Hirdetés

50 éves a UNIVAC, a PC-k őse



|

Hirdetés

Az Orelandben élő 77 éves McGarvey elmondta, hogy a UNIVAC kifejlesztésén dolgozó mérnököknek fogalmuk sem volt arról, hogy ez a szerkezet milyen hatással lesz majd a világra, arra pedig gondolni sem mertek, hogy egyszer majd esetleg úgy gondolnak rájuk, mint a számítástechnika úttörőire.

"Úgy hiszem akkoriban senki sem gondolta volna közülünk, hogy a számítógépek idővel ilyen fontos szerepet töltenek majd be az emberek életében. Egyébként teljesen véletlen, hogy éppen mi kerültünk be a UNIVAC-et kifejlesztő csapatba. Én éppen munkát kerestem, és végül ezt az állást sikerült megszereznem. Heti 40 dollár volt az első keresetem" - mondta mosolyogva McGarvey.

Nem kevesebb mint 50 évvel a UNIVAC kifejlesztése után, manapság a számítógépek már teljesen a hétköznapi élet részévé váltak, ám a mai számítógépek már sokkal kisebb méretűek és jóval olcsóbbak is az első kereskedelmi számítógépnél, a UNIVAC-nél.

A UNIVAC elkészítése 1-1,5 millió dollárba került, tömege pedig elérte a 8 tonnát, ami nem is csoda, hiszen akkoriban a mikroprocesszorok helyett még elektroncsöveket használtak. A UNIVAC rendkívül nagy segítséget nyújtott az amerikai Népszámlálási Hivatalnak, az elnökválasztások közben is nagy hasznát vették, valamint sok esetben bonyolult számítások esetén is igénybe vették a UNIVAC szolgáltatásait. Manapság talán már nevetségesnek tűnhet a UNIVAC által nyújtott teljesítmény, hiszen egy mai asztali számítógép is legyorsulná, de 50 évvel ezelőtt a UNIVAC jelentette az egyik legfejlettebb high-end számítógépet.

A UNIVAC neve egyébként akkor vésődött bele igazán az emberek agyába, amikor az 1952-es amerikai elnökválasztás után nem sokkal már pontosan előrejelezte, hogy Dwight D. Eisenhower óriási előnnyel nyeri majd meg a választásokat Adlai E. Stevenson előtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.