Hirdetés

Zene tisztán - ASUS Xonar D2



|

Talán az ASUS-nak most sikerül felkavarni a hangkártyák állóvizét, ahol a Sound Blaster X-Fi színre lépése óta nem sok említésre méltó történt.

Hirdetés

Szinte bizton állíthatjuk, hogy a hangkártyák piacát egyes-egyedül a Creative uralja, és bár a Sound Blaster Live! és az Audigy is remek hangzást nyújtott, az X-Fi beépített nagy teljesítményű hangprocesszora nem aratott akkora sikert, mint azt a cég várta.

 

Az is tény, hogy az alaplapi integrált hangvezérlő lapkák sok tekintetben aláásták a cég terveit, mivel számos felhasználó megelégszik ezek tudásával is. Ennek eredményeképp a hangkártyák nagy része eltűnt a piacról, a gyártók pedig leálltak a fejlesztésekkel – de az integrált hangkártyák terjedése természetesen nem érintette a professzionális hangkártyák szegmensét!

Hiába fejlődnek gyors tempóban az integrált hanglapkák, több szempontból sem képesek tökéletes hangminőséget nyújtani. Talán épp e megfontolás vezette az ASUS-t, amikor a Creative mellett megpróbál előrukkolni egy új hangkártyával.

 

 

xonar_1_k.jpg

Még több kép a Galériában! Klikkeljen!

 

 

A Xonar D2 létezéséről már az idei CeBIT alkalmával meggyőződhettünk, és egyben megtudhattuk azt is, hogy két típus készül belőle: a hagyományos PCI-foglalatba illeszkedő D2, illetve az ×1 PCI Express csatolófelületű D2X. Hírek szerint utóbbi is egy PCI-alapú hangkártya lesz, amelyet egy Pericom P17C9X110 PCI-to-PCI Express híddal egészítenek ki, ami lehetővé teszi a PCI Express foglalatban való felhasználást. Ennek a módszernek a hátránya, hogy külső tápellátást igényel, bár várhatóan ez nem okoz majd különösebb problémát azoknak, akik már nem használnak 3,5 hüvelykes hajlékonylemezes meghajtót, ugyanis a Xonar tápcsatlakozója megegyezik a flopimeghajtóéval.

 

 

xonar_8_k.jpg

Még több kép a Galériában! Klikkeljen!

 

 

Az ASUS hangkártya Av200 típusú hangprocesszorát a C-Media tervezte és gyártja, de a lapka egy teljesen új, egyedi fejlesztés, így más hangkártyákon biztos nem láthatjuk viszont. A specifikációkat tekintve a modell jónak ígérkezik: 24 bit / 192 KHz minden ki- és bemeneten, 118 dB jel-zaj viszony, Dolby Digital Live és DTS Connect valós idejű kódolás, Dolby Headphone, Dolby Pro Logic IIx, Dolby Virtual Speaker, DTS Interactive, DTS Neo:PC, ASIO 2.0 támogatása.

 

 

xonar_index_k.jpg

Még több kép a galériában! Klikkeljen!

 

 

Mindez jól hangzik, ráadásul a Dolby Digital Live és DTS Connect szolgáltatásra a Sound Blaster X-Fi nincs felkészítve. Ennek lényege, hogy a lapka képes bármilyen hangot (tehát több csatornát használó játékok hangját is) egyetlen Dolby Digital (AC3) vagy DTS-jelfolyamba tömöríteni, amely aztán digitális úton – egyetlen optikai vagy koax kábelen – továbbítható a házimozi-erősítő felé, ami a jel dekódolását követően a hangot szétosztja a megfelelő kimenetek között. Ezzel a módszerrel kiküszöbölhető az analóg átvitel hátránya, vagyis a zaj, viszont a tömörítés és átalakítás következtében fellépő veszteség miatt a hangminőség romlik (ezt nem fogjuk észrevenni, főleg nem MP3 forrás esetén).

 

 

Minőségi hangzás, LED-fényben

 


A Xonar D2 külsőre tetszetős: a fémből készült, fekete színű borítás elektromos zajszűrést szolgál, a hátoldalon pedig aranyozott dugók kaptak helyet, mely természetesen jack-sensitive, azaz érzékeli a jackdugó csatlakoztatását. Ez utóbbival kapcsolatban rendkívüli szolgáltatás, hogy mindegyikbe a ki- vagy bemenetnek megfelelő színű, apró LED-et helyeztek el, aminek köszönhetően sötétben is gyerekjáték a kábelek csatlakoztatása a megfelelő helyre.

 


 

A Xonar D2 gyakorlatilag mindent tud, amire szükségünk lehet, és a mérések szerint a hangminőségre sem lehet panasz, hiszen körülbelül a Creative Sound Blaster Audigy 2-4 sorozat hangminőségét hozza. Az RMAA-tól elvonatkoztatott mérések alapján a processzor terheltségben az ASUS-nak még van mit javítania, ebben még jelentős előnye van a Creative hangkártyájának, igaz, a Xonar bármely integrált lapkát kenterbe veri.

 

 

Természetesen a Xonartól ne várjunk az X-Fi-hoz hasonló tudású hangprocesszort, de sokan amúgy sem használják ki az abban rejlő képességeket -- bár e korlátozott EAX támogatás fájó pont a játékosok szemében. Véleményünk szerint a Xonar D2 külsőre és árához mértem kicsit többnek látszik, mint amit valójában tud, és ehhez mérten drága (kb. 46 ezer forint).

 

xonar_rmaa.png

 

Mégsem lesz oka panaszra annak, aki mégis az ASUS hangkártyája mellett dönt. Hangminőség tekintetében igen jól szerepelt és nyugodtan ajánlható bármely integrált hankártya leváltására, de úgy tűnik, az "X-Fi alázás" még mindig várat magára. Ennek ellenére nem szabad megfeledkeznünk, hogy a Xonar D2 képes arra, ami az X-Fi nem -- és talán ez a legnagyobb gyengéje a Creative hangkártyájának -- azaz a Dolby Digital Live! kódolásra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.