Hirdetés

A Sense vigyáz rád amíg alszol

|

James Proud készüléke az éjszaka folyamán méréseket végez a szobában.

Hirdetés

A 22 éves James Proud 3 éve érkezett az Államokban, hogy a technikai iparban dolgozzon. Most jelentette be a Hello Inc-et és első termékét a Sense-t. Ez egy polikarbonát gömb, mely figyeli alvási szokásainkat és mindent, ami a szobában történik, amíg alszunk.

Hirdetés

A Sense méri és elraktározza a szobában lévő hőmérsékletet, a fényeket, mozgásokat, hangokat, a levegő nedvességét, páratartalmát és pollenkoncentrációját. Tartozik hozzá egy kis, kerek „Sleep Pill”, amit a párnára kell csíptetni. Mint a legtöbb ilyen eszköz, a Pill is megfigyeli alvási szokásainkat, aszerint, hogy mennyit mozgunk álmunkban, de anélkül, hogy fel kéne vennünk valamit, vagy bármilyen szenzort kéne raknunk a matracunkra. A Pill és a Sense iOS vagy Androidos rendszerű eszközünkre küldi a mért információkat, a Sense alkalmazás segítségével, Bluettoth-on keresztül.

Ha reggel megnézzük az alkalmazást, egy idővonalon mutatja nekünk az elmúlt esténket. Megtudhatjuk például, hogy hajnali háromkor mozgolódtunk egy kicsit, mert hirtelen erős fény jött be az ablakon. Vagy hat órakor egy kutya ugatott, amitől felriadtunk. A Sense-be egy mikrofon is be van építve, ami rögzíti a szoba zajait, ezért reggel vissza tudjuk játszani a konkrét hangokat, amik felébresztettek bennünket. Proud több száz hangmintát táplált a készülékbe, ezért meg tudja akár a horkolást vagy a köhögést különböztetni a többi zajtól. A Sense nem rögzít minden hangot, és minden anyagot a telefon memóriájában tárol el – így alaptalan a félelem, hogy az érzékelő megsérti a magánszférát és a mért adatokat nyilvánosságra tudná hozni. A mikrofonja nem vesz állandóan, csak miután lefeküdtünk, és akkor is csak amikor hangos zajt érzékel, és utána még néhány másodpercig marad bekapcsolva.


A Sense beépített zöld LED-es világítással tudja elősegíteni a kellemes alvást. Ha sárgán vagy narancssárgán világít, ellenőriznünk kell az alkalmazást, mert valamelyik érték nem megfelelő. Egy idő után az applikáció statisztikákat és javaslatokat tesz nekünk, az alváshoz számunkra legideálisabb körülmények megteremtésére. Olyan alvási gondjainkat is felfedezhetjük, melyekről eddig nem tudtunk. A Sense sok változtatást kérhet tőlünk a szokásainkban, vagy a szoba berendezésében, de egy valamit magától megold. Az alvás fázisát összeveti az ébresztőóra beállításával, és ahhoz viszonyítva felébreszt minket egy REM ciklus végén. Így sokkal kipihentebben ébredünk, mintha az óra szerint kelnénk – akkor is, ha akár fél órával korábban ébresztett minket a Sense.


Nem kell semmit beállítanunk, csak évente ki kell cserélni a Pill-t. A Pill árát még nem döntötték el, de a Sense-t 129 dollárért akarják piacra dobni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár