Hirdetés

Windows 10 futtatásra is képes az új Raspberry Pi



|

Megérkezett az újgenerációs mini-PC, amely a rengeteg extrát tartalmaz

Hirdetés

Befutott a Raspberry Pi második generációja, amely minden ponton odaveri az elődöt, kivéve árban, mert ott pontosan ugyanazt tudja. Már kezdhetik dörzsölni a tenyerüket azok, akik szívesen játszanak otthon mikrokapcsolókkal és különböző elektronikai kütyükkel, a szcéna legnépszerűbb eszköze ugyanis új köntösben tért vissza.

 

Hirdetés

A névjegykártyánál alig nagyobb, egyetlen központi áramköri lapra épülő számítógép 700 MHz-es processzora helyett meg egy négymagos, 900 MHz-es Cortex-A7 magokkal felszerelt chip kapott helyet, amely az előd teljesítményénél nagyjából hatszor többet tud. A memória mérete 512 megáról 1 GB-re nőtt, és bár most sem érdemes azzal számolni, hogy egy erőművet kapunk, a jelentős teljesítménynövekedésnek rengeteg előnye van.

Az új modellben használt BCM2836-os chip már ARMv7-es architektúrára épül (ezt használja a legtöbb Androidos és WP-s telefon, valamint a legújabb iPhone generációt kivéve mindegyik korábbi), amelynek köszönhetően nem csak az eddig használt Linux disztribúciók, hanem számos másik operációs rendszer bekerül a képbe.A Snappy Ubuntu mellett a direkt erre az architektúrára fejlesztett Debian is végre teljes erővel dolgozhat, szemben az előző generációra portolt Raspbiannal.

 

 

A rendszer egyik legizgalmasabb újítsa egyértelműen az, hogy a vállalat megígérte, a Raspberry Pi 2 képes lesz a Windows 10 futtatására is, ráadásul az operációs rendszer ingyenesen tölthetik majd le nemcsak a Raspberry Pi tulajdonosok, hanem mindenki, aki IoT-platformon ügyködik. A Microsoft mérnökei szoros együttműködésben dolgoztak az aprócska PC fejlesztőivel, és bár egyelőre nem tudni, pontosan mikor is jelenik majd meg a szoftver, annyi már ismert, hogy még idén várható.

A Windows ezen változata lesz először elérhető az IoT eszközökre íródott verziók közül. Az új operációs rendszert a lehető legszélesebb körben szeretnék népszerűvé tenni, így az asztali gépek és a mobilok után most "connected" eszközökön is elérhető lesz szoftver, azonban mivel egy ARM architektúrára épülő chipről beszélünk, sajnos le kell mondanunk a Win32-es (x86-alapú) alkalmazásokról és be kell érnünk az utasításkészlet-független WinRT-vel.

 

 

Egyéb taljdonságait tekintve a Rapsberry Pi 2 szinte teljes egészében megegyezik az előd Model B+-szal. Most is 4 USB port áll rendelkezésünkre a perifériák csatlakoztatásához, a töltésért egy microSUB felel, a képet és a hangot pedig egy HDMI és egy jack csatlakozón keresztül továbbíthatjuk. Utóbbira akár egy RCA kábelt is köthetünk, ha egy régebbi kijelzőtípusra akarnánk képet varázsolni. A processzor mellett egy OpenGL ES 2.0 támogatással, 1080p-s felbontással, 30 FPS sebességű MPEG-2 és VC-1 dekóderrel szerelt VideoCore IV GPU is található.

Mindezeken túl a Raspberry Pi 2-n található egy microSD-kártyahely is, a kialakításnak köszönhetően pedig az eszköz kompatibilis a korábbi modellekkel, amelyek a megjelenéstől függetlenül továbbra is elérhetőek maradnak. A Model B és a Model B+ a legújabb verzióval azonos áron, 35 dollárért kapható továbbra, is, míg a Model A ára leesik 20 dollárra. Mivel a Raspberry Pi 2 is egy Model B típusú készülék itt is számíthatunk második generációs, erősebb változatra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.