Hirdetés

Az MPAA megkezdi háborúját



|

Hirdetés

Az MPAA tagvállalatai november 16-ától kezdik meg a digitális filmeket cserélők elleni perek indítását - jelentette be a szövetség. Az MPAA a filmek terjesztőit a peer-to-peer (P2P) hálózatokon használt IP-címeik alapján fogja azonosítani. A mozgókép-szövetség nem közölte, hány személy ellen indít pert - ellenben a RIAA 2003 szeptembere óta több mint 6200 pert indított zenefájlok cserélésének vádjával. Dan Glickman, az MPAA elnöke és vezérigazgatója a jogtalan fájl-cserélést a filmipar 110 éves történetének "legnagyobb fenyegetésének" nevezte. "Azok az emberek, akik ellopták a filmjeinket, abban a hitben cselekedtek, hogy az interneten nem lehet őket azonosítani, és ezért nem fogják felelősségre vonni őket. Rosszul tudták. Pontosan tudjuk, hogy kicsodák, és - ahogyan a perek azt bizonyítani fogják - üldözni fogjuk őket. Az MPAA maga mögé állította Kalifornia kormányzóját, Arnold Schwarzeneggert is, aki egyaránt tagja a színészek szakszervezetének, és a rendezők szakszervezetének is. Schwarzenegger egy nyilatkozatában arra szólította fel az embereket, hogy az internetet "felelősségteljesen és etikusan" használják. A benyújtott perindítványokkal a szövetség a fájl-cserélés leállítását és pénzbeli kártérítést követel. Az amerikai Szerzői Jogvédelmi Gesztussal (U.S. Copyright Act) az MPAA minden egyes filmért, amelyet jogtalanul terjesztettek, akár 30 000 dollár kártérítést követelhet, és ha a szándékosság vádja bizonyított, akkor ez az összeg elérheti a 150 000 dollárt is. A Public Knowledge (Köztájékozottság), egy fogyasztói tanácsadó szerv arra bátorította az MPAA-t, hogy kizárólag "stratégiailag megfontolt, megfelelő jogi lépéseket hozzon".

"A Public Knowledge meg van győződve arról, hogy az egyes személyek ellen való fellépés nem fogja megoldani a P2P hálózatokon tapasztalt jogsértések kérdését." - nyilatkozta a szervezet elnöke, Gigi Sohn. "A filmipar legfontosabb célja az lenne, hogy az Internet sebességében, alacsony költségében és hozzáférhetőségében ne fenyegetést, hanem lehetőséget lássanak."

A Center for Democracy and Technology (CDT - Technológia és Demokrácia Központ), egy polgárjogi tanácsadó szervezet azt a felhívást intézte az MPAA-hoz, hogy ésszerű megállapodásokat kényszerítsen ki, csak a rendkívül "pimasz" jogsértőket büntesse, és hogy a perek helyett keressen alternatív megoldásokat a probléma kezelésére, mint például a tájékoztatás. A CDT igazgatója, Alan Davidson egyik nyilatkozatában így vélekedett a perekről: "sajnálatos, de megfelelő lépés - a digitális korszakban ennek a részét kell képeznie a művészek védelmének".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.