Hirdetés

A Tumblr leelőzte a Wordpress-t



|

4 éve indult mikroblog-szolgáltatás a hosztolt blogok számát tekintve megelőzte a 8 éves társát.

Hirdetés

Míg januárban a Tumblr még csak 7 millió egyedi bloggal rendelkezett, most, fél évvel később immár 21 milliónál tart a saját számlálójuk. E közben a Wordpress statisztikái szerint 20,8 millió regisztrált blog létezik a Wordpress.com oldalon, azaz az elmúlt napokban a Tumblr szépen lassan leelőzte a 8 éves versenytársát.

 

 



A Wordpress veresége azonban nem teljes, mivel a szolgáltató csak a saját weboldalán lévő blogokat számlálja, a felhasználók által külön domain címen üzemeltetett nyílt forráskódú oldalakat nem.

Miért más a Tumblr?

Fogjuk a hagyományos blogot, keresztezzük azt a Twitterrel, hogy megkapjuk a Tumblr-t. Nagyjából ezt a receptet követhették a szolgáltatás készítői, mivel a Tumblr a két fent megnevezett megoldás ötvözésének tekinthető.

Blogos örökségként a karakterek számát illetően itt sincs megkötve a keze a profilok gazdáinak, hiszen bármilyen hosszú szöveget közzé tehetnek, egy webes szerkesztővel kellően megformázva, címkékkel ellátva és időzítve azt. Emellett ha meglátogatjuk egy Tumblr felhasználó oldalát, akkor az egymás után következő bejegyzések miatt akár klasszikus blognak is hihetjük azt.

 

 

 



Twitteres jellemzőként itt is követhetünk embereket, akiknek a bejegyzései megjelennek a saját műszerfalunkon. Utóbbiakat ezen felül lájkolhatjuk, reblog-olhatjuk, azaz továbbíthatjuk olvasóinknak és hozzáfűzhetjük saját gondolatainkat. Azaz a bejegyzések itt nem elszigetelten helyezkednek le, hanem egy folyamatos diskurzus folyik a Tumblr felhasználók között, amely miatt talán már érhető, hogy miért volt képes leelőzni a szolgáltatás a Wordpress.com-ot.

Mivel bárki követhető ezért e szolgáltatásnál is kialakulhat diskurzus az idegen, de azonos érdeklődésű emberek között, legyenek földrajzilag bárhol, amely miatt a Tumblr a Twitterhez hasonlóan az önkifejezésben segít. Ráadásul a profilunkat saját domain-re is kihelyezhetjük, így hagyományos blogunkat könnyedén Tumblr-fiókká is átalakíthatjuk.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.