Hirdetés

Alkotmányellenes a Twitter betiltása



|

A török alkotmánybíróság szerint sérti a szólásszabadságot a Twitter betiltása.

Hirdetés

Bár a török miniszterelnök, Tayyip Erdogan mindent megtenne, csak, hogy örökre eltemethesse a Twittert, a bíróságok másképp látják a helyzetet, mint ő. A török alkotmánybíróság szerdán úgy határozott, hogy a Twitter betiltása sérti a szólásszabadságot és a személyi jogokat. Ez a legnagyobb támadás volt Erdogan ellen, mióta a mikroblog elérését akadályozzák. 

Hirdetés

Erdogan azután döntött a Twitter betiltása mellett, hogy korrupciós ügyek gyanújába került (a felvételek szerint a fiával tanácskozták meg, hogyan lehetne óriási pénzeket eltüntetni), a mikroblog pedig remek táptalaj volt az információk terjesztésére a kormányról. Erdogant nem érdekli, hogy ki mit mond a világban, el akarja söpörni az ellenfeleit - ezt támasztja alá az, hogy a YouTube-ot is blokkoltatta, miután az nem volt hajlandó a ránézve kedvezőtlen tartalmakat eltávolítani. 

Korábban a politikai vezetők Amerikában és az EU-ban is erősen kritizálták a török kormányt. Most, hogy az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta Erdogan döntését, a legtöbben azt várták, hogy a tiltást feloldják. Furcsa mód a kormány nem volt hajlandó beadni a derekát, annak ellenére sem, hogy a legtöbben a Twitter és a Google segítségével már megtalálták a módját a blokád kikerülésének. 

Miután csütörtökön a helyi sajtó is megszellőztette az alkotmánybíróság döntését, a kormány végül engedett a nyomásnak, és nagyjából estére feloldotta a blokádot. A nemzetközi megbélyegzés valószínűleg még nem ér véget, ugyanis a YouTube továbbra is tiltólistán van a telekomcégeknél. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.