Hirdetés

A Microsoft virtualizációs terveiből



|

Hirdetés

A Microsoft szerint a virtualizációs technológia támogatásának megjelenése a chipekben és különböző szoftverekben ahhoz vezet majd, hogy a különböző szoftver-szolgáltatók a jövőben nem lesznek képesek kizárólag virtualizációs megoldásokra építeni.

A VMware ezzel szemben a technikai irányvonalának megerősítését látja abban, hogy a Microsoft saját megoldásához nagyon is hasonló architektúra adoptálását tervezi. A Microsoft által a Windows Hardver-mérnöki Konferencián (WinHEC) előterjesztett virtualizációs útitervben egy úgynevezett lightweight "hypervisor" kódréteg alkalmazása szerepel, amely a következő Windows-nak (Longhorn) már a részét fogja képezni, így támogatva a virtuális számítógépek létrehozását a rendszeren belül.

Mark Kieffer, a Windows virtualizációs részlegének csoportvezetője úgy véli, nem kizárt, hogy a Microsoft akár fel is hagy majd az újabb Virtual Server és Virtual PC termékek kiadásával. Kieffer azt is megjegyezte, hogy az ügyben azonban még nem született végleges döntés. Ennél közelebbinek tűnhet az a lépés, hogy a Microsoft partnereivel együttműködve a Virtual Server 2005 első javítócsomagjában kiterjeszti támogatását a harmadik féltől származó vendég-rendszerek, mint például a Linux egyes verziói számára. Az említett javítócsomag az év végére várható, és rendelkezni fog 64-bites támogatással is.

A Microsoft által ismertetett tervek önmagukban még nem voltak elegek ahhoz, hogy Jason Agee-t, a Nebraska Health and Human Services System vezető infrastruktúra rendszer-elemzőjét megingassák a VMware termékeibe vetett hitében. "Túl keveset adnak és túl későn" - véli Agee, hozzátéve, hogy a VMware sokkal kiforrottabb virtualizációs szoftvere alacsonyabb hardverkövetelmények mellett is jobban teljesít, és ezzel óriási segítséget nyújt az ügynökségének szerver-kihasználtsági mutatóinak feljavításában.

A Microsoft két évvel ezelőtt "vásárolta be" magát a virtualizációs piacra a Connectix megvásárlásával; a Virtual Server 2005 terméket tavaly ősszel jelentette meg. Az elemzők szerint a Microsoft elsősorban azért tört utat magának ezen a piacon, hogy a régebbi Windows-változatok felhasználóinak hidat építsenek az új hardverek felé. Azonban a Windows NT szerverek Virtual Server-rel történő konszolidálásához egy Windows Server 2003-ra van szükség, amely gazdarendszerként funkcionál.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.