Új korszakba lépett a Huawei AppGallery, ennyi minden változott



|

A Huawei mobileszközökön is Android rendszer fut, így az applikációk kompatibilitása nem lehet kérdéses, a harmadik legnagyobb appáruház, a Huawei AppGallery új változatával pedig a biztonságos beszerzés is pár pöccintés csupán.

Elválaszthatatlan része egy okostelefonnak az applikáció-áruház és az ökoszisztéma; ha ezek nem kellően robusztusak, nem kínál szinte minden feladatra több megoldást is, akkor a felhasználók korlátozva érezhetik magukat. A Huawei saját applikációelosztója, valamint az EMUI felhasználói felület teljes körű megoldást kínál, a legújabb frissítés óta pedig a kényelem is jelentősen javult.

AppGallery: új lépcsőfok

A Huawei 2018 áprilisában indította el appáruházát, amelyet igazán nagy kihívás elé állítottak az amerikai szankciók. Az AppGallery fejlesztése ekkor kapcsolt egy minden eddiginél nagyobb fokozatba, aminek egyik látványos lépése nem most, hanem már régebben érezhetővé vált Magyarországon is. Ez nem más, mint a kínálat jelentős bővülése kifejezetten európai felhasználók körében népszerű szoftverekkel. Ezzel párhuzamosan a hazai, magyar applikációknak is megjelentek natív verziói az AppGalleryben, köztük több, a mindennapokban használt, bevásárlást, közlekedést, online bankingot segítő szolgáltatás is elérhetővé vált. Az elmúlt évben ezek száma tovább gyarapodott, ám egy fontos változásra őszig várnunk kellett.

Ekkor ugyanis megjelent az AppGallery legújabb verziója, amelynek legfontosabb újítása, hogy az AppGallerybe integrálták a Petal Search motorját is. Ezáltal az AppGalleryben natívan nem megtalálható Android-kompatibilis alkalmazások is kereshetővé váltak a Huawei alkalmazás-áruházában. Miután a Huawei mobileszközein a háttérben továbbra is Android operációs rendszer fut, a 100 százalékos kompatibilitás nem is kérdéses. Az AppGalleryben innentől kezdve ezeknek az alkalmazásoknak a telepítése a megszokott módon történik: a kereső kiadja az appot, a telepítés/lekérés gombra pöccintve pedig az applikáció települ, és ettől fogva a kezdőképernyőről indítható, csakúgy, mint bármely más alkalmazás. Az AppGallery a frissítésről is gondoskodik; amint új verzió jelenik meg az adott szoftverből, te máris megkapod azt, akárcsak a natív appok esetében.

Ily módon többé nem szükséges trükközni olyan szolgáltatások eléréséhez, mint a Netflix, a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, a Disney+, a Spotify, a TikTok, a Snapchat, a Telegram, a Tinder vagy például a Microsoft Office.

Ennek az újításnak köszönhetően a Huawei mobilokon elérhető appok száma nagyságrendekkel megugrott, miközben a kényelem egyáltalán nem csorbul sem telepítéskor, sem pedig később, a frissítések során. Mindössze azok az appok maradnak ki az ellenőrzött listából, amelyek a Google Mobile Services platformra építkeznek, ám ezekre is akad megoldás. Mégpedig a Gspace keretprogrammal, amelyet feltelepítve elérhetővé válik a GMS a telefonon, ezzel együtt pedig a Google Play Áruház és az abban megtalálható összes alkalmazás is.

Biztonság

Nem csupán az a feladata egy alkalmazás-áruháznak, hogy az appok egyszerű beszerzésében segédkezzen, a biztonságra is felügyelnie kell. Az AppGalleryn keresztül beszerzett szoftverek frissítéseiről a keretrendszer gondoskodik, a telepítés során pedig négylépcsős ellenőrzésen kell átmennie minden programnak. A letöltési csatorna titkosított, a letöltött telepítőfájlok pedig digitális aláírással rendelkeznek, amiket a rendszer ellenőriz is. Ezt követően sem kap kontrollálatlan zöld jelzést egyetlen app sem, a telepítést mesterséges intelligenciával vezérelt fájlvizsgálat kíséri, ráadásul minden szoftver a saját homokozójában fut, teljesen elzárva a többi alkalmazástól.

A feltelepített szoftvereknél a rendszer ellenőrzi az esetleges korhatár-besorolást, továbbá az összes felhasználói szintű jogosultságot.

Utóbbiakat a futtatás során neked kell engedélyeznek, így láthatod, az applikáció mely adataidhoz vagy készülék-erőforrásokhoz igyekszik hozzáférni.

Bankolás és fizetés

Már a bankolás, sőt a fizetés sem elérhetetlen a Huawei mobileszközökkel. Előbbihez szinte minden magyarországi bank kínál alkalmazást az AppGalleryben, fizetéshez pedig a Huawei Tárcát vetheted be, amely a Curve biztonságos szolgáltatásával együttesen kínál megoldást a mobilos fizetésre. Persze emellett a magyarországi bankok között is van már olyan, aki kínál natív mobilfizetős appot.

Appok telepítése Huawei mobilokon

Az új AppGalleryvel minden eddiginél egyszerűbbé vált az androidos szoftverek telepítése. Bármelyik módszerről is legyen szó, természetesen a biztonság elsődleges fontosságú, így nem kell alattomos kártevőktől tartanod.

1. Natív AppGallery telepítése

A Huawei AppGallery platformja épp úgy működik, mint a többi ismert appáruház. A fenti keresőmezőbe gépeld be a keresett alkalmazás nevét vagy akár annak egy részletét, és máris megkapod a keresett szoftvert. Pöccints a bejegyzés melletti telepítésgombra, és kész is vagy. A támogatásról és az automatikus frissítésről a platform gondoskodik.

2. Android-app beszerzése AppGalleryn keresztül

A legújabb AppGallery-frissítést követően a Petal Search integrált része lett az alkalmazáselosztónak. Ezt abból veheted észre, hogy azt is kilistázza a keresés, ha olyan androidos appra keresel, amely nem része natívan az AppGallerynek, sőt itt is elegendő csupán a telepítés/lekérés gombra pöccinteni.

3. Google-rendszerbe integrált alkalmazás Gspace-en

A Google Mobile Services rendszerre épített mobilalkalmazások csakis akkor működnek, ha a teljes GMS szolgáltatáskészletet elérik a készüléken. Ehhez a Gspace keretprogramot kell az AppGalleryből beszerezni, ezt követően a Google Play Áruház a megszokott módon elérhetővé válik, és innen telepítheted az alkalmazásokat.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.