Hirdetés

Az állam számoljon be az adatgyűjtésről



|

Hirdetés

Ron Wyden oregoni demokrata szenátor kedden nyújtotta be „Törvény az állampolgárok védelméről a szövetségi adatbázisokban” c. tervezetét, amely megköveteli a szövetségi bűnüldöző és hírszerző szervezetektől, adjanak tájékoztatást, ha személyes információk után kutakodnak a kereskedelmi adatbázisokban. A tervezet értelmében az igazságügyi minisztériumnak, a belbiztonsági minisztériumnak, a védelmi minisztériumnak és a Szövetségi Nyomozóhivatalnak (FBI) közzé kell tennie, mikor vizsgálódtak kereskedelmi adatbázisokban, hogyan elemezték az adatokat és milyen adatvédelmi intézkedéseket tettek. A törvény ugyanakkor megtiltaná, hogy bármelyik szövetségi hatóság vagy szervezet a kereskedelmi adatokban kutatva elméleti forgatókönyveket dolgozzon ki a jövőbeni esetleges terrortámadásokról.

Wyden szerint a törvényre azért van szükség, mert az USA-ban nincs átfogó adatvédelmi törvény, amely szabályozná, hogy az állam miként férhet hozzá és használhatja a nyilvános és magán adatbázisokat. Wyden volt az, aki januárban egy olyan módosítást terjesztett elő, amely megtiltotta a védelmi minisztérium antiterrorista megfigyelési programjának (TIA) finanszírozását, ameddig azt a törvényhozás nem ellenőrizheti. Július közepén a szenátus meg is szavazta az indítványt.

A Fejlett Védelmi Kutatások Intézete (DARPA) szerint a TIA egyik célja épp a hipotetikus forgatókönyvek segítségével felfedni az esetleges készülő terrorakciókat. A szenátor tervezete mögött felsorakozott az EFF és a CDT is, a törvénytervezetet mindkét szervezet első lépésnek tekinti az adatvédelmi törvény felé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.