Hirdetés

A legjobb webes képmegosztók



|

Egyre többen osztják meg képeiket a Facebookon, pedig a weben rengeteg remek képmegosztó szolgáltatás létezik. Ezen megoldások közül gyűjtöttük ki a legnagyobbakat.

Hirdetés

Napjainkban a közösségi oldalakra rengeteg fényképet töltenek fel a felhasználók. Ez nem is csoda, mivel szinte mindenkinek a zsebében ott rejtőzik egy fényképezésre alkalmas eszköz. Az e készülékekkel fotózott digitális képeket már csak ritkán hívatjuk elő, hogy papíralapon mutassuk meg barátainknak és családtagiaknak, hanem feltöltjük inkább azokat egy közösségi oldalra. Mindez nem jelenti azt, hogy a Facebook vagy az iWiW lenne a legalkalmasabb a fényképek megosztására.

 

 



Az internet tele van képmegosztó szolgáltatásokkal, amelyeket a közösségi oldalaktól eltérően kifejezetten erre a célra fejlesztettek. Persze lehetnek adatvédelmi aggályaink, de amennyiben a Facebookot aktívan használjuk, akkor rajta keresztül már amúgy is külső szolgáltatóra bízzuk a fotóinkat, s ezen ellenérvek nem igazán állják meg a helyüket. Sőt! Amennyiben így teszünk, akkor biztonságban tudhatjuk a képeinket, míg helyben tárolva meg kell bíznunk az adatoknak helyet adó merevlemezben, reménykedve, hogy az hirtelen ne szüntesse be a munkáját véglegesen. Persze az sem mellékes tényező, hogy a megoldásokon keresztül könnyen megoszthatjuk képeinket, amely lokális tárolásnál nehezen biztosítható. Cikkünkben a Facebook mellett összegyűjtöttük a három legjobb képmegosztó szolgáltatást, amelyekre érdemes feltölteni a digitális emlékeinket.

Picasa

A Google Picasa kliense nagy népszerűségnek örvend hazánkban is, mivel a segítségével könnyen szerkeszthetjük és kategorizálhatjuk a képeinket. Ingyenes szoftverként meglehetősen nagy a tudása: rendelkezik a legfontosabb korrekciós funkciókkal, effektusokkal, név- és geocímkézéssel, kollázs- és videokészítővel és nem mellékesen egyetlen klikkel feltölthetjük az alkalmazáson belül a képeinket a Google felhőjébe, hogy azokat így könnyedén eljutathassuk az ismerőseinknek és rokonainknak. A Live Fotótártól eltérően a programnak létezik windowsos, linuxos és maces verziója is, azaz a közreműködésével egyszerűen kijavíthatjuk és feltölthetjük a webre a nyaralásról készült képeinket, legyen szó bármilyen operációs rendszerről.

 

 

 



Nem mellékesen mindez mögött a felhőben a Picasa Webalbumokat találjuk, amely szolgáltatás képes eredeti felbontásban is fogadni a fotóinkat. A megosztásnál tudunk e-mail, direkt hivatkozás, beágyazás, valamint Zümm, Blogger és Twitter lehetőségek közül választani. Végezetül a képek webes szolgáltatását is igénybe vehetjük, mivel a Picasa Webalbumokba trükkösen beépítették a Picnik webes képszerkesztőjét. Negatívumként egyedül csak a szűkös – 1 gigabájtos – tárhelyet (amit évi 5 USD ellenében 20 GB-osra növelhetünk) tudjuk felhozni a szolgáltatás ellen, míg pozitívumként még az androidos integrációt említhetjük meg (utóbbira Live esetén a Windows Phone 7 is képes).

Live

A Windows Live szolgáltatás – és azon belül is a Skydrive 25 gigabájtos ingyenes tárhelye – nem a képmegosztójáról híres, mégis helyet követel listánkban a kliensoldali Live Fotótár alkalmazása és a hatalmas háttértára miatt. A megoldás ráadásul 1600x1200-as felbontásban is tudja tárolni fotóinkat, amely szép eredmény, habár e téren a Picasa verhetetlen a mezőnyünkben. A Microsoft felhőjében tudunk személyek szerint címkézni, albumok szerint szortírozni, és azok szerint beállítani egy ötfokú skálán a jogosultságokat, valamint e-mail útján meghívót is küldhetünk a galériánkhoz. Sőt az albumokat akár weboldalakba is beágyazhatjuk látványos módon (e téren egyébként a Flickr-t ajánljuk). Ezen túl sajnos a webes felületen nem tudjuk a képeket szerkeszteni, de szerencsére a Picasához hasonlóan itt is létezik egy jó kliens: a Live Fotótár.

 

 

 



Az Essentials programcsomagban lévő alkalmazással elvégezhetjük el a korrekciós műveleteket, hogy aztán egy klikkel feltölthessük a fotókat a Skydrive tárhelyünkre. A kliens egyedüli gyengéje a geocímkézés, mivel a Bing térképére hagyatkozik, amely Magyarország esetében még egyébként sem működik jól. A feltöltött fotókat Windows Phone 7-készülékekkel könnyen elérhetjük, ugyanez viszont nem állítható az Android és iOS eszközökre, még úgy sem, hogy utóbbi platformok is rendelkeznek Live klienssel.

Flickr

Néhány évvel ezelőtt a Flickr kétségtelenül a legjobb képmegosztó szolgáltatás volt, de mintha az esetében egy kicsit megállt volna az idő. A fejlesztők nem tudták visszaverni a konkurensek támadásait, így ma már a Yahoo megoldása csak egy a sok közül, amely nem rendelkezik olyan fejlett kliensoldali támogatással, mint a Picasa vagy a Live, nincs saját szerkesztője, és nem biztosít olyan egyszerű megosztást, mint a Facebook. Igaz, esetében ez nem is cél, mivel főként a profi fotósokat és a grafikusokat, dizájnereket igyekszenek az üzemeltetői megnyerni. Ennek érdekében viszonylag nagy felbontásban is lehet képeket feltölteni (1024x683) – a Picasa ezt jócskán felülmúlja –, amelyeket a Flickr több verzióban tárol. Ezenfelül a menüjében találhatunk névjegyalbumot, valamint a metainformációk alapján is könnyedén kategorizálhatjuk a képeinket.

 

 

 



A fotók megosztásánál csak két lehetőségünk van: úgymint privát (azon belül is csak a családtagoknak és barátoknak küldhetjük el a képeinket), illetve nyilvános. A megoldás egyik pozitívuma, hogy nincs feltöltési limit, csak arra kell figyelnünk, hogy havonta 300 megabájton belül legyünk. Előfizetéssel mindez feljebb tornászható, amely esetben akár már 20 megabájtos képeket is feltölthetünk, ami egyedülálló, igaz, ehhez már fizetnünk kell. Mindent egybevéve a Flickr nem más érzésünk szerint, mint a fotósok közösségi oldala. Mi másért lenne szükség névjegyalbumra?

Facebook

Bizonyára sokan felkapják a fejüket, hogy miként lehet a népszerű közösségi oldalt szerepeltetni a legjobb webes képmegosztó szolgáltatások között. A válasz egyszerű: habár nem ez a Facebook elsődleges funkciója, a felhasználók mégis jellemzően ennek a honlapnak a felületére töltik fel a nyaraláson vagy bulikban készült képeiket, hogy így egyúttal megosszák azokat az ismerőseikkel. Erre egyébként igen hamar a közösségi oldal fejlesztői is felfigyeltek, mivel a szolgáltatásukon meglehetősen hangsúlyos e funkció. A képek kategorizálásánál ennek megfelelően kreálhatunk albumokat, címkézhetünk személyek szerint, a fotókhoz leírást is mellékelhetünk és így tovább.

 

 

 



Mindezzel együtt látszik, hogy nem professzionális megoldásról van szó, mivel lokalizációs adatokat csak szövegként adhatunk meg, a szerkesztési lehetőségek pedig kimerülnek a képek forgatásában, így az előzetes munkálatokat egy kliensoldali szoftverben kell elvégeznünk. A Facebook nagy szerencséje, hogy létezik a Picnik, amely felhőalapú szolgáltatásba betölthetjük a közösségi oldalon tárolt fotóinkat, utólagos korrekcióra. A megoldás nagy előnye a korlátlan tárhely, a PC-s és okostelefonos kliensek széles választéka, illetve talán mondani sem kell: az egyszerű megosztás, amellyel a jogosultságokat is hatékonyan lehet kezelni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.