Hirdetés

Az AMD sikerei - bővebben



|

Hirdetés

Most további részletekkel is szolgálhatunk az események hátteréről, valamint a vállalat jövőjét meghatározó új gyárról.

Noha már korábban is előfordult, hogy az otthoni felhasználóknak szánt PC-k szegmensében az AMD eladásai felülmúlták az Intelét, a kisebbik processzorgyártó még sosem tudott egy teljes hónapon át fölényben maradni. A Current Analysis piackutató vállalat szerint az iskolakezdés havában az AMD 52 százalékos részesedést szerzett az otthoni asztali PC-k piacán az USA-ban, miközben az Intelnek "csak" 46 százalék jutott.

Az AMD sikerének titka a Media Center PC-k népszerűségében keresendő, amelyek az asztali PC-eladások 46 százalékát adták szeptemberben. Ennek a kategóriának a legnépszerűbb konfigurációja a HP Pavilion a1130 számítógép volt, amely AMD Athlon 64 processzorra épül. A Current Analysis szerint a Pavilion a1130n minden idők legkelendőbb Media Center PC-je az amerikai üzletekben.

Amint arról beszámoltunk, az AMD processzorgyártó üzletága a szeptember végén záruló negyedévében 44 százalékos növekedést könyvelhetett el. Robert J. Rivet pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy negyedéves rekordot állított fel a vállalat mind az értékesített processzorok számának, értékének, valamint a bruttó profitráta és az üzemi eredmény tekintetében is. Ráadásul a vállalat a minap nyitotta meg új, korszerű félvezetőgyárát, a Fab36-ot. Az új üzem szintén a németországi Drezdában épült fel, ahol az amerikai vállalat jelenlegi egyetlen processzorgyára, a Fab30 is található.

Az első ásócsapástól kevesebb mint két éven belül átadásra kerülő második üzemmel az AMD processzorgyártási kapacitása két és félszeresére ugrik. A Fab36-ban már 300 milliméter átmérőjű szilíciumostyák kerülnek megmunkálásra. A 2007-re 2,5 milliárd dollár befektetést elsüllyesztő üzem havonta 13 ezer ostyát képes megmunkálni, azaz nagyjából másfélszer nagyobb gyártókapacitással rendelkezik majd teljes pompájában, mint a régebbi, havonta legfeljebb 20 ezer 200 milliméteres wafert megmunkáló Fab30

A német szövetségi kormány és a helyi önkormányzat összesen 1,5 milliárd dollár értékben támogatták a beruházást, hogy az AMD ismét Drezdát válassza a gyárépítés helyéül. A Fab36 ezer embernek ad munkát, valamint az AMD által közölt becslés alapján további hat ezer munkahely létesül a környéken az üzem jelenléte kedvező gazdasági hatásainak köszönhetően.

Az új üzemben elsőként 90 nanométeres csíkszélességű lapkák termelése kezdődik meg, az itt készülő chipek jövő év első hónapjaiban bukkanhatnak fel a piacon. A 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiára való átállás jövőre kezdődik meg, az így készült processzorok termelése 2006 végén indul be a tervek szerint, míg 2007 közepére teljesen átállítják az egész üzemet. Ez az ütemterv némileg csalódást okozhat a várakozásokhoz képest: az Intel első 65 nanométeres termékei jövő év elején, tehát legkevesebb fél, de akár egy évvel korábban is piacra kerülhetnek.

A Fab36-ban később 45 és 32 nanométeres csíkszélességű termelés is folyni fog a jelenlegi tervek szerint. Egy adott chip 32 nanométeren előállítva körülbelül nyolcadakkora lenne, mint a jelenlegi 90 nanométeresek. A 32 nanométeres technológia bevezetése azonban az évtized vége előtt nem várható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.