Hirdetés

VIA grafikus kártya beágyazott rendszerekhez és barebone gépekhez



|

A Chrome GPU alapú kártya ára még nem ismert.

Hirdetés

Régen nem hallhattunk a Chrome GPU-król, az asztali és noteszgép szegmensben nem túl sikeres chip most a gyártó egy új, kifejezetten beágyazott rendszerekhez készült grafikus vezérlőkártyáján tűnik fel.

A VIA Technologies nem túl sokat hallatott mostanában magáról, holott a lapkagyártó neve nagyon is ismert PC-s körökben. A cég a PC aranykorban számos - 2005-ig bezárólag több, mint 100 millió darab - AMD processzorokat fogadó alaplapokban általánosan alkalmazott vezérlő lapkakészletet adott el. 1998-ban a Cyrix és más cégek megvásárlásával belépett az x86-os mikroprocesszorok piacára is és megalkotta a maguk idejében igen jó ár-teljesímény arányukról ismert VIA C3 és VIA C7 processzorokat és a kis méretű, beágyazott rendszerekben is jól alkalmazható EPIA alaplap platformot. Az Intel Atom erőteljes színre lépésével a VIA rengeteg noteszgép és asztali gép gyártó partnert vesztett, ám a beágyazott rendszerek - automaták, információs kioszkok, ipari rendszerek - terén ma is ismert gyártó. Megjegyzendő, hogy azért a PC, illetve laptop piacról sem veszett ki egészen a név, a modern Fujitsu LifeBook S6250 és 6420 modellekben VIA S3 Graphics grafikus vezérlők dolgoznak.

VIA EH1
VIA EH1

Ezen a területen erősít tovább a cég a VIA EH1 grafikus vezérlőkártyával. A félmagas kiépítésű, PCIe 2.0 x16 sínbe illeszthető modul DVI és HDMI kimenetet is tartalmaz. Lelke a DirectX 10.1, OpenGL 3.1 és OpenGL ES 2.0 kompatibilis Chrome 5400E GPU, mely 65 nanométeres gyártástechnológiával készült. Aktív hűtést szereltek a CPU-ra, a kártyán 512 MB DDR3 memória (Samsung gyártmány) kapott helyet.


A hangzatos specifikációk lényege, hogy több Full HD jelfolyam illetve sztereoszkopikus 3D lejátszás képességével egészítheti ki a VIA EH1 beágyazott (akár Linux alapú) rendszerünket. Daniel Wu, a VIA Embedded Platform Division alelnöke szerint az extrém alacsony energiafogyasztással kiegészítve ezek a képességek, érdekelni fogják azokat a rendszerintegrátorokat, akik a legújabb lehetőségek irányába fejlesztenék tovább meglévő termékeiket.


A VIA EH1, mely számos Mini-ITX alaplapban használható jelenleg bevezetés alatt áll. Cikkünket a ComputerWorld-tól vettük át.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.