Hirdetés

Vízálló hardverek mustrája



|

Ha a nyárról esik szó egy beszélgetés során, akkor elsőre tópart, folyó, rafting, tenger és hasonló kifejezések jutnak eszünkbe. Előfordulhat, hogy ezeken a helyeken is ugyanúgy szeretnénk digitális korunk áldásait élvezni, mint otthon.

Hirdetés

Egy ismert mondás szerint a férfiak olyan logikátlan teremtmények, akik a szállodában otthon akarják érezni magukat, míg otthon szállodai szolgáltatásokat várnak el. A nyaralás a jobb vizes helyeken sokba kerül, de ha már vagyunk olyan szerencsések, hogy megengedhetjük magunknak, akkor valószínűleg szeretnénk kényelmes digitális eszközeinket magunkkal vinni. Ám víz közelében könnyen történik baleset, minden kütyü fokozott veszélynek van kitéve – eltekintve attól az alapvető kockázattól, hogy valaki szemet vet javainkra. Ha nemcsak a városban sétálgatva, hanem terepen, medencében, tengeri fürdőzéskor, esetleg szörföléshez vagy raftingtúrán is használnánk masináinkat, akkor megéri beruházni vízálló modellekbe.

 



Fényképező vagy csak tok?

Két lehetőségünk van arra, hogy a vízi világot lencsevégre kapjuk és eképpen hazavigyük: vagy eleve vízhatlan modellt választunk (tavalyi tesztünkben több vízálló kompakt modellt is összehasonlítottunk), vagy pedig vízzáró tokba börtönözzük a készüléket. Ez a két megoldás elérhető mind a fényképezőgépek, mind a videokamerák esetében, utóbbiakat csak akkor érdemes választani, ha valóban minőségi mozgóképet készítenénk, ugyanis a mai, gyakran hátoldali megvilágítású CMOS érzékelőkkel dolgozó fényképezők elég részletes, sokszor Full HD videót készítenek.

 



A vízzáró tok speciális felépítést kíván, hiszen szinte minden gépnek más az alakja, mérete, másutt vannak a kezelőszervei. Mivel félévente-évente jelennek meg új modellek a gyártók kínálatában, érthető, ha csak a legsikeresebb modellekre készül „búvárruha”. Léteznek ilyenek abszolút kompakt gépekhez és nagy profi szörnyetegekhez is, közös bennük, hogy a védett géphez képest kissé drágák, sokszor annak nem minden funkcióját teszik elérhetővé, és karbantartást igényelnek – nemcsak tisztításuk ajánlott, de érdemes felületüket páramentesítővel is kezelni.

Nem mellékes, hogy meggátolják az érintőképernyő használatát, vagy a bumfordi gombok miatt egyszerűen csak nehéz őket kezelni. Ugyanakkor ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy profi videokamerát vagy fényképezőgépet vigyünk magunkkal a víz alá, ugyanis tükörreflexes gépeket ritkán kínálnak eleve vízhatlan kivitelben – már csak a cserélhető objektív miatt sem. (Egy rendes tok amúgy több százezer forintba is kerülhet.) Üdítő kivétel a nemrég útjára indított Pentax K-30, ám ez a készülék is inkább csak időjárásálló, azaz nem érdemes medencébe dobni, viszont egy esős kirándulást simán túlél.

 



Az alsóbb, nagyzoomos és kis kompakt palettán már sokkal több vízhatlan modell van. Ha van bennünk hajlandóság a kompromisszumra, akkor már 15 ezer forint alatt is hozzájuthatunk vízálló fényképezőhöz, igaz, meg kell elégednünk egy ma már muzeálisnak számító specifikációsorral. Ez a Rollei SportSline 60 esetében például 5 megapixel, 8× digitális zoom, nincs képstabilizátor – utóbbi a víz alatti gyenge fényviszonyok mellett különösen hiányozna, de „szerencsére” a konstrukció csak három méterig életképes. Természetesen a képminőség nem sokkal mutat túl a vételáron, ugyanakkor adott a lehetőség, hogy kis összeg fejében jussunk alapszinten mozgósítható masinához.

 



Vannak jó vízálló vételek a középkategóriában is, azaz a zoommal, optikai vagy hibrid képstabilizátorral és egyéb okosságokkal (pl. GPS) ellátott masinák körében is. Egyértelmű, hogy minél feljebb megyünk a minőség- és szolgáltatásskálán, annál többe fog kerülni a mulatság, általában egy nagyzoomos bridge gép áráért kapunk egy kis kompaktot, csak éppen vízálló kivitelben, sokszor merőleges optikai tengellyel. Vásárlás során érdemes a szolgáltatásokat, extrém tűrőképességet, valamint az árat együttesen nézni, ebben igyekeztünk segíteni fényképezőválasztó táblázatunkkal.



A cikk a következő oldalon folytatódik!

A mobil mindenre jó

Rengeteget fejlődtek a néhány éve még kezdetleges képességekkel bíró mobiltelefonos kamerák, emiatt érthető, ha sokan nem visznek magukkal külön videokamerát és fényképezőt, hiszen nem egy okostelefonnal 5-8 megapixeles állóképet és Full HD videofelvételt is készíthetnek. A legkézenfekvőbb meglévő kedvencünkhöz egy megbízható vízálló tokot vásárolni, az 5-8000 forintos kiadás meghálálja magát egy sima túrán, raftingon vagy akár medencében, úszás közben.

 

 

További előny, hogy az érintőképernyő – amíg nem merül a tok víz alá – használható, beszélhetünk rajta, és e tokok túlnyomó része magába zár némi levegőt is, ezért úszik a vízen. Ez vízitúránál előny, búvárok viszont kénytelenek lesznek buborék nélkül lezárható kiegészítőt beszerezni. A cél itt egyértelműen a fotózás, videózás, hiszen víz alatt elég kevesen kívánnak beszélgetést folytatni, főleg búvárpipával a szájukban.

Jönnek az alapkiépítésben vízálló darabok, azonban még csak néhány ilyen kapható, és a vízállóság mértéke, valamint a szolgáltatások minősége nem biztos, hogy megfelel igényeinknek, azaz ha valódi masszív modellt keresünk, akkor a strapatelefonok között érdemes körbenézni. Ezen felül az idén debütált Panasonic Eluga például kibírja, ha beleejtik egy pohár vízbe (1 méteres mélységet fél órán át tűr a specifikációk szerint), vagy lefröcskölik, azonban víz alatti használatra nem alkalmas, pusztán túlélhet egy véletlen balesetet.

 



Nemrég jelentette be a Sony az XPERIA Acro S és XPERIA Go modelleket, melyek – korlátozottan – vízállónak tekinthetők, és Japánban hamarosan ugyanezen a pályán indul a kínai Haier Zing nevű modellje. A Samsung az S5690 Galaxy Xcoverrel nyomul már itthon is. A Docomo Sharp Aquos SH-07D nagyon hasonló, kétmagos processzorral szerelt Android telefon, alkalmas vízalatti felvételek készítésére, ám egyelőre csak Japánban kapható.

A telefon kiválthatja a zenelejátszót is – csakhogy a legtöbb tok nincs felkészítve headset fogadására, no és általában maguk a headsetek sem alkalmasak víz alatti használatra. Ezért a rendszeresen úszóknak ajánlott céleszközben gondolkodni, szerencsére zenelejátszókhoz is vannak alkalmas tokok és számos, eleve vízálló modell is hozzáférhető már 12 ezer forinttól.

 



A laptop nem öleb

Míg a tömeges érdeklődés miatt számos gyártó készít vízzel, porral és hideggel szemben ellenálló kamerákat, lejátszókat, tokokat, addig jóval kisebb a tülekedés a vízálló PC- és laptop fronton. Ritkán fordul elő ugyanis, hogy ellenállhatatlan vágyat érzünk egy kis internetezésre és néhány esszé begépelésére mondjuk szörfözés közben, ezért elfogadható árszabásban néhány kakaóálló billentyűzetet és olyan noteszgépeket találhatunk, melyek vízelvezető csatornáik és gumiszigetelésük révén kibírják, ha véletlenül rájuk ömlik egy pohár víz.

 



Egy osztállyal feljebb találjuk meg a semi-rugged címkével jelzett modelleket, melyeket víz alá nyomni nem tanácsos, de némi ráömlő folyadék nem árt nekik. Ütésállók, rendszerint magnéziumötvözet házzal épülnek – ezekből akadnak viszonylag olcsó, 1000 dolláros modellek is. Jó nagy lépést kell tennünk árban felfelé, úgy 3-4000 amerikai dollárig, hogy még masszívabb laptopokra leljünk, ám ezek már katonai alkalmazásra kifejlesztett, vízálló, masszívan ütés- és porálló szerkezetek napfényben is olvasható kijelzővel, melyek a trópusokon és sivatagban is használhatók (ilyen például a korábban általunk tesztelt Panasonic Toughbook).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.