Hirdetés

A legjobb filmes "kamutechnológiák"



|

A sci-fik futurisztikus technológiáit jó eséllyel sosem használjuk majd az életben, bármennyire is szeretnénk.

Hirdetés

Holografikus vetítők, repülő deszkák, agymosás, szuperhősök. A hollywoodi szuperprodukciók már 20 évvel ezelőtt is olyan technológiákat alkalmaztak a filmekben, amelyek akkor még elképzelhetetlenek voltak, és bár azóta rengeteget fejlődött a világ, ezek közül nagyon sok a mai napig megvalósíthatatlan.

Persze vannak elképesztő sikereket elérő kutatások, így a Vissza a jövőbe röpdeszkája jövőre akár meg is valósulhat, de helyüket új technológiák veszik át, amelyek a következő 20 évben csak a mozivásznon lesznek elérhetőek.

Hirdetés

Hologram
Rengeteg sci-fi alapeleme a térben vetített kép vagy videó. Gondoljunk csak bele, mennyire megkönnyítené a mindennapi munkát a Bosszúállókban Tony Stark által használt megoldás. Nem lennénk monitorokhoz kötve, csak vetítenénk magunk köré az információt. Persze a valóság az, hogy ennél jóval kevesebbel, például egy Star Warsos megoldással is beérnénk. Ha az Oculus Rift képes lenne egy valami ehhez hasonló élményt reprodukálni, az igencsak átalakítaná nem csak a szórakozást, hanem sok ember munkáját is.

 

 

Emlékformálás
A Men In Black filmekből mindenki számára ismerős lehet a neuralizáló, amely a villanó fény segítségével kitörölte az alanyok emlékezetét. Az emlékek befolyásolása számos filmben kapott már szerepet, az Emlékmásban például akár egyedi emlékeket is képesek voltak beültetni az agyunkba. Kétség sem fér hozzá, hogy rengetegen folyamodnának ehhez a megoldáshoz, de belegondolni is szörnyű, rossz kezekben mire lenne képes ez a technológia.

 

 

Hálóvető
A mesterséges pókháló megalkotása már évtizedek óta foglalkoztatja a kutatókat, hiszen a Föld egyik legjobb szakítószilárdságú anyagáról beszélünk, így a hétköznapi megoldásoktól az űrkutatásig mindenhol nagy hasznát vennék a technológiának. A háló után természetesen azonnal jönnie kéne a Pókemberből ismert hálóvetőnek is, amelyből néhány mechanikus darab már most is elérhető.

 

Emberi maszkok
Így Halloween környékén rengetegen húznak különböző rémisztő maszkokat, de nem egy filmebn láttunk már példát tökéletes emberi arcokat visszaadó latex megoldásokra. Az egyik leghíresebb a Mission Impossible, ahol többször is felhasználták a megoldást, Tom Cruise pedig néhány másodperc alatt változott tökéletes Philip Seymour Hofmanná. Sajnos a közeljövőben valószínűleg erre sem lesz lehetőség, de olyan mszkok már ma is elérhetőek, amelyek képesek megtéveszteni a különböző szkennereket.

 

 

Elektromágneses mászókesztyűk
A Mission Impossible-nél maradva a Ghost Protocolban Tom Cruise egy felhőkarcoló oldalán vászik fel egy pár tapadós kesztyű segítségével. Az elmúlt években rengeteg próbálkozás volt ennek reprodukálására, a legtöbben azonban megelégedtek a vákumos megoldással.

 

 

Azonnali információátadás
Az emlékmódosításhoz nagyon hasonló a Matrixból ismerős módszer, ahol egyszerűen rákapcsolnak minket egy számítógépre, a tudást pedig úgy töltik ránk, mintha néhány fájlt másolnánk egy pendrive-ra. Nem kellene többet órákra járnunk, vizsgákra tanulnunk, csak beülnénk egy székbe, és percek alatt a téma szakértőivé válnánk.

 

 

Egészségügyi kapszulák
Rengeteg filmes megoldásból profitálna az orvostudomány is, melyek közül az egyik legfontosabb az inkubátorokhoz hasonló felépítésű gyógyító kapszula, amely nem csak minden életjelet figyel, de képes különböző betegségek gyógyítására, sőt, egyes változatok akár műtétek elvégzésére is.

 

Időgép
Az időutazás kérdése már nagyon régóta foglalkoztatja az emberiséget, a különböző paradoxonok és egyéb problémák miatt azonban a legtöbben nem is próbálják meg komolyabban megérteni a dolgot. Ha valaha feltalálnák az időutazást, arról valószínűleg tudnánk már most, hiszen visszautaztak volna az időben.

 

 

Teleportáció
Az utazás másik formája, ahol nem időben, hanem térben változtatunk helyet. A különböző filmekben nem csak a név hanem a megoldás is változik, eddig azonban egyiket sem sikerült reprodukálni. Kutatók szerint a kvantum teleportáció igenis megvalósítható, így remélhetőleg néhány évtizeden belül rengeteget fejlődik majd ez a kutatási terület is.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.