Hirdetés

Britney Spears a vírusok legkedveltebb álcája



|

Hirdetés

A Panda legújabb kutatása során saját adatbázisából hét évre visszamenőleg áttekintette az összes olyan, vírus-tartalmú elektronikus levelet (úgynevezett spameket), amelyek az érintett személyek tudta nélkül használták fel híres emberek, illetőleg sztárok nevét. Az eredmények tanúsága szerint első helyen Britney végzett, megelőzve ezzel a régi motoros Bill Gates-t is, mellette a top 5-ben olyan személyek találhatók még, mint Jennifer Lopez, Shakira, vagy a rettegett terroristavezér Osama Bin Laden. Amint azt Patrick Hinojosa, a Panda Software egyik vezető technikai szakértője elmondta, a vírusírók már régóta próbálják hírességek nevével becsapni az embereket, és rábírni őket arra, hogy bizonyos webhelyeket, vagy fájlokat megnyissanak, hiszen gépeik így fertőződnek meg.

Ezek a programozók alapvetően két módszert alkalmaznak a vírusok terjesztésére: vagy találnak egy jól kiaknázható hiányosságot valamelyik gyakorta használt, közismert szoftverben, vagy pedig trükkel veszik rá a gyanútlan embereket arra, hogy saját maguk futtassák gépükön a veszélyes állományt. Hinjosa szerint először 1998-ban észlelték, hogy a vírusokat egyesek a sztárok iránti nagyfokú érdeklődés kihasználásával próbálták terjeszteni, és ez a megoldás voltaképpen napjainkra sem változott különösebben.

Jól ismertek például az "I love you", a "Love letter", vagy az "Anna Kournikova" tárgyú levelek, csakúgy, mint például a Michael Jackson öngyilkosságáról szóló spam, amely a múlt héten kezdett el terjedni világszerte. Utóbbi mail esetében, aki a mellékelt linkre kattint, az elég nagy eséllyel teszi ki gépét megfertőződésnek, mert a vírus éppen az Intenet Explorer egyik biztonsági rését használja ki.

A Panda által frissen felállított top 10-es lista sorrendben a következőképpen fest: Britney Spears, Bill Gates, Jennifer Lopez, Shakira, Osama Bin Laden, Michael Jackson, Bill Clinton, Anna Kournikova, Paris Hilton, és Pamela Anderson.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.