Hirdetés

Az IBM forradalmasítana



|

Hirdetés

Szilícium germánium a neve annak az összetevőnek, amely az új eljárás segítségével működőképessé teszi a chipeket magas frekvencián, s emellett kétszeresére növelhető a tranzisztorok száma is.

A chipek többsége a világon igen nagy mennyiségben fellelhető szilíciumból készül, amely kiváló alapanyaga a félvezetőknek. Sajnos azonban a tiszta szilícium alapú tranzisztorok képtelenek elérni a vezeték nélküli kapcsolatok által megkövetelt 60 GHz-es frekvenciát, mert ahhoz túlságosan is kicsire kéne őket kialakítani, ami pedig túlmelegedéshez vezetne.

A vezeték nélküli készülékekbe való chipeket gyártók jelenleg galliumarzenidet használnak alapanyagul. Ez jóval drágább, mint a szilícium germánium, de évek óta ez az egyetlen útja, hogy elérhessék a 60 GHz-es frekvenciát. Az IBM úgy gondolja, az új vegyület sikeresen leválthatja a régi és ráadásul drágább alapanyagot, és nem is kell olyan apró méretben előállítani a chipeket ahhoz, hogy azok a megfelelő frekvencián üzemelhessenek.

Az új eljárással készült tranzisztorokkal lehetőség nyílna nagy sebességű, rövid hatótávolságú vezeték nélküli kapcsolatok kialakítására. Ezzel lényegesen csökkenne annak veszélye, hogy illetéktelenek az adatfolyam jeleihez hozzáférhessenek.

Számos autó már most is rendelkezik tolatóradarral. Az akár 77 GHz-en is üzemeltethető új chipek gyorsasága akár azt is lehetővé tenné, hogy menet közben automatikusan lassítsa vagy gyorsítsa a kocsit attól függően, hogy előtte vagy mögötte milyen távolságban helyezkedik el a másik jármű. Egyes szakemberek egyenesen a Bluetooth teljes megreformálását látják az új technológiában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.