Hirdetés

Az AMD új üzemet épít Drezdában



|

Hirdetés

4 milliárd dollárt fektet egy újabb mikroprocesszor gyártó üzem építésébe a szász fővárosban.

Az AMD Fab 36 300 mm-es nyerslapkákból gyárt processzorokat, s várhatóan ezer embert foglalkoztat a termelés maximális kapacitáson történő beindulása (2006) után. A cég azért bővíti gyártó kapacitását, hogy ki tudja elégíteni a 64 bites lapkák iránti várható keresletet. (Ezt erősítette meg a két nappal korábbi hír, amikor a Sun közölte, két új kiszolgálóját az AMD Opteron processzorával szállítja.) A Fab 36 a már meglévő drezdai üzem mellé kerül, amit a helyi munkaerő magas színvonalú képzettsége és az állami támogatás is indokol. Az üzem telepítése négy év alatt 2,4 milliárd dollárjába kerül az AMD-nek, amely 1.5 milliárdot külső finanszírozásból és állami támogatásból teremt elő - 700 milliót bankkölcsön, 500 milliót a német szövetségi és a szász kormány támogatásából (és kedvezményeiből), ill. 320 milliót a szász állam és egy európai befektető csoport részvényvásárlásából.

Bob Rivet, az AMD pénzügyi vezérigazgató-helyettese elmondta, maga az építés 400 millió dollárba kerül, a többi a berendezések vásárlásához kell. A sajtótájékoztatón Hector Ruiz elnök-vezérigazgató közölte, hogy a cég valószínűleg „két-három hónapos csúszással”, az eredetileg 2004 második negyedévének végére tervezett időpont helyett a harmadik negyedévben kezdi meg a 90 nanométeres technológiával készülő processzorok tömeges kiszállítását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.