Hirdetés

Angol segítséggel online zsarolókat kaptak el az oroszok



|

Hirdetés


Egy 21, egy 22 és egy 24 éves fiatalembert vettek kedden őrizetbe Szentpéterváron, Szaratovban és Sztavropolban, vádat ugyan még nem emeltek ellenük, de úgy vélik, egy olyan banda tagjai, akik „zombi” számítógépek segítségével szerverbénító DoS támadásokat indítottak online sportfogadási webhelyek ellen. Az NHTCU szorosan együttműködött az orosz belügyminisztérium számítógépes bűnözési részlegével.

A keddi akció előzménye az volt, hogy a 2003 októberében a Canbet Sports Bookmakers brit cég panaszt emelt, hogy védelmi pénzt követelnek tőlük, különben megtámadják és elérhetetlenné teszik a webhelyet. Az angol és orosz nyomozók hagyományos és törvényszéki informatikai eszközökkel azonosították a zsarolókat, és már 2003 novemberében 10 embert letartóztattak Rigában. Innen jutottak el az oroszokhoz. A briteken és az oroszokon kívül az ausztrál, a kanadai, az észt és az amerikai bűnüldözők is részt vettek a nyomozásban, amit a pénzátutalással foglalkozó cégek is segítettek.




A hatóságok egyelőre nem tudják, mennyi pénzt csikartak ki a zsarolók áldozataikból - az összeget több százezer dollárra teszik -, és azt sem tudják, hány online bukmékert zsaroltak meg, akik alkalmanként 300-400 millió dollárt tartanak kéznél a fogadások fedezetéül. Dave Matthews, a Las Vegas Advisor című online szerencsejáték ipari kiadvány üzemeltetője szerint a kisebb bukméker webhelyektől általában 10 ezer dollár védelmi pénzt követelnek, a nagyobbak pedig 40-50 ezret adnak le.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.