Hirdetés

A CIA feltörte az amerikai szenátus számítógépeit

|

Igaz, miután lebuktak, bocsánatot kértek az „incidensért”.

Hirdetés

A CIA – ha vonakodva és némiképp mismásolva is – elismerte, hogy titokban feltörte az Egyesült Államok szenátusának számítógépes rendszerét. A céljuk a „kárenyhítés” volt, valószínűleg rájuk nézve terhelő bizonyítékokat szerettek volna eltüntetni egy szenátusi vizsgálóbizottság tagjainak komputereiről. Ráfáztak, a kérdéses bizottságot, amely illegális vallatási módszerekkel (magyarán waterboardinggal, alvásmegvonással és más, jórészt Guantanamóban elkövetett kínzásokkal) kapcsolatos vádak kivizsgálásával foglalkozott, történetesen az USA politikai életének egyik legkeményebb matrónája, a demokrata párti Dianne Feinstein szenátor vezette.

Hirdetés

Feinstein először márciusban vádolta meg az ügynökséget azzal, hogy a bizottsági tagok számítógépeivel „babrálnak”. John Brennan, a CIA igazgatója akkor még hevesen tagadta a vádakat, mint mondta, „mi sem áll távolabb az igazságtól”, mint az, hogy munkatársai szenátori PC-ket törtek volna fel.

Diannae Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke
 

Most, egy alapos belső ellenőrzést követően aztán hangnemet váltott. Dean Boyd szóvivő egy, a McClathy által csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményben azt írta, a vizsgálat „olyan következtetésekre jutott, amelyek szerint a CIA egyes munkatársai olyan szellemben cselekedtek, amely nem konzisztens az SSCI (a szenátus hírszerzési bizottsága) és a CIA által 2009-ben elfogadottakkal.”

Pontosan valószínűleg sohasem fogjuk megtudni, mi állt abban a jelentésben, amitől így megjuhászodott a rettegett hírszerzés. Boyd mindössze annyit mondott, hogy Brennan a héten „tájékoztatta Dianne Feinstein szenátort, és elnézést kért az incidens miatt”. A szóvivő hozzátette, a CIA egy elszámoltató bizottság rendelkezésére bocsátja a jelentést, amely a továbbiakban javaslatokat tehet az ügynökség gyakorlatának átalakításával és az „esetleg felmerülő fegyelmi kérdésekkel” kapcsolatban.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.