Hirdetés

Az intel és a tudományos közösség rákkutatási programot jelentett be



|

Hirdetés

A program a hálózatra kapcsolódó PC (connected PC) és a peer-to-peer technológia felhasználásával – az erőforrások, például a merevlemezek és a feldolgozási teljesítmény megosztása érdekében az internet segítségével – kívánja nagymértékben megnövelni a kutatók rendelkezésére álló számítógépes kapacitásokat.
Az Intel Philanthropic Peer-to-Peer programhoz az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society), a Nemzeti Rákkutatási Alapítvány (National Foundation for Cancer Research), az Oxfordi Egyetem és az United Devices, Inc. csatlakozott.
Az így létrejövő „virtuális szuperszámítógép” számítási teljesítménye az elképzelések szerint meghaladja majd az 50 teraflopot (másodpercenként több billió műveletet), több millió felhasználót vesz részt benne, és tízszer erősebb lesz, mint a jelenlegi legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép. Az első peer-to-peer alkalmazói program keretében zajló kutatás a leukémia elleni gyógyszerek optimalizálására vonatkozik. A kutatási munkában részt venni kívánó PC-tulajdonosok először egy kis számítógépes programot töltenek le a www.intel.com/cure címről. A letöltött fájl futtatása után a program telepítődik a felhasználó számítógépére, és automatikusan megkezdi a számítást; minden alkalommal lefut, ha számítási erőforrások állnak rendelkezésre. A program egy „képernyővédőre” hasonlít, amely normál számítógép-használat közben, felhasználói beavatkozás nélkül működik. A feldolgozás végeztével, általában egy nap múlva a program visszaküldi az eredményeket a United Devices adatközpontjába, és a felhasználó legközelebbi internetes felcsatlakozásakor új adatcsomagot kér le. A United Devices program biztonsági és titkossági technológiák átfogó rendszerével védi a felhasználók személyes adatait.
„Ez a komoly új erőforrás drámai változást hoz a rákkutatásban” – mondta John R. Seffrin, Ph.D., az Amerikai Rák Társaság vezérigazgatója. „Mától kezdve a tudósok minden eddigi képzeletet felülmúló gyorsasággal végezhetik kutatásaikat, és ahogy haladunk előre, együttműködünk a kutatókkal, hogy segítsük őket az erőforrás új felhasználási módjainak fejlesztésében. Véleményünk szerint hihetetlenül nagy előrelépést jelent ez az orvostudomány területén zajló kutatások és a rákkutatás folyamatában.
A vezető gyermekkori halálokként számon tartott leukémia új gyógyszereinek és lehetséges gyógyításának kutatása során a kutatóknak először több száz millió molekula rákellenes hatását kell kiértékelniük. Az NFCR tudósai úgy becsülik, hogy a feladat legalább 24 millió órányi „számgyúrást” igényel, ami korábban elképzelhetetlen volt. Ez a sajátságos gyógyszer-optimalizálási program a fehérjékre végzi el az értékelést, a négy fehérje egyikéről ugyanis megállapították, hogy meghatározó szerepet játszik a leukémia kialakulásában; kiiktatása talán a gyógyuláshoz is elvezethet.
“Ezzel az összefogással akár három-öt évet is megtakaríthatunk a rákellenes gyógyszerek tervezésében, ami azt jelenti, hogy az ígéretes gyógyszerek sokkal gyorsabban kerülhetnek ki a piacra” – mondta Dr. Sujuan Ba, a Nemzeti Rákkutatási Alapítvány tudományos igazgatója. „Hihetetlen, hogy ezzel az összehangolt számítási erővel eddig soha nem látott módon tesszük lehetővé a rákbetegek, a rák túlélői és a nagyközönség számára, hogy segítsék a rákkutatókat a világ egyik legszörnyűbb betegségének gyógyításában.”
A leukémia gyógyszer-optimalizálási programja az első, amelyet a www.intel.com/cure címen felajánlanak. Sok más programot is ki fognak dolgozni a betegségekkel kapcsolatos kutatásokra, a Parkinson-kórtól a cukorbetegségig. A különféle programok közül a PC-tulajdonosok kiválaszthatják, hogy melyekben kívánnak részt venni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.