Hirdetés

2030-ra omlik össze a világ gazdasága



|

Talán sokan emlékeznek "A növekedés határai" című könyvre, mely 1972-ben jelent meg, de azóta is ugyanúgy rossz úton haladunk.

Hirdetés

1972-ben a Római Klub megbízásából a Massachusetts Institute of Technology (MIT) négy kutatója, Donella H. Meadows, Dennis L. Meadows, Jørgen Randers, és William W. Behrens III egy kutatást végzett. Ebben azt vizsgálták, hogy milyen hatással lesz a népesség növekedése és az iparosodás, a Föld erőforrásaira, illetve magára az emberiségre. Úgy tűnik, hogy hiába telt el 40 év a kutatás eredményeit könyv formájában feldolgozó kiadvány megjelenése óta, fikarcnyit sem változott a helyzet.

"A növekedés határai" című könyvben az ember és a Föld között egészen pontosan öt interakció kerül vizsgálatra, mégpedig a népesség növekedése, az iparosodás mértéke, a szennyező anyagok szintjének emelkedése, a világszerte előállított élelmiszerek mennyisége és bolygónk véges erőforrásai. Ezek alapján a felállított modell szerint 2030-ban jön el az a pont, ahol a források kiapadnak, ami hatalmas gazdasági katasztrófához vezet. Ám a változtatáshoz sosem lehet késő, ugyanakkor riasztó, hogy igazából az eredmények ismertetése óta nem kimondottan változott a helyzet, bár történtek előremutató lépések.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.