Hirdetés

CISPA: újabb törvény az online szabadság ellen

|

A SOPA és PIPA árnyékában már meg sem lepődik az ember azon, hogy az utóbbi hetekben egy új törvénytervezet született Amerikában, amely szintén a felhasználók ellenőrzését hozhatja el.

Hirdetés

Ahogy Európában is szigorúbb szabályozást sürgetnek, miközben a Kalózpártok is egyre komolyabb szerephez jutnak, a tengeren túlon sem fogynak ki az ötletekből a jogalkotók. A tét ugyebár az internet szabadsága, a kiberbiztonság, a szellemi jogok védelme - attól függ, hogy éppen melyik oldalról nézzük a dolgot. Legutóbb a SOPA és PIPA botladozása után a gyermekpornó elleni védelem jelszavával igyekeztek szigorúbb elveket támasztani, de máris itt a még keményebb tervezet, amely a Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA) nevet kapta.

Április eleje óta lehet hallani erről a kezdeményezésről, a mai napig annyi derült ki csupán róla, hogy a kiberfenyegetések elleni hatásos fellépést szeretnék vele elérni a törvényhozók, illetve egészen pontosan Michael Rogers republikánus kongresszusi képviselő. Eredetileg a tervezet azt a célt szolgálja, hogy a vállalatok könnyen és biztonságosan megoszthassák egymással - és természetesen elsősorban a kormánnyal - a kiberfenyegetésekkel kapcsolatos információikat. Az Electronic Frontier Foundation, a Center for Democracy & Technology, vagy éppen az American Civil Liberties Union szerint ugyanakkor egyértelmű, hogy ezzel a lépéssel a felhasználók szabadsága és magánélete sérül majd, hiszen innentől fogva az összes cég és a kormány adatot cserélhet mondvacsinált indokokkal. Így már csak egy lépés, hogy a pénzéhes jogvédők nyomására egy felhasználó se legyen biztonságban.Persze nem csak a torrentezők jogairól van szó, ez talán másodlagos kérdés egy olyan helyzetben, amikor komoly adatvédelmi aggályok is felmerülnek a CISPA kapcsán. A törvény nem tartalmaz ugyanis megkötést arra nézve, hogy a kormány és a vállalatok közti adatcsere mit tartalmazhat. Elemzők szerint mostantól elég lesz azt mondani, hogy a szellemi jogok sértése vállalati működés ellen irányul, veszélyezteti a cég létét, tehát kiberfenyegetésnek minősül - innentől egyenes út vezetne a The Pirate Bay, Isohunt, vagy akár a Wikileaks elleni újabb, még erősebb támadáshoz.

A héten a tervezetet már a Fehér Ház is bírálta, Obama kormányának sem tetszik annyira, hogy nincs kikötve, pontosan milyen esetben jöhet létre adatcsere vállalatok és a kormány között, és azt sem ártana tisztázni, hogy milyen adatokról van szó a biztonsági lépések során. Michael Rogers republikánus képviselő már korábban jelezte, hogy a kormány perelhető lenne, ha kiderülne, hogy nem megfelelő célokkal kerülnek ki adatok az adott cégektől, illetve akkor is, ha a Védelmi Minisztérium, vagy a hírszerzés nyomására adnának ki vállalatok felhasználói adatokat. A hangsúly persze azon van, hogy ha kiderül egyáltalán ez az egész. Illetve felmerül a kérdés: mekkora esélye van egy esetlegesen ártatlanul meghurcolt felhasználónak pert nyerni az állammal szemben egy ilyen erős lobbi árnyékában?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.