Hirdetés

Virtuális kőművesek: a legjobb háztervezők

|

Építkezés, felújítás előtt állsz? Nem kell az év hidegebb hónapjaiban sem tétlenkedned, előre megtervezheted álomotthonodat vagy éppen leendő konyhádat. A legjobb hat házépítőt vizsgáztattuk.

Hirdetés

Házat, sőt nem is egyet, hanem rögtön házakat fogunk építeni az elkövetkező bekezdésekben. Minden egyes szöget kattintással verünk be, a falakat az Enter gombbal fixáljuk, a cementet pedig háttértárunk jelenti. Fizikailag nagyjából ennyire megterhelő egy kertes ház vagy éppen egy kisebb lakás megtervezése és berendezése a modern épülettervező szoftverekkel. Kreativitásra viszont szükségünk lesz, és türelemre is, mivel általában készítés közben derül ki minden koncepció hiányossága, amit majd korrigálnunk kell. Szerencsére ma már nem kell minden egyes meghiúsult terv után új lapot kezdenünk, átrajzolni a segédvonalakat, szoftveresen egy kattintás vagy éppen egy vissza gomb is elfeledteti a nem kellően átgondolt terveket.
 

Hirdetés


Előre gondoljuk át, hogy pontosan mi a célunk a kész tervvel. Ha egy építész ismerősnek akarjuk átadni a kész művet, érdemes olyan programot választani, amelyben munkánk elmenthető valamely, az ő számára is értelmezhető digitális formátumban. Ha pusztán szórakozásból rendezgetnénk a virtuális bútorokat, akkor bőven elegendő lehet egy közösségi megosztás vagy egy kép- és videoalapú kimenet. Szerencsére a legtöbb szolgáltatás digitális fényekkel és egyéb trükkökkel olyan fotókat tud készíteni, amelyek első blikkre akár valóságosnak is tűnhetnek.


Ne a legjobbat akarjuk

Hatalmas kínálatból választhatunk, rengeteg olyan, magánfelhasználóknak szánt programmal találkozhatunk, amelyek kezelése nem igényel mérnöki ismereteket. Bár léteznek professzionális CAD (Computer-aided design) alkalmazások, amelyekkel a tervezőirodák egészen bámulatos épületeket tudnak a képernyőre álmodni, jobb, ha azokat első körben elkerüljük. A Graphisoft ArchiCAD termékcsaládja például kifejezetten mérnökök számára készült, találunk benne BIMcloud csoportmunka- és OPEN BIM-támogatást, revizíókezelést, Cinema 4D renderelőmotort, ami ugyan mind remekül hangzik, ám hobbiépítészként e funkciókra biztosan nem lesz szükségünk.


Jobb, ha inkább a csináld magad háztervezőkre fókuszálunk, amelyek a drágább CAD programok elgondolását felhasználóbarát felülettel és funkciókkal tálalják, és segítségükkel látványos maketteket hozhatunk létre akár egy délután alatt bármiféle előképzettség nélkül; elsőként a külső, majd a belső falakat felhúzva, utána a nyílászárókat, további emeleteket és a tetőt elhelyezve, végül pedig a falak festésével és a bútorozással zárva. Pontosan úgy kell haladnunk, mintha a valóságban építkeznénk; ne a zongora köré építsük a szobát! Persze tudásban vannak különbségek a termékek között. Nem mindegy például, hogy a falak vastagságát és a nyílászárók méretét személyre szabhatjuk-e, hogy a programmal számolhatunk-e az építőanyagok alapján költségvetést, hogy a lépcsőknél csupán pár előre definiált modellből választhatunk, vagy azt ténylegesen az adott helyiségbe szabhatjuk és így tovább. Érdemes folyamatosan egy lépéssel tovább haladni, csinosítani művünket, és ha készen vagyunk, mindenképpen mutassuk meg a tervet egy szakembernek, hogy kiderüljön, álomotthonunk megvalósítható-e egyáltalán. Ha nem, akkor se csüggedjünk, a virtuális makettből a tervező tud majd meríteni.
 


Bútorkatalógusok

Minél inkább közelíteni akarunk a valósághoz, annál nagyobb objektum-adatbázisra lesz szükségünk, nagyon nem mindegy ugyanis, hogy tíz vagy száz franciaágy közül választhatunk. Sok esetben ugyan manuálisan definiálhatjuk a méretet, ám a legjobb, ha a tárgy vizuálisan is hasonlít az általunk megálmodotthoz vagy egy, már meglévőhöz. A fejlett háztervezők ezért több ezres listával dolgoznak, sőt az interneten rengeteg, felhasználók által készített 3D-modellt találhatunk, amelyek importálását sok esetben támogatják a szerkesztők. A webes szolgáltatások azonban jellemzően eltérő utat járnak: hatalmas adatbázissal dolgoznak, csupa olyan termékkel, amelyeket a valóságban is megvehetünk. A bútorgyártóknak igazi aranybánya egy ilyen szolgáltatás, hiszen ha egy felhasználó több órányi munkával összeállít például egy tökéletes IKEA konyhaszigetet, akkor jó eséllyel utána ellátogat majd a svéd gyártó valamelyik boltjába. Mindkét fél jól jár, így remek lakberendezőket kaphatunk ingyen, ám érdemes e kettősséget fejben tartanunk, és jobb, ha minden esetben a racionalitás talaján maradunk


Ashampoo Home Designer Pro 2

Amennyiben csak a német fejlesztőcég programját vizsgálnánk, a Home Designer Pro 2 akár versenyképes is lehetne, a legjobbak között azonban hamar kiderültek gyengeségei. Igazából mindent megkapunk tőle, amire szükségünk lehet. Rendelkezik 2D-, 3D-nézettel és -szerkesztővel, és az összkép is kedvező; leendő házunk vázát viszonylag gyorsan és precízen felhúzhatjuk a rendelkezésünkre álló eszközökkel, például külön paraméterezve a külső és a belső falak vastagságát. Kapunk építési elemeket ajtókkal, ablakokkal és napkollektorokkal, textúrákat és körülbelül 1500 darab objektumot is, hogy életet leheljünk házunk hűvös pixelfalai közé. Sőt, külső forrásból is betölthetünk háromdimenziós forrásokat, valamint akár a terepet is személyre szabhatjuk.
 


A program tehát hozza a kötelezőt, ám ahhoz nem sokat tesz hozzá, miközben ha belemegyünk a részletekbe, akkor a riválisok a legtöbb esetben jobbak, szebbek és egyszerűbben kezelhetők, még az ingyenesek is. Hiába a magyar nyelvű kezelőfelület, ha az a 2000-es évek túlbonyolított Office-klienseit idézi. Rengeteg eszköztárat és menüt zsúfol elénk a Home Designer, teljesen feleslegesen. Problémának éreztük azt is, hogy habár a németek nem kérnek sok pénzt a szoftverért, a konyhatervezéshez szükséges objektumok javát például kiszervezték egy külön kiegészítőbe (Kitchen Katalog Extension), ami további 15 eurót kóstál. Negatívumként értékeltük még a kevés exportálási lehetőséget, illetve a tájképtervezővel sem voltunk megelégedve. Összességében bár több jó ötlettel is találkoztunk a programon belül, tesztünk végére a középmezőnybe kellett sorolnunk a németek programját. Mindemellett angolul nem beszélő olvasóinknak érdemes tenniük vele egy próbát, főként, hogy a próbaidőszak alatt – 30 napig – nem korlátozza felhasználóját.


Előny: magyar nyelvű felület
Hátrány: túlbonyolított UI, kevés exportálási lehetőség


Autodesk Homestyler

Nem a klasszikus séma szerint épül fel az Autodesk megoldása, hiszen nem egy PC-re telepíthető szoftverről, hanem böngészőben futtatható webes szolgáltatásról van szó, amely ráadásul teljesen ingyenes. Adódik a kérdés: honnan jön a bevétel? Furfangos módon, és egészen ötletesen. A trükk az, hogy a Homestyler adatbázisában csak olyan tárgyakat találhatunk, amelyek a való életben is megvásárolhatók, így habár a szoftver a mi oldalunkról remek lakberendezőnek tűnhet, gazdasági szempontból egy interaktív bútorkatalógussal van dolgunk, melyen keresztül megvásárolhatók a virtuális valóságban elhelyezett modellek. Az elgondolás olyannyira jól működik, hogy cikkünk írásakor már több mint 40 ezer objektum volt az adatbázisában, legalábbis az Autodesk kalkulációja alapján, ám mivel az eltérő színű variánsokat is külön számolják, a valósághoz közelebb áll, ha a megadott értéket elosztjuk néggyel.
 


Az áruháznyi bútorhoz ráadásul egy egyszerűen kezelhető, intuitív felhasználóbarát felületet kapunk, melyen belül – a jobb oldali házikóra kattintva – négy csoportba kerültek a tervezőeszközök, úgymint Építés, Bútorok, Dekoráció, Tájkép és kert. Elméletben tehát minden adott, ám tetőt vagy éppen angolkertet csak körülményesen hozhatunk létre a szolgáltatással. Böngészőben futtatott alkalmazás lévén erőforrásigénye is nagyobb a vastagkliensekénél, egy nagyobb objektum mozgatása egy erősebb konfigurációt is akadásra késztet. Negatívumként még zárt adatbázisát tudjuk felhozni, illetve a kevés exportálási lehetőséget. Ezzel együtt remek megoldásról van szó, amely akár a lakberendezők közösségi oldala is lehet. A jelenleg is fejlesztés alatt álló Floor Plan pedig maga a csoda, érdemes kipróbálni, 3D-s képei szemkápráztatóak.


Előny: rengeteg valós modell, egyszerű kezelés, Floor Plan, aktív közösség
Hátrány: korlátozott funkcionalitás, nincs asztali kliense


Home Designer Suite

Régi motoros a piacon a Chief Architect, a cég ugyanis már 1991 óta készít háztervező szoftvereket, így nem meglepő, hogy a területhez kötődő domainek prominens részét ők birtokolják. Az otthoni felhasználóknak készített Home Designer termékei is szerényen a homedesignersoftware.com oldalra kerültek, azaz marketingeseik teszik a dolgukat. Javukra írhatjuk, hogy programjaik is elsőrangúak, a professzionális felhasználóknak készült Architect termékvonalból ugyanis számos funkciót és modult átemeltek a magánembereknek célzott szoftverekbe, így azok tudásukban már-már meg is haladják elvárásainkat. Az általunk tesztelt, 100 dolláros Suite verzióban például kerttervezőt, költség- és építőanyag-kalkulátort is találunk, minden egyes elemet aprólékosan paraméterezhetünk, kimenetként pedig a tervezők számára is használható nyomtatványt vagy fájlt kérhetünk.
 


A program kezelése nem igényel szakértelmet. Habár elsőre riasztónak tűnhet számos ikonja és ablaka, hamar bele lehet tanulni a tervezésbe, bár nem árt, ha már az első indítás után végignézzük a körülbelül 20-25 perces oktatóvideót. Angolosok előnyben, magyar tananyagot és felhasználói felületet nem kapunk. Ellenben a programhoz eszméletlen mennyiségű sablon és objektum jár, s habár alapvetően zárt rendszert alkalmaz a Chief Architect, azaz saját objektumformátumot használ (CALIB), a projektekbe egy-egy külső 3D-elemet is beszúrhatunk (OBI, DAE), akár a Sweet Home fájljait használva. Mivel minden egyes elemet – értsd falakat, ablakokat, vázákat – részletesen szabályozhatunk, az idegen objektumokat is pár pillanat alatt átméretezhetjük, hogy illeszkedjenek a dizájnba. Habár a program fizetős, a próbaváltozatában pedig egyáltalán nem lehet menteni, nem fogjuk sokallni érte a 100 dolláros árat, ha egyszer elindítjuk.


Előny: hatalmas objektumgyűjtemény, professzionális eszközök
Hátrány: nincs ingyenes kiadása, nehézkes 3D-kameravezérlés


Roomle

Egyértelműen a Homestyler által kitaposott utat akarja a jelenleg még német Roomle is járni, hiszen használata teljesen ingyenes, asztali klienssel nem rendelkezik, csak böngészőből futtatható, bevételt pedig az eszköz- és bútorgyártóktól akarnak realizálni, azaz szintén egy interaktív katalógusról van szó. Egyediségét az iOS mobilapplikációja adja, ami valós idejű szinkronizálást valósít meg a PC és a táblagép/telefon között, amit tavaly az Apple „Best of App Store” díjjal jutalmazott. Azaz ha hozzákezdünk a tervezéshez, akkor egyszerre párhuzamosan két eszközünkkel is dolgozhatunk azon, például a falakat meghúzhatjuk PC-n, hogy utána a konyhabútort már az iPaden tegyük be a helyére. Különlegessége még a 3D üzemmódban bejárható terület, amit ez esetben szó szerint kell értenünk: egy, a területre helyezett háromdimenziós emberkével úgy járhatjuk be a virtuális szobáinkat, mintha Doomban kergetnénk a démonokat.
 


Ezzel együtt érződik a webes programon, hogy még béta-csoportos. Kevesebb mint 200 objektumot rejt katalógusa, külső 3D-s fájlokat nem enged importálni, a szerkesztő menüjében a falakon kívül pedig csak néhány ajtót, ablakot, lépcsőt és radiátort, kályhát találhatunk, a falakhoz és a padlóhoz pedig csak minimális textúrából választhatunk. Aprólékos, finom tervezésre nincs lehetőség, vagyis az Autodesk megoldásához hasonlóan a Roomle is csak lakberendezésre alkalmas, ám e téren sem tudja teljesen betölteni funkcióját, mivel a bútorokhoz nem tartozik hivatkozás, nem lehet őket rögtön megrendelni. Egy Samsung csoport azonban már helyet kapott a programban, ahol természetesen nevesítik a lapostévéket, innen már csak egy lépés a „Megrendelem” gomb beépítése. Egy gyors vázlatolásra tehát alkalmas a Roomle, ám álmaink otthonát egyelőre nem tudja vizualizálni.


Előny: valós idejű szinkronizálás, ingyenes, bejárható épületek
Hátrány: kevés objektum és exportálási lehetőség


SketchUp Make

Nem a hobbifelhasználóknak készült a SketchUp programja, amelynek neve elé nem véletlenül nem tettük oda a Google előtagot, a keresőcég ugyanis két évvel ezelőtt az amerikai Trimble-nek adta át korábbi felvásárlását. Habár konyhát, kertet és akár egy egész lakást is megtervezhetünk a programmal, a SketchUp Pro ingyenes verziója jóval több egy szimpla háztervezőnél, egy CAD szoftverről beszélhetünk, ami 3D-nyomtatásra, illetve játékokban és filmekben látható objektumok tervezésére is alkalmas. Ennek megfelelően nem találunk benne falhúzó, szobakészítő vagy éppen tetőtervező gombokat, terveinket a rendelkezésünkre álló alap geometriai formákból kell összeraknunk, ami ugyan macerásabb, de legalább bármit megvalósíthatunk, kreatívnak és ügyesnek kell lennünk. A program ennek megfelelően igényli az önképzést. Ha a SketchUp mellett tesszük le a voksunkat, készüljünk fel arra, hogy nagyon sok YouTube-videót kell megnéznünk majd ahhoz, hogy az első házunk összeálljon. Frissen szerzett tudásunk viszont későn is jól jöhet, legyen szó akár bútor, egyedi szerszám vagy éppen nyomtatásra alkalmas tárgy megtervezéséről.
 


A 3dwarehouse.sketchup.com oldalán számos példát láthatunk arra, hogy mi mindent lehet a Trimble programjával elkészíteni, ráadásul az ott található objektumokat saját tervünkben is elhelyezhetjük. Keressünk rá például a „bonsai” kifejezésre, hogy válogathassunk a szabadon felhasználható miniatűr fák közül. Érdemes a kiegészítő-áruházba is benézni, ahol több száz add-onnal okosíthatjuk fel meglévő programunkat. Az IKEA egyklikkes konyhatervezőjétől kezdve 3D-fakészítőig számos modult találhatunk itt, lesz miből válogatnunk. Ha pedig úgy érezzük, hogy mély tudásra tettünk szert, érdemes a Pro kiadást megvásárolni, ám kísérletezésre addig is tökéletesen alkalmas a Make.


Előny: rendkívül gazdag plugin- és objektumkínálat, szabad tervezés
Hátrány: nem egyklikkes célszoftver


Sweet Home 3D

Utolsó programunk az egyetlen, amit Linuxon is futtathatunk, amely támogatja a magyar nyelvet, és amely nyílt forráskódú, érződik rajta, hogy hobbi házépítők készítették társaiknak. A szoftver tervezőasztalán ugyanis méteralapú léptékeket találhatunk, ami ugyan magáncélokra ideális, a profik viszont sokkal precízebben, milliméterekkel számolnak. Szerencsére a beállításoknál később aktiválhatjuk a milliméter-alapú elszámolást, ám ez az apró különbség is jelzi, hogy a Sweet Home 3D nem való tervezőirodák gépére, sokkal inkább magánszemélyeknek ajánlható, akik szeretnék a monitoron viszontlátni a már megálmodott házukat. Mivel mi pont ezt a csoportot képviseljük, örüljünk a ránk szabott felületnek, és ne sirassuk a költségelszámoló, váztervező funkciókat, azokat majd a kőművesekkel együtt papíron kiszámoljuk.
 


A program mellett szól az is, hogy teljesen ingyenes, ráadásul a böngészőben – Java alapokon – futó kiadását még telepítenünk sem kell. A Sweet Home 3D megkapott minden fontos alapfunkciót, így részletesen paraméterezhető például a falak és a bútorok mérete, építhetünk emeleteket, és még háttérképre (azaz kész tervrajzra) is tervezhetünk. Objektumgyűjteménye rendkívül bőséges, habár a programban csupán 70 elem használható (ajtók, ablakok, ágyak és például székek), a sweethome3d.com oldalról még legalább ezer különböző ingyenes 3D-fájlt letölthetünk, és a weben is könnyen találhatunk kompatibilis modelleket (OBJ és DAE), textúrákat, amiket a [Bútor importálása] gomb megnyomásával hozzáadhatunk gyűjteményünkhöz. Persze vannak a programnak hibái, 3D-nézete például passzív, nem szerkeszthető, nincs kerttervező modulja, és renderelésnél is gyakran problémákba ütközik, de ezek mind olyan hiányosságok, amiket ingyenessége miatt elnézünk.


Előny: ingyenes, jó és magyar nyelvű kezelőfelület, online szerkesztő
Hátrány: csak 2D -zerkesztés, alapfunkciókkal


Összegzés

Nem volt egyszerű a sorrend összeállítása, hiszen az első négy helyezettel egyaránt elégedettek voltunk. A SketchUp hatalmas szabadságával és ingyenességével igazi virtuális játszótérre helyezi azokat, akikben van elegendő kreativitás és elhivatottság. Világítótornyot, robotot vagy akár egy 3D-nyomtatásra alkalmas objektumot is megtervezhetünk a segítségével, ha kitartók vagyunk. A Homestyler kezelése ellenben pofonegyszerű, kétségtelenül a lakberendezők legjobb választása lehet, kiegészítő szolgáltatása, a Floor Plan pedig bámulatos 3D belsőket képes megjeleníteni monitorunkon. Ugyanakkor mivel egy ház tervezéséhez elegendő funkcionalitást kínáló programot kerestünk, az Autodesk megoldása sem győzhetett.
 


A PC World ajánlata díjat végül annak a legjobb ingyenes programnak ítéltük, amivel egy hosszabb tervezési folyamatba is belevághatunk, amely széleskörű objektumtámogatással rendelkezik, és kezelése sincs túlbonyolítva. E kívánalmaknak leginkább a Sweet Home 3D felelt meg, és külön öröm, hogy a szoftver Linux rendszereken is elérhető. Ha pedig tényleg komolyan foglalkoztat minket leendő házunk megtervezésének gondolata, és még áldozni is hajlandók vagyunk erre, akkor a Chief Architect Home Designer Suite csomagja jelenti a legjobb vételt, 100 dollárért (azaz körülbelül 27 ezer forintért) ugyanis a legszélesebb körű funkcionalitást kínálja, sőt, a szoftverrel akár olyan terveket is exportálhatunk, amelyek alapján később a tervezők és a kőművesek is tudnak tovább haladni.


(Nyitókép: Oregon Husky)

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.