Hirdetés

A CIA feltörte az amerikai szenátus számítógépeit



|

Igaz, miután lebuktak, bocsánatot kértek az „incidensért”.

Hirdetés

A CIA – ha vonakodva és némiképp mismásolva is – elismerte, hogy titokban feltörte az Egyesült Államok szenátusának számítógépes rendszerét. A céljuk a „kárenyhítés” volt, valószínűleg rájuk nézve terhelő bizonyítékokat szerettek volna eltüntetni egy szenátusi vizsgálóbizottság tagjainak komputereiről. Ráfáztak, a kérdéses bizottságot, amely illegális vallatási módszerekkel (magyarán waterboardinggal, alvásmegvonással és más, jórészt Guantanamóban elkövetett kínzásokkal) kapcsolatos vádak kivizsgálásával foglalkozott, történetesen az USA politikai életének egyik legkeményebb matrónája, a demokrata párti Dianne Feinstein szenátor vezette.

Hirdetés

Feinstein először márciusban vádolta meg az ügynökséget azzal, hogy a bizottsági tagok számítógépeivel „babrálnak”. John Brennan, a CIA igazgatója akkor még hevesen tagadta a vádakat, mint mondta, „mi sem áll távolabb az igazságtól”, mint az, hogy munkatársai szenátori PC-ket törtek volna fel.

Diannae Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának elnöke
 

Most, egy alapos belső ellenőrzést követően aztán hangnemet váltott. Dean Boyd szóvivő egy, a McClathy által csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményben azt írta, a vizsgálat „olyan következtetésekre jutott, amelyek szerint a CIA egyes munkatársai olyan szellemben cselekedtek, amely nem konzisztens az SSCI (a szenátus hírszerzési bizottsága) és a CIA által 2009-ben elfogadottakkal.”

Pontosan valószínűleg sohasem fogjuk megtudni, mi állt abban a jelentésben, amitől így megjuhászodott a rettegett hírszerzés. Boyd mindössze annyit mondott, hogy Brennan a héten „tájékoztatta Dianne Feinstein szenátort, és elnézést kért az incidens miatt”. A szóvivő hozzátette, a CIA egy elszámoltató bizottság rendelkezésére bocsátja a jelentést, amely a továbbiakban javaslatokat tehet az ügynökség gyakorlatának átalakításával és az „esetleg felmerülő fegyelmi kérdésekkel” kapcsolatban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.