervező modul is is számolni fog az üzemanyagcellás szünetmentes blokkokkal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.