Hirdetés

Wifis lézernyomtatók tesztje



|

Ha kell egy mono lézer kábel nélkül. Légies lézerek otthonra.

Hirdetés

Kellene egy monokróm nyomtató otthonra, de kábelezés és ezúttal multifunkció nélkül. Fő szempont, hogy kezes legyen és persze ne egye el előlünk a kosztpénzt.

Nagyon sok wifis színes multifunkciós kapható otthoni felhasználásra, de van, aki nem szeretne tintasugaras készüléket, mert túl rendszertelenül nyomtat ahhoz, hogy gazdaságosan üzemeltethesse. Számukra ugyan valamivel kevesebb alternatíva áll rendelkezésre, de azért összegyűjtöttünk néhány Magyarországon hivatalosan hozzáférhető és támogatott készüléket. Ezúttal szempontjaink között első helyen az alacsony ár, az egyszerű üzembe helyezés, a kezelhetőség áll, vállvetve a hasznos extrákkal. Tekintettel az otthoni, várhatóan csekély volumenre csak ez után jön az alacsony tonerköltség és a takarékos funkciók, a végére pedig a teljesítmény maradt, azon belül is inkább a bemelegedés időtartama, semmint a nyomtatási sebesség.

 

HP Laserjet P1102w

Nagyon csekély a Laserjet helyigénye, különösen üzemen kívüli állapotban, csukott tálcával, így némi extra helyhez juthatnak azok, akik csak ritkán nyomtatnak. Mindössze két gombot fedezhetünk fel a készüléken, az egyik a feladattörlő, a másik a Wi-Fi kapcsolója. A telepítőszoftver minden eshetőségre fel van készítve: megkeresi az elérhető Wi-Fi-hálózatokat, felkínálja a WPS-t, és lehetővé teszi persze, hogy magunk adjuk meg a Wi-Fi-kulcsot. USB-s csatlakozáson keresztül tölti át a beállításokat, majd az USB eltávolítása után már vezeték nélkül dolgozhatunk – egy újraindításra azért szükség van.


Vallásos buzgósággal tartja magát a P1102w a specifikált 18 oldal/perces nyomtatási sebességhez, amennyiben egyszerű szövegoldalakról van szó, és hideg állapotból is csak 8-10 másodpercig tart az első oldal elkészülte. Hosszas szünet után a gép kikapcsol, újra be kell kapcsolni egy egyszerű gombnyomással. A nyomatok alapértelmezésben 600 dpi-vel készülnek, és hozzák a lézertől elvárt kontrasztot és kontúrt. Ugyan saját képernyője nincs a kis nyomtatónak, de van konfigurációs weboldala, ahol aktiválhatjuk az ePrint-szolgáltatást, így saját e-mail címet rendelhetünk a nyomtatóhoz. A HP mobilalkalmazásával mindenféle okostelefonról küldhetünk nyomtatni valót a Wi-Fi-hálózaton közvetlenül is.
Úgy véljük, nagyon eltalálta a HP az otthon vagy a személyi irodában ritkán és/vagy kis mennyiségben nyomtató felhasználók igényeit, és az alap szolgáltatáskínálatot hasznos, modern kiegészítésekkel dobta fel.

 

Canon i-SENSYS MF4780w

A mezőny egyetlen olyan készüléke a Canon iSensys, amely multifunkciós, és olyan áron hozzáférhető, ami elképzelhetővé teszi használatát az otthoni iroda központjaként is. Nemcsak másolásra, de hálózati lapolvasásra és faxolásra is használható, a többoldalas dokumentumok kezelésében kihajtható 35 lapos dokumentumadagoló segít. Az igazán lelkes telefonálgatók és faxolók kézibeszélős készletet vehetnek a nyomtatóhoz.


Nem tud egyfunkciós szinten kompakt lenni a készülék, de azért a kialakításánál igyekeztek kedvezni a helytakarékosságnak: kihajtható az ADF és a kimeneti papírtálca. Akik csak alkalmilag nyomtatnak, azok visszahajtogathatják a papírfiókot is – ilyenkor persze papírt nem tarthatunk a gépben. Öt soros monokróm grafikus kijelző és honosított menü segít a beállításokban, műveletekben, ami az egész kezelőpanellel együtt billenthető tetszőleges szögbe. A Wi-Fi beállítása a panelről közepes mértékben egyszerűen megoldható.
Elrejtették a driver-beállításokban a hagyományos tonertakarékos üzemmódot, viszont erőteljesen spórol nekünk, és emellett még fokozatosan állítható a nyomatok telítettsége és kontrasztja. Másoláskor igénybe vehetjük az energiatakarékos másolás funkciót, ami kihasználja a nyomtató gyorsaságát, és előre beolvassa az oldalakat, hogy azokat aztán egy menetben vethesse papírra, így nem kell folyamatos hőmérsékleten tartani a fűtőegységet. A készülék tonerköltségei kellően visszafogottak, a legalacsonyabbak a mezőnyben, és elég energiatakarékos darabbal van dolgunk, különösen ha rövid, néhány oldalas munkákkal traktáljuk.
Természetesen a nyomatok minőségére nem lehet panaszunk, az előírt lézerminőséget kapjuk. A teljesítmény is kiváló, kevéssel túl is teljesíti a nyomtató a gyárilag vallott 23 lap/percet, és az első oldalt 8 másodperc alatt kidobja.

 

Brother HL-2135W

A szokásos formulát vették alapul a Brother nyomtató formatervezői: a wifis nyomtató viszonylag nagy alapterületű, de további helyet már nem igényel használat közben. Az egyetlen Go gomb mellett LED-ek jelzik a készülék állapotát, így például a tonerkazetta vagy dobcsere szükségességét is. Kijelző hiányában a telepítéskor USB-n töltődnek át a készülékre a Wi-Fi-hálózat adatai, vagy igénybe vehetjük a hátoldalba süllyesztett WPS-gombot is.
Nem az egykazettás kellékanyag-rendszer mellett tette le voksát a gyártó, a kompakt tonerkazetta mellett 12 000 oldalanként a dobegység cseréjére is szükség van. A kereskedelmi töltet is csupán 1000 oldalas, de így sem olyan vészesen magasak a költségek, 10,7 Ft-ot kell fizetnünk oldalanként a tonerért. A 12. kellékanyagcsere alkalmával lesz szükség az új dobegységre, amivel együtt már 11,91 Ft-ba került egy A4-es oldal. Ez azért érezhető növekedés, viszont rengetegen a készülék teljes élettartama alatt sem nyomtatnak ennyit, így erre a kiadásra sokaknál sosem kerül sor, azaz a kis volumenben, ritkán nyomtató felhasználóknak valamelyest kedvez a konstrukció. A meghajtóprogram beállításaiban vannak tipikus feladatsablonok, így könnyen indítványozható a tonertakarékos nyomtatás is, nem bonyolult dolog spórolni.


A nyomatok kontrasztosak, élesek, megfelelő meghajtóbeállítással a feladathoz hangolhatók. Legrosszabb esetben is mintegy 17 másodperc alatt üzemkész a printer, általunk mért teljesítménye szinte pontosan megegyezik a gyári értékkel. Mobil hozzáférés ennél a készüléknél nincsen, de kihasználhatjuk a vezeték nélküli összeköttetés szabadságát a nyomtató elhelyezésekor.

 

Samsung ML-2955DW

A világos színű készülék helyigénye erős közepes, papíradagolója belül kapott helyet, kimeneti tálcája minimális helyet foglal aktív állapotban. Tesztünkben egyedülálló módon duplex is szorult az ehhez képest olcsó készülékbe, a Wi-Fi mellett LAN csatlakozó van a hátoldalon. Mindenre kiterjedő, kezes telepítőprogram vezeti végig a felhasználót az üzembe helyezés viszontagságain, természetesen itt a Wi-Fi-kapcsolat beüzemelése állt érdeklődésünk központjában. Nagyon jól sikerült, érthető kérdésekkel áll rendelkezésre, felajánlja az elérhető hálózatokat, és könnyűszerrel csatlakozhatunk manuálisan is (van WPS-gomb).


Kicsit kettősen értékelhető a Samsung környezetvédelmi stratégiája. Egyrészt alapértelmezett az ECO-mód a nyomtatóban, így kapásból kétoldalas, csökkentett festéktartalmú nyomatokat készít, és két oldalt zsugorít egymás alá (sok ECO-paramétert beállíthatunk a driverben), a nyomtató tervezői – nagyon helyesen – külön gombot szenteltek az ECO ki- és bekapcsolásának. Mi több, az ECO Driver indítását is kérhetjük, ami papírravetés előtt átveszi a nyomatot, és interaktív előnézetet tesz lehetővé, itt kérhetünk tonertakarékosságot, körvonalas szövegeket, szürkítést, a képek vázlatosítását (talán Laplace szűrővel) vagy teljes elhagyását. 50 százalékos festékmegtakarítást könnyen elérhetünk, a képek elhagyásával 75-öt is úgy, hogy a szöveg olvasható marad. Másrészt a toner csak akkor olcsó, ha 50 000 oldallal számítjuk a készülék teljes élettartamát, így a normál tonerköltség egy oldalra 7,29 Ft. (50 000 oldal után szervizben számos kopóalkatrész cseréjével lenne kitolható a készülék utolsó napja, azonban ez nem érné meg anyagilag.)
A Samsung nyomtató tónusminősége átlagos, hozza a lézeres kontúrokat, és nagyon gyors, még duplexben is kiad 14 oldalt percenként. Ha alacsony nyomtatási volumen várható, így a viszonylag rövid élettartam nem gond, akkor egészen jó vétel lehet az ML-2955DW.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.