Hirdetés

Zene tisztán - ASUS Xonar D2

|

Talán az ASUS-nak most sikerül felkavarni a hangkártyák állóvizét, ahol a Sound Blaster X-Fi színre lépése óta nem sok említésre méltó történt.

Hirdetés

Szinte bizton állíthatjuk, hogy a hangkártyák piacát egyes-egyedül a Creative uralja, és bár a Sound Blaster Live! és az Audigy is remek hangzást nyújtott, az X-Fi beépített nagy teljesítményű hangprocesszora nem aratott akkora sikert, mint azt a cég várta.

 

Az is tény, hogy az alaplapi integrált hangvezérlő lapkák sok tekintetben aláásták a cég terveit, mivel számos felhasználó megelégszik ezek tudásával is. Ennek eredményeképp a hangkártyák nagy része eltűnt a piacról, a gyártók pedig leálltak a fejlesztésekkel – de az integrált hangkártyák terjedése természetesen nem érintette a professzionális hangkártyák szegmensét!

Hirdetés

Hiába fejlődnek gyors tempóban az integrált hanglapkák, több szempontból sem képesek tökéletes hangminőséget nyújtani. Talán épp e megfontolás vezette az ASUS-t, amikor a Creative mellett megpróbál előrukkolni egy új hangkártyával.

 

 

xonar_1_k.jpg

Még több kép a Galériában! Klikkeljen!

 

Hirdetés

 

A Xonar D2 létezéséről már az idei CeBIT alkalmával meggyőződhettünk, és egyben megtudhattuk azt is, hogy két típus készül belőle: a hagyományos PCI-foglalatba illeszkedő D2, illetve az ×1 PCI Express csatolófelületű D2X. Hírek szerint utóbbi is egy PCI-alapú hangkártya lesz, amelyet egy Pericom P17C9X110 PCI-to-PCI Express híddal egészítenek ki, ami lehetővé teszi a PCI Express foglalatban való felhasználást. Ennek a módszernek a hátránya, hogy külső tápellátást igényel, bár várhatóan ez nem okoz majd különösebb problémát azoknak, akik már nem használnak 3,5 hüvelykes hajlékonylemezes meghajtót, ugyanis a Xonar tápcsatlakozója megegyezik a flopimeghajtóéval.

 

 

xonar_8_k.jpg

Még több kép a Galériában! Klikkeljen!

Hirdetés

 

 

Az ASUS hangkártya Av200 típusú hangprocesszorát a C-Media tervezte és gyártja, de a lapka egy teljesen új, egyedi fejlesztés, így más hangkártyákon biztos nem láthatjuk viszont. A specifikációkat tekintve a modell jónak ígérkezik: 24 bit / 192 KHz minden ki- és bemeneten, 118 dB jel-zaj viszony, Dolby Digital Live és DTS Connect valós idejű kódolás, Dolby Headphone, Dolby Pro Logic IIx, Dolby Virtual Speaker, DTS Interactive, DTS Neo:PC, ASIO 2.0 támogatása.

 

Hirdetés

 

xonar_index_k.jpg

Még több kép a galériában! Klikkeljen!

 

 

Mindez jól hangzik, ráadásul a Dolby Digital Live és DTS Connect szolgáltatásra a Sound Blaster X-Fi nincs felkészítve. Ennek lényege, hogy a lapka képes bármilyen hangot (tehát több csatornát használó játékok hangját is) egyetlen Dolby Digital (AC3) vagy DTS-jelfolyamba tömöríteni, amely aztán digitális úton – egyetlen optikai vagy koax kábelen – továbbítható a házimozi-erősítő felé, ami a jel dekódolását követően a hangot szétosztja a megfelelő kimenetek között. Ezzel a módszerrel kiküszöbölhető az analóg átvitel hátránya, vagyis a zaj, viszont a tömörítés és átalakítás következtében fellépő veszteség miatt a hangminőség romlik (ezt nem fogjuk észrevenni, főleg nem MP3 forrás esetén).

Hirdetés

 

 

Minőségi hangzás, LED-fényben

 

Hirdetés


A Xonar D2 külsőre tetszetős: a fémből készült, fekete színű borítás elektromos zajszűrést szolgál, a hátoldalon pedig aranyozott dugók kaptak helyet, mely természetesen jack-sensitive, azaz érzékeli a jackdugó csatlakoztatását. Ez utóbbival kapcsolatban rendkívüli szolgáltatás, hogy mindegyikbe a ki- vagy bemenetnek megfelelő színű, apró LED-et helyeztek el, aminek köszönhetően sötétben is gyerekjáték a kábelek csatlakoztatása a megfelelő helyre.

 


 

A Xonar D2 gyakorlatilag mindent tud, amire szükségünk lehet, és a mérések szerint a hangminőségre sem lehet panasz, hiszen körülbelül a Creative Sound Blaster Audigy 2-4 sorozat hangminőségét hozza. Az RMAA-tól elvonatkoztatott mérések alapján a processzor terheltségben az ASUS-nak még van mit javítania, ebben még jelentős előnye van a Creative hangkártyájának, igaz, a Xonar bármely integrált lapkát kenterbe veri.

Hirdetés

 

 

Természetesen a Xonartól ne várjunk az X-Fi-hoz hasonló tudású hangprocesszort, de sokan amúgy sem használják ki az abban rejlő képességeket -- bár e korlátozott EAX támogatás fájó pont a játékosok szemében. Véleményünk szerint a Xonar D2 külsőre és árához mértem kicsit többnek látszik, mint amit valójában tud, és ehhez mérten drága (kb. 46 ezer forint).

 

xonar_rmaa.png

Hirdetés

 

Mégsem lesz oka panaszra annak, aki mégis az ASUS hangkártyája mellett dönt. Hangminőség tekintetében igen jól szerepelt és nyugodtan ajánlható bármely integrált hankártya leváltására, de úgy tűnik, az "X-Fi alázás" még mindig várat magára. Ennek ellenére nem szabad megfeledkeznünk, hogy a Xonar D2 képes arra, ami az X-Fi nem -- és talán ez a legnagyobb gyengéje a Creative hangkártyájának -- azaz a Dolby Digital Live! kódolásra.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.