Hirdetés

A nagy visszatérő: NVIDIA GTX 560 Ti teszt - Frissítve!



|

Nem csalás, nem ámítás és nem is pletyka, hogy valóban visszatért az NVIDIA GeForce 4 sorozattal leköszönő „Ti” név, amire még mindig sokan örömmel emlékeznek vissza.

Hirdetés

Frissítés: A táblázatokba bekerültek az ASUS gyártmányú GTX 560 Ti mérési eredményei is.


Talán sokan nem emlékeznek rá, de már a GeForce 3 és 4 kártyák típusszámozásában is megtalálható volt a Ti jelzés, mint például GeForce 4 Ti 4200 vagy a csúcsmodell, Ti 4800 esetében. Ezek a kártyák rendkívül nagy népszerűségnek örvendtek körülbelül 9 éve, ám a „Ti” pályafutása ezzel véget is ért, hiszen az ötödik generáció már az FX nevet kapta. Ezzel vette kezdetét egy sötét korszak, ami szerencsére csak átmeneti volt az NVIDIA történelmében, köszönhetően a 6-os sorozatnak, ami hamar kihúzta a céget a gödörből.


Mindezek tudatában talán nem volt véletlen, hogy a sajtó napokig az új „Ti” kártya érkezésével kapcsolatos találgatásoktól volt hangos, amikor az új vezérlő azonosítóját felfedezték az egyik meghajtóprogramban. Az események innentől fogva felgyorsultak és a gyártók sorra jelentették be GTX 560 Ti kártyáikat.


Nincs új a mag alatt?

A GTX 560 Ti-ben található mag GF 114-es kódjele ellenére nem egy új fejlesztés eredményeként jött létre, hanem gyakorlatilag apróbb változtatásokkal ugyanaz a 40 nanométeren gyártott GF 104 kódjelű mag végzi a dolgát, ami a GTX 460-ason is. A kis változtatás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a magban található összes (384) CUDA egység aktiválva van és emellett a textúrázó egységek száma 64, ami megegyezik a GTX 580-nal, tehát itt duplán ráver az elődre és még az 570-est is lekörözi. A tranzisztor szinten végrehajtott változtatások következtében csökkent a fogyasztás, ezzel párhuzamosan a hőtermelés is, ami együttesen lehetővé tette, hogy az órajelek jóval magasabban járnak, mint a GF 104-nél. Ennyi újítás után talán az nem meglepő, hogy az 1 gigabájt DDR5 memória és a 256-bites crossbar típusú memóriavezérlő terén nem történt semmilyen változás, szintén csak az órajelekben történt változás (pontosabban emelés), de összességében véve a változtatások bőven elegendőnek bizonyultak az üdvösséghez és egy új kártya piacra dobásához.

 

A kártya tudása nem változott abból a szempontból, hogy továbbra is DirectX 11 kompatibilis, támogatja fizikáért felelős PhysX-et, a 3D megjelenést (3D Vision) valamint a többképernyős NVIDIA Surround technológiát három darab 2560×1600 képpontos kijelzőig.

Gigabyte GV-N560SO-1GI
Nos, a Gigabyte mérnökei a SOC (Super Over Clock – SOC) változattal már a GTX 460-asból is kihozták a maximumot, és ez most a GTX 560 Ti-nél sem történt másképp -- ráadásul már az 560-asok megjelenésekor azonnal elérhető lesz. A SOC kártyák előnye, hogy felépítésük a referencia megoldástól több ponton eltér, így az áramköri lap is egyedi, a négyfázisú helyett 6+1 fázisú tápellátó helyettesíti, ezen felül pedig ezekre a kártyákra csak azok a grafikus magok kerülhetnek fel, amelyek átmentek egy előzetes szűrésen és biztos elbírják a nagyobb igénybevételt. A válogatott GPU-k és memóriákból adódóan a SOC kártyák jóval nagyobb órajelen kerülnek forgalomba, mint az alap verziós kártyák és a feszültség módosításával még további órajel emelés érhető el, amit az OC Guru programmal aknázhatunk ki. A SOC különlegessége, hogy segítségével jelentős, száz megahertznél is több, memória szinten pedig több száz megahertzet meghaladó plusz teljesítményt csikarnak ki a hardverből. Szemléltetés képpen: GPU órajel 1000 megahertz (gyárilag 822 MHz), Shader órajel 2000 megahertz (gyári érték 1640 MHz), memória 4580 megahertz (gyárilag 4000 MHz)).



A nagyobb teljesítmény kikényszerítése mindig plusz hőképződéssel jár, ám a hőelvezető rendszer sem a referenciát követi, és nem is annak átmatricázott másolata, hanem egy dupla ventilátorral megtámogatott hőcsöves megoldás. A Windforce névre hallgató rendszer mérhetően hatékonyabb hűtést és picit halkabb működést tesz lehetővé, amit a mérések is alátámasztanak.

 

 


NVIDIA GTX 560 Ti
Az újítások és változtatások nem jelentik azt, hogy a referencia kártya (ami természetesen szintén a tesztünk egyik szereplője) vagy bármilyen más gyártó nem tuningolt vezérlője rossz lenne, csak a partnerek előszeretettel használják ki a finomhangolásból adódó lehetőségeket. Sőt, a referencia változat hőcsöves hűtése is meglehetősen jól sikerült annak ellenére, hogy csupán egyetlen ventilátor dolgozik a hő ellenében – az is rendkívül halkan -- és még több órás játék után sem emeli fel a hangját.

 

 

 

A referencia kártya kapcsán ejtsünk szót az egyéb paraméterekről, mint hosszúság és csatlakozók, ezekben ugyanis a többi gyártó esetében sincs (egyelőre) eltérés. A kártya szabványos x16 PCIe foglalatba illeszkedik és nagyjából 23 centiméter hosszú, ami nagyjából megfelel a GTX570 méretének, ugyanakkor jóval rövidebb, mint a HD5870 vagy HD6950, tehát a beépítéssel biztosan nem lesz gond, mivel messze nem lóg túl egy normális ATX méretű alaplap szélén. A kártya hivatalosan 100 wattot vesz fel maximum, így tápellátáshoz két darab 6-tűs PCI-Express típusú tápcsatlakozóra van szükség, azaz egy jó minőségű, márkás 500-600 wattos tápegység bőven elegendő lesz, amin megtalálhatók ezek a csatlakozók. Apropó csatlakozók: ezek elhelyezés gyártónként eltérő lehet, főleg azoknál, amelyek egyedi NYÁK-ra épülnek. Kimenetekből három darab került a dupla magas kártya hátlapjára, ebből egy darab mini HDMI, a másik kettő pedig Dual Link DVI-I típusú.


ASUS ENGTX560 Ti DCII TOP/2DI/1GD5

Az ASUS sem megy a szomszédba egy kis módosításért és szintén megragadja és kihasználja a lehetőségeket, hogy plusz teljesítményt nyerjen ki egy adott termékből, így nem meglepő, hogy a TOP kártyák menetrend szerint érkeznek a GTX 560 Ti esetében is.

 

 

 


Itt némileg visszafogottabb tuningal találkozhatunk, ami 900 megahertzes mag órajelet és 4200 megahertzes memória órajelet jelent. A hűtést ezen a kártyán is egy módosított egység végzi, konkrétan a DirectCU II, ami szintén egy duplaventilátoros hőcsöves hűtő a gyárinál jobb hatásfokkal és halkabb működést ígér.

Tesztkonfigurációnk összeállításánál törekedtünk a legújabb komponensek használatára, gondolva itt elsősorban a processzorra és alaplapra. Ennek megfelelően konfigurációnkat Sandy Bridge alapokra építettük.

 

 

Összehasonlítottuk, hogy a Gigabte SOC kártyán található hűtés mennyivel hatékonyabb az egyventilátoros gyárinál, azonos körülmények között. A ventilátorok motor- és szélzaja között nem volt érzékelhető különbség, de ez a helyzet nyáron (30+ fokban) pár óra játék után könnyen megváltozhat. Az ASUS DirectCU II hűtése is hatékony, de alapjáraton magasabb a maghőmérséklet, ellenben lassabban forog a ventilátor. Ennél a kártyánál terhelésre emelkedik a mag fölött lévő légkavaró fordulatszáma és nagyon picit a hangja is megváltozik, míg a tápellátó áramkörök felett lévő ventilátor fix fordulaton pörög tovább.

 

Kezdjük a szintetikus mérésekkel, majd jöjjenek a játékok. Az eredmények magukért beszélnek.

 

 

 

Eredmények pontban, a nagyobb érték a jobb!

 

 

 


 

Eredmények pontban, a nagyobb érték a jobb!

 

 

 

Eredmények képkocka/mp-ben, a nagyobb érték a jobb!

 

 

 

Eredmények képkocka/mp-ben, a nagyobb érték a jobb!

 

 

 

Eredmények képkocka/mp-ben, a nagyobb érték a jobb!

 

 

Eredmények képkocka/mp-ben, a nagyobb érték a jobb!

 

 

 

 

 

Eredmények képkocka/mp-ben, a nagyobb érték a jobb!

 

 

 

Eredmények képkocka/mp-ben, a nagyobb érték a jobb!

 

 

 

Eredmények képkocka/mp-ben, a nagyobb érték a jobb!

 

 

 

Eredmények képkocka/mp-ben, a nagyobb érték a jobb!

 

 

 

Eredmények képkocka/mp-ben, a nagyobb érték a jobb!

 

 

 

Eredmények képkocka/mp-ben, a nagyobb érték a jobb!

 

 

 

Eredmények képkocka/mp-ben, a nagyobb érték a jobb!

Az gyártó nem titkolt célja, hogy a GTX560Ti házon belül leváltsa a Fermi GF100 magos GTX 470-est és mind árban, mind pedig teljesítményben a GTX 570 alá kerüljön. A hivatalos közlemény szerint az új kártyát a Cypress magos AMD Radeon HD6870 ellenfelének szánja, ami igaz, ha csak az árakat vesszük figyelembe. A mérések alapján a Gigabyte SOC 560-asa brutális gyári tuning árán hozza az GTX 570-es szintjét, míg a gyári órajeles referencia változat és az ASUS TOP kártya a Radeon HD6870 és HD6950-est ostromolja. Jól látható, hogy az eredmények hogy skálázódnak az órajel függvényében, tehát a konklúzió az, hogy érdemes (és lehet) tuningolni a GTX 560 Ti kártyákat, mert könnyen az eggyel nagyobb kártyához közeli teljesítményt sajtolhatunk ki belőle.

 

Teljesítmény terén a helyzet még tovább fokozódik, mert a GTX 560 Ti a teljesen új magra épülő (Cayman) Radeon HD6950-et is képes meglepni, ami sokkal nagyobb gond lehet az AMD számára, mint a HD6870 veresége, hiszen a Radeon HD 6950 legalább 10 ezer forinttal drágább, mint a Ti névvel fémjelzett új GTX vezérlő, de nem feltétlenül jobb annyival, hogy megérje ezt a különbözetet kifizetni.


Összességében véve az NVIDIA elérte célját és a GTX560-as hathatós segítségével sikerült árban és teljesítményben alaposan meglepni riválisát, aki minden bizonnyal ezt nem fogja szó nélkül tűrni. Az előzetes várakozások 300 dolláros árról számoltak be, ami nem a tuningolt kártyákra vonatkozik, de erre idehaza még hozzá kell számolni az adót, tehát így jön ki a Magyarország számára ajánlott 72799 forintos ajánlott bruttó végfelhasználó ár – sajnos lapunk nyomdai leadása pont egybe esik a kártyák hivatalos megjelenési dátumával, ezért nem tudunk pontos árakkal szolgálni az ASUS és Gigabyte kártyák esetében.Ez az ár a teljesítményt is nézve rendkívül baráti, sőt, házon belül állít konkurenciát a nemrégiben megjelent GTX 570-esnek is. Arra a kérdésre, hogy mit lép a konkurencia a válasz egyértelmű.


A cél most nyilvánvalóan az, hogy olcsóbb Cayman GPU-s kártyák (gondolunk itt a Radeon HD6950-re elsősorban) kerüljenek a piacra, ezt pedig csak úgy lehet megvalósítani egy jól kivitelezett árcsökkentésen felül, ha a memória méretét csökkentik a jelenlegi két gigabájtról egy gigabájtra. Ettől ugyan nem lesznek gyorsabbak a 6000-es Radeonok, de árban legalább képesek alámenni a GTX 560 Ti-nek. Ezzel kapcsolatosan mai közlemény, hogy be is jelentették a Radeonok árátt, ahogy ezt vártuk. Az 1 GB-os HD6870 189,99 euró, a szintén 1 GB-os HD6950 225 euró lesz, míg utóbbiból a 2 GB-os változat ára 239,99 euróra csökkent. Emlékeztetésül, a GTX 560 Ti hivatalos ára 239 euró, tehát így a HD6950 így már nem rossz vétel és méltó ellenfele az új GTX Ti kártyának, innentől pedig már a felhasználó preferenciája és pénztárcája lesz a döntőbíró.

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.