Hirdetés

A kínai internet népessége átlépte az 500 milliót



|

Legdurvábban a mikroblog szolgáltatások felhasználói tábora nőtt.

Hirdetés

2011. második felében 28 milliós tömeggel bővült a kínai internetezők tábora, ezzel túllépve a félmilliárdos határt. December végére 513 millió internetezőt regisztrált a CNNIC (China Internet Network Information Center), mely természetesen egy a kormány fennhatósága alá tartozó non-profit szervezet. Adataik alapján az országban összességében 38,3 százalékos az internet-penetráció, 4 százalékkal nagyobb, mint tavaly. Csak a kontraszt kedvéért, az USA esetében a népesség 78,2 százaléka használ internetet.

 

Nem mellékes, hogy így is több ember – 355 millió – használ mobiltelefont az internet eléréséhez, mint ahány ember egyáltalán az Amerikában él. A mobiltelefonos használat a legkedveltebb Kínában és a trend csak erősödik, egy éve az internet felhasználók 66,2 százaléka nyomult telefonról, idén már 69,3 százalékuk.

 

 

Az internetezésre használt eszközök között ma is előkelő helyen áll az asztali PC, de arányuk csökken, míg a noteszgépek aránya stagnál. (Természetesen sokan érik el a világhálót felváltva vagy párhuzamosan több eszközről, így egy jelentő hányad számítógéppel és mobillal is böngészik vagy épp mikroblogol.)

 

Úgy tűnik, hogy a rohamos, félévenként két számjegyű penetráció növekedés nem csak egy számjegyűvé lassult, de a továbbiakban még inkább mérséklődni fog. A 10 és 29 év közöttiek már szinte valamennyien neteznek, az arány jelentősen csak az alsóbb rétegek és idősebbek képzésével, nethez juttatásával javítható tovább.

 

A kínaiak leginkább cseteléshez, kereséshez és online zenehallgatáshoz használják az internetet. Emellett a legnagyobb növekedést a mikroblog könyvelhette el a távol-keleti országban, az ottani Twitter szerepét betöltő oldalak (a Twitter ki van tiltva) látogatótábora az előző évi 63-ról 250 millióra nőtt.

 

 

A figyelemre méltó trendek és volumenek mellett érdemes megjegyezni, hogy nem mindenki osztja a CNNIC optimizmusát, van, aki szerint adataik túlzóak. A kínai szervezet minden felhasználót számol, aki elmúlt hat és az utóbbi fél évben látott már internetet, de ha például csak a 14 év felettieket néznénk, akkor a félmilliárdos határ még jóval több, mint százmilliónyira lenne.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.