Hirdetés

Boldog születésnapot, internet!



|

Pontosan 20 éve váltak nyíltakká a jelenlegi ismert web gerincét képező szabványok.

Hirdetés

Akkoriban kevesen voltak tisztában vele, de 1993. április 30. meghatározó nap volt az emberiség történetében, hiszen az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) bárki számára jogdíj nélkül használhatóvá tette az internetes kommunikációi alapját képező HTTP protokollt, a webcímeket leíró URL szabványt, továbbá a HTML leírónyelv legelső változatát.


A kérdéses technológiák atyja Tim Berners-Lee volt, a jelenleg 57 éves brit férfi célja egy masszív skálán használható, a különféle oldalaira hivatkozni képes információkezelő rendszer létrehozása volt. Az úriember a CERN elhagyása után 1994 októberében megalapította a webes technológiák szabványosításáért felelős World Wide Web Consortiumot (W3C), amelynek jelenleg is a vezetője.


Kevéssé ismert érdekesség, hogy a fentebb említett technológiákat Berners-Lee a fentebb megtekinthető NeXTcube számítógépen hozta létre, amely egyben a világ legelső webszervere is volt. A gép főbb specifikációi: 25 megahertzes Motorola 68040 CPU, 25 megahertzes Motorola 56001 DSP, 400 megabájtos merevlemez, 16 megabájt RAM, 17 colos monokróm CRT-monitor 1120 × 832 pixeles felbontással.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.