Hirdetés

Corel Paint Shop Pro X



|

Hirdetés

A Paint Shop Pro X-en már első pillantásra látszik, hogy alaposabb átalakításon esett át. Ikonjai, palettái, követve a — leginkább a Microsoft Office aktuális változata által diktált — divatot, színesebbek, „gömbölyűbbek” lettek. A fejlesztők egyik fő célja az volt, hogy az új felhasználók minél rövidebb idő alatt tanulhassák meg a használatát. Ezt persze nem önmagában az áttervezett kinézettel kívánják elérni — a megújult oktatóközpont (Learning Center) és a Corel egyik régi partnerének, a Lynda.comnak a mintegy kétórányi oktatóvideója is e célt szolgálja. Előzetes információk szerint ez csak az észak-amerikai verzióhoz járna, ám a Codra Kft.-től kapott változat CD-jén is megtalálható az a 37 QuickTime-mozi, amely szemléletesen és részletesen mutatja be a Paint Shop Pro X működését, köztük természetesen a legfontosabb újdonságokat is.

Ha a régi Paint Shop Pro-felhasználó — miután kigyönyörködte magát a program új kinézetén — egy kicsit alaposabban is szemügyre veszi a megújult eszközkészletet, valamint a csak egy kicsit átrendezett menüt, rájön, hogy bizony neki is lesz mit tanulnia! Egyrészt megcserélték az Effects és az Adjust menüpontokat (utóbbit át is rendezték — megint), így eleinte a megszokott mozdulattal szinte mindig mellényúlunk a keresett menünek. De a rutinból dolgozóknak az eszközkészlettel is meggyűlik majd a bajuk, és nem csak az új külsővel, valamint az új szerszámokkal — a szerszámok átrendezéséből is adódnak problémák, ami az első napokban a programmal vívott komoly küzdelemhez vezethet.

A Paint Shop Pro 9 egyik nagy újdonsága volt, hogy digitális negatívokat, azaz különféle RAW-állományokat is meg tudott nyitni, amelynek során néhány egyszerűbb alapkorrekciót (fehéregyensúly-állítás, expozíciókorrekció, élesítés) is el lehetett végezni. Ez az ablak azonban az új verzióból teljesen eltűnt, ami nem is akkora baj, sőt. Egyrészt mert a Paint Shop Pro X CD-jén — ahogyan az várható volt — megtalálható a kiváló RawShooter essentials 2005, másrészt, mert a RAW formátumú képek betöltése után automatikusan betöltődő, Smart Photo Fix névre keresztelt új funkció sokkal többet nyújt ezen a téren, ráadásul nemcsak a RAW, hanem bármilyen más formátumú felvételekhez használható. Ablakában egy lépésben elvégezhetjük a színegyensúly-beállítást szürke pontok kijelölésével, a képek világosítását vagy sötétítését — amit ráadásul külön szabályozhatunk az árnyékos és a világosabb részeken is — korrigálhatjuk a kontrasztot, a színtelítettséget és az élesítést.

De más kellemes meglepetések is érhetik azokat, akik ilyen fényképeket nyitnak meg.

A cikk teljes egészében novemberi számunk 94. oldalán olvasható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.