Hirdetés

Whisky-szűrés RFID-vel és okostelefonnal



|

A vonalkód és a címkés termékazonosítás az általános - a Zebra szerint van még jobb módszer.

Hirdetés

A Zebra technológies a cseh alkoholhamisítási tragédia kapcsán hívta fel a figyelmet a minőségbiztosítás és ellenőrzés különleges fontosságára azélelmiszeriparban. A címkenyomtatásban és termékkövetésben, azonosításban ismert nemzetközi gyártó szerint a a megelőzés kulcsa, hogy az adott élelmiszer előállításának minden egyes mozzanata pontosan követésre és rögzítésre kerüljön. Ez alapján a gyártási folyamat bármelyik pillanata bármikor ellenőrizhető, az azonosítás szükség esetén megkönnyíti az azonnali beavatkozást, adott esetben pedig a későbbiekben biztosítja a pontos visszakeresést.

 

Általában a vonalkódos, QR kódos azonosítócímkék szolgálnak jelenleg erre a célra, például a magyarországi Univernél is Zebra nyomtatók és Motorola mobil adatgyűjtők követik az alapanyagbeszállítástól a késztermékig a gyártási folyamatot. A QR kódos ellenőrzés és a gyártó által biztosított okostelefonos alkalmazás révén a felhasználó is meggyőződhetne a vásárlás során a termék eredetéről, ám természetesen címkék viszonylag könnyen hamisíthatók.

Dél-Koreában a Zebra a szoftvert biztosító Angelnettel közösen egy olyan, a hamisítást megakadályozó rádiófrekvenciás azonosító rendszert (RFID) és okostelefon alkalmazást fejlesztett ki, amely megakadályozza hamisított whisky forgalomba kerülését. A megoldás lényege, hogy okostelefonjuk segítségével mind a hatósági ellenőrök, mind pedig a fogyasztók ellenőrizni tudják, hogy az üzlet polcáról leemelt whisky valóban az adott gyártó eredeti terméke-e. Az ellenőrzést a gyártósoron a whisky üvegekhez csatolt RFID címkék teszik lehetővé. A hagyományos címkéhez képest az RFID chip lényeges több és pontosabb információt tartalmaz, ráadásul a környezeti hatásokkal szemben is jóval ellenállóbb. Persze drágább is, de a Zebra most azon dolgozik, hogy a gyógyszerkereskedelemben, luxustermékeknél vagy felső árkategóriás árucikkek esetében minél több gyártó kihasználja az RFID adta biztonsági lehetőségeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.