Hirdetés

A Google és a rendőrség - 2. rész

|

Ebben a részben a magyar rendőrség és a Google viszonyát meghatározó jogszabályi hátteret igyekszünk könnyen emészthető stílusban bemutatni.

Hirdetés

1. A hivatalos út - elméletben

Egy bűncselekmény elkövetőinek felderítésekor és a bizonyításkor ma már nem a nagyító és a Colombo-tól látott, ajtóból visszafordulós bekérdezés a legeredményesebb eszköz. Fontos szerepe van a nyomozati munkában a potenciális elkövetők email forgalmi/tartalmi adatainak, a geolokációs adatoknak és a Google kereséseknek is. Amikor a magyar rendőrségnek vagy a NAV-nak egy büntetőeljárás keretein belül adatokat kell megszereznie a Google-től, akkor megkeresheti a Google magyarországi leányvállalatát tájékoztatás adása, adatok közlése, átadása, illetve iratok rendelkezésre bocsátása végett és ennek teljesítésére legalább 8, legfeljebb 30 napos határidőt állapíthat meg. A leányvállalat ilyenkor köteles az adatszolgáltatást térítésmentesen teljesíteni. Ha azonban a megkeresés teljesítésének valamilyen akadálya van, akkor a megállapított határidő alatt a teljesítés akadályát közölnie kell a nyomozóhatósággal.

A teljes cikk az internet-ugyved.com oldalán tekinthető meg!

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.