Hirdetés

5 millió munkahelyet vesznek el a robotok és az AI-k



|

A WEF szerint az ipari fejlődés 2020-ra feleslegessé tesz 5 millió emberi munkahelyet.

Hirdetés

Az utóbbi évek komoly technológiai fejlődése már most átalakította a társadalmunkat, azonban a World Economic Forum szerint további változások várhatóak, köszönhetően a robotoknak, mesterséges intelligenciáknak és az automatizálásnak. 

Hirdetés

Ezek nem feltétlenül kedvezőek mindenki számára: a munkahely fogalma megváltozik ahhoz képest, ahogyan az elmúlt évtizedekben gondoltunk rá. Ez összességében ahhoz vezet, hogy 2020-ra 15 fejlett és fejlődő országban 5 millió munkahely válik teljesen feleslegessé, és szűnik is meg

Mindez Ausztráliát, Franciaországot, Indiát, Japánt, Kínát, Nagy-Britanniát, Németországot, Olaszországot, de még Amerikát is érinti. 

Az álláshelyek megszűnése minden iparágat érint majd, és minden földrajzi területet. 

A szakértők abban bíznak, hogy a megszűnő munkahelyek számát csökkenteni lehet majd újak létrehozásával. Az 5 milliót eleve úgy hozták ki, hogy valójában legalább 7,1 millió álláshely megszűnését várják, de remélhetőleg 2,1 milliót sikerül létrehozni például az IT, a matematika, a mérnöki ágazat területén. Azt mondják, olyan munkaerőre van szükség, amelynek a tudása jövőálló. 

A WEF arra figyelmeztet, hogy célzott és sürgős akcióterv nélkül a világ kormányainak állandó és növekvő munkanélküliséggel és egyenlőtlenséggel kell majd megküzdenie, emellett pedig az üzletek fogyasztói bázisa is folyamatosan zsugorodik majd, érthető okokból. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.