Hirdetés

A Compaq szuperszámítógépet épít a génkutatáshoz



|

Hirdetés

A kutatók 2004-re szeretnék elérni, hogy az adatfeldolgozás sebessége elérje a 100 trillió műveletet másodpercenként. Ez a gép nyolcvanszor lesz gyorsabb, mint az a computer, amit a Celera a génszekvenciák kiszámítására használt, és tízszer gyorsabb, mint a jelenlegi leggyorsabb számítógép. A kutatók végső célja, hogy megépítsék az első „petaflop” szuperszámítógépet, amelynek számítási sebessége az 1000 trillió műveletet is elérik másodpercenként.

A Compaq vezetői szerint a szuperszámítógépek biológiai kutatásokban való részvétele egy nagyon gyorsan növekvő új üzleti területe az informatikának. Sőt ez a Compaqnak máris dollár százmilliókat hoz a konyhára. Az előrejelzések szerint hamarosan ez az üzletága már a milliárdosok klubjába is bekéredzkedik. A Compaq elemzői felhívják a figyelmet, hogy a következő tíz évben a technikai számítások piacáról származó bevételek meg fognak duplázódni, s ezek igen jelentős részét éppen a genetikai célokra felhasznált szuperszámítógépek fogják szolgáltatni.

A szuperszámítógépet a Celera és a Sandia fejleszti a Compaq Alpha processzor-technológiájára alapozva. Az elképzelések szerint az egyébként is meglehetősen erőteljes chipekből 10-20 ezret (!) fognak beépíteni a gépbe. A Compaq számára kulcskérdés, hogy a kutatási csapat kifejlesszen egy olyan genetikai szoftver architektúrát, amely egyformán jól működik a szuperszámítógép teljes teljesítményét igénybe véve, de alkalmasint a tízezerből száz vagy egy processzora támaszkodva is.

Amíg a tudósok a szuperszámítógépes technológiát használják a genetikai kutatásokban vagy a nukleáris fizikában, az innen származó feladatok mindig a legnagyobb kihívást fogják jelenteni a számítógép-tudománynak.

A Compaq központi weboldala

A Celera hivatlos weboldala
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.