Hirdetés

A Microsoft bemutatta a Windows XP-t a szakmai közönség számára



|

Hirdetés

1995-ben a Win95 bemutatásakor a Rolling Stones „Start Me Up” című örökbecsűjével adták meg egy hasonló esemény alaphangjait – utalva a Win95-ben bemutatkozó Start billentyűre –, most Jimi Hendrix klasszikusa, az „Are You Experienced” volt hivatott felfűteni a hangulatot. Kell magyaráznunk, hogy az új Windows „keresztnevéről” szól a szójáték? (XP = eXPerience, azaz élmény, „Are You Experienced” azaz „Felkészültél?”, de kicsit kitekerve akár „Rendelkezel Te XP-vel?”.)
A bemutatón Bill Gates, a Microsoft elnöke, úgy mutatta be a WinXP-t, mint az átlagos felhasználó rendszerét. A shown elsőnek egy kék, felhős hátteret láthattunk, mindenféle ikonok és Start gombok nélkül, pusztán a számítógép felhasználóinak – például egy család tagjainak – nevével. Miután kiválasztottuk magunkat a felhasználók közül, azonnal használhatjuk tovább azokat a programokat, melyeket futni hagytunk – a WinXP felhasználók bátran futni hagyhatják programjaikat, míg távol vannak a géptől, amint visszaértek folytathatják a munkát tovább ott, ahol azt felfüggesztették – illetve kapunk olvasatlan e-mailjeinkről egy listát. Miután már „bent vagyunk a rendszerben”, az elénk táruló látvány igen hasonlatos ahhoz, ahogy a jelenlegi Win változatok festenek. Az egyik új szolgáltatás segítségével a felhasználók lehetővé tehetik egymás számára, hogy az interneten keresztül úgy érjék el egymás gépeit, hogy az A felhasználó gépének „asztala” válik láthatóvá B felhasználó monitorán úgy, hogy B felhasználó programokat is képes futtatni A gépén. Ennek segítségével úgy dolgozhatnak együtt emberek, mint eddig még soha. Sokkal könnyebbé válik így akár a segítségnyújtás is, hiszen pontosan láthatóvá válik a szakember számára, hogy pontosan mi történik a felhasználó gépén. Gates, a kérdést megelőzendő, azonnal hangsúlyozta, hogy az adatátvitelkor titkosítás történik, mely meggátolja hogy így illetéktelen férjenek adatainkhoz.
A Windows XP már a Media Player 8-as verziójával érkezik, mely alkalmas DVD lejátszásra is. Segítségével a Microsoft saját zeneformátumában írhatnak ki a felhasználók CD-ket, mely formátum fele méretű adatfájlokat produkál, mint a jól ismert MP3.
Az XP nagyobb stabilitással is kecsegtet. Ez az első Microsoft operációs rendszer, mely az otthoni felhasználók számára kínálja a Win 2000-nél és a WinNT-nél megismert stabilitást, hiszen ezek kódjára épül. Megjelenése az év végén várható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.