Hirdetés

Az Európai Unió elítélte a Microsoftot



|

Hirdetés

A bizottság 497 millió euró (613 millió dollár) bírságot rótt ki a cégre, és utasította, hogy 90 napon belül kínáljon Media Player nélküli Windows verziót is, valamint 120 napon belül adja át a riválisainak szerverszoftver alkalmazási felületeinek naprakész dokumentációját.

„A domináns cégek különleges felelőssége, hogy gondoskodjon arról, üzleti gyakorlata ne akadályozza a versenyt, és ne sértse se a fogyasztót, se az innovációt”, indokolta a döntést az EU versenyügyi főbiztosa, Mario Monti. „A mai döntés helyreállítja a tisztességes verseny feltételeit az érintett piacokon, és meghatározza egy ilyen domináns pozíciójú cég viselkedésének világos alapelveit.” A Microsoft természetesen nem ért egyet a döntéssel, ezért megfellebbezi a luxemburgi bíróságon.

A bírság, amely a legnagyobb, amit az EU valaha kirótt trösztellenes ügyben, látványosan nem apasztja le a cég 53 milliárd dolláros készpénz tartalékát, sokkal fontosabb a „lebutított” Windows verzió megkövetelése úgy, hogy a Microsoft ne serkentse (pl. árengedménnyel) a PC gyártókat vagy a kiskereskedőket a Media Playeres verzió telepítésére, ill. forgalmazására, és ne is „büntesse” őket a Media Player mentes verzió választásáért. A ’csomagolás’ (az árukapcsolás) - a segédprogramok integrálása az operációs rendszer alapba - lényeges eleme a cég stratégiájának és az innovációnak, amiből csak hasznot húz a fogyasztó, érvel a Microsoft. Kétségtelen, hogy egyszerűbb a felhasználónak, ha előre telepítve kapja a zenelejátszót, az viszont tisztességtelen, hangsúlyozta Monti, hogy a Microsoft dönti el helyette, hogy a Media Playert, vagy a RealOne-t vagy a QuickTime-ot „akarja-e” használni. A piacnak egyformán nyitottnak kell lennie mindhárom számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.