Hirdetés

CorelDRAW ESSENTIALS 2



|

Hirdetés

... ez a csomag elsősorban nem azoknak ajánlható, akik szeretnének olcsó CorelDRAW-hoz jutni, hanem olyan hobbifotósoknak, akik képeiket többféle célra is fel akarják használni.

A program valóban a nagy testvér, a CorelDRAW – valószínűleg marketingesek által megálmodott – „kivonata”. Az ESSENTIALS 2 alapját a CorelDRAW 11-es adja – ahogyan elődjéét a 9-es verzióra alapozták. A kivonat készítésekor a fejlesztők elsősorban a különféle beállítási lehetőségektől fosztották meg a felhasználókat, így például a Beállítások (Options) ablakban mindössze hét oldal maradt meg a mintegy hatvanból. PDF-formátumú mentésnél csak három fix beállítás közül választhatunk, nyomtatáskor esély sem maradt egyéni elrendezések létrehozására (hogy a színre bontásról már ne is beszéljünk). A CorelDRAW ötféle megjelenítési módjából csak a drótvázas és a normál maradt meg, a színmenedzser „beállításai” pedig az „igenre” vagy a „nemre” korlátozódnak. Az olcsósításnak áldozatául esett még jó pár ceruza, az effektusecsetek, a perspektívaeffektus, a lencsék, a Flash-export, és még sok-sok apróság. Az azonban végképp érthetetlen, hogy miért kellett még az eszközkészlet sorrendjét is átrendezni!

Ha a másik oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor nem az a lényeg, hogy mi maradt ki, hanem hogy mi maradt bent - azaz mit tud a CorelDRAW ESSENTIALS 2? Márpedig ami maradt, az is bőven elegendő a legtöbb otthoni és irodai felhasználónak - és ez azért valahol a CorelDRAW dicsérete -, hiszen ez a program is rengeteg eszközt kínál arra, hogy elkészíthessék saját névjegyeiket, meghívóikat, szórólapjaikat, üdvözlőkártyáikat, plakátjaikat, CD- és DVD-borítóikat, valamint számtalan egyéb grafikát. A CorelDRAW ESSENTIALS 2 ezek tervezéséhez több mint 250 sablont kínál, hogy tovább egyszerűsítse a felhasználók dolgát.


A szokásos coreles clipartgyűjtemény és könyv helyett ezúttal a Hemera Big Box of Art két CD-t, százezer vektoros és pixeles képet, valamint a hozzájuk tartozó keresőt kínálja a csomagban.

A Codra (a Corel magyarországi képviselete) - követve és felhasználva a korábbi évek honosítási gyakorlatát - elkészítette a CorelDRAW ESSENTIALS 2 magyar nyelvű felhasználói felületét, hogy még tovább egyszerűsítse a programmal ismerkedők dolgát. Sőt az eredeti csomagot egy további CD-vel bővítették, amelyen ezer jó minőségű, magyar ékezeteket tartalmazó fontkészlet kapott helyet.

Sajnos a honosítás csak a vektoros rajzolóra terjedt ki, a Corel PhotoAlbumra és a Corel Photobookra már nem. Az előbbi program egy - finoman szólva – csak alapszolgáltatásokat nyújtó képkatalogizáló. Segítségével a merevlemezen található képeket rendezhetjük albumokba, alapvető képkorrekciókat végezhetünk el rajtuk, az albumokat vagy a kijelölt képeket archiválhatjuk CD-re, valamint készíthetünk belőlük HTML-alapú, multimédiás EXE-formátumú vagy képernyővédős - diavetítéseket.

A Corel Photobook, az ESSENTIALS csomag képszerkesztő programja már sokkal érdekesebbnek tűnik. Az elsősorban kezdő „képbuherátoroknak” készült szoftver - a szokásos, többnyire alapszintű képjavító funkciókon (képzaj, pirosszem-effektus eltüntetése, lágyítás, élesítés, színkorrekció stb.) túl - számos olyan érdekes szűrőt és varázslót kínál, amire nála sokkal komolyabb programok is büszkék lehetnének, mint például a képek fényelése vagy a mélységélesség változtatása egy virtuális fényképezőgép fókuszának és a rekesz (ugyan nem szabványos értékek szerint) történő módosításával.

A cikk a 2005. júliusi számunkban olvasható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.