Hirdetés

A HP-nak 57 millió dollárjába került a „webOS-svindli”



|

A felháborodott részvényesek szerint a gyártó alaposan átverte őket.

Hirdetés

Amikor a HP 2010-ben felvásárolta a Palmot, sokan azt gondolták, ez a frigy a mennyben köttetett: a piac egyik legjobb, legversenyképesebb mobil operációs rendszerét fejlesztő cég és a tehetős PC-óriás násza komoly sikerrel kecsegtet. A HP fogadkozott is: jelentős forrásokat öl majd a webOS fejlesztésébe, és hardverek egész garmadáját dobja piacra, hogy ezzel is serkentse a rendszer piaci térnyerését. Alig egy évvel később aztán meggondolta magát és ejtette korábbi, nagyívű terveit, amivel sikerült alaposan magára haragítania a részvényesei egy részét.

Hirdetés

A csalódott részvényesek 2011-ben közös keresetet nyújtottak be a HP ellen a bíróságon. A felperesek – akik között elsősorban nyugdíjalapok és más intézményi képviseltették magukat – azzal vádolták a céget, hogy üvöltő ellentét volt a webOS-sel kapcsolatos valódi tervei és aközött, amit nyilvánosan kommunikált – más szóval tudatosan megtévesztette őket. A perirat készítői a HP munkavállalóinak tanúvallomásaira hivatkozva azt írták, a vállalat 2013-ig egyetlen webOS-t futtató PC-t vagy nyomtatót sem akart bemutatni, ami szöges ellentéteben áll azzal, amit a nyilvánosság előtt vállaltak.

A felek évekig huzakodtak, míg végül idén megállapodtak egymással: a HP 57 millió dolláros kártérítést fizet a hoppon maradt befektetőknek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.