Hirdetés

Egyre veszedelmesebb spamek



|

A Symantec jelentése a beugrató spamek számának emelkedésére hívja fel a figyelmet.

Hirdetés

A Symantec Spam Report májusra vonatkozó főbb megállapításai:

 

  • A képeket tartalmazó spamek aránya tovább csökkent 16 százalékra. Áprilisban 27, márciusban pedig még 37 százalék volt az arányuk. A képeket tartalmazó spamek esetében a csúcspontnak január tekinthető, akkor még a teljes spam forgalom 52 százalékát tették ki. A képet tartalmazó spamek visszaesésével párhuzamosan megnövekedett azon kéretlen levelek száma, melyek a szövegtestben elhelyezett, a hivatkozott képekre mutató linkeket, azaz beágyazott URL-eket tartalmaznak.
  • Bár a képes spamek száma visszaesett, összességében a spamek aránya nem változott, a teljes e-mail forgalom 65 százalékát továbbra is kéretlen levelek teszik ki.
  • A szélhámos és csaló spamek aránya márciusban még csak 9 százalék volt, májusra azonban elérte a 13 százalékot, azaz mintegy másfélszeresre nőtt a mennyiségük.
  • Folytatódott a múlt hónapban megfigyelt trend, mely szerint a 419-es típusú csaló spamek (l. a Symantec Spam Report áprilisi számát) új lendületet kaptak. Most olyan alfajták tűntek fel, melyek karrier lehetőségekkel kecsegtetik a címzetteket.

 

A jelentés szerint az alábbi kategóriákba tartozó spamek fordultak elő világszerte leggyakrabban áprilisban:

 

  • Termékeket hirdető spamek, amelyek általános termékeket vagy szolgáltatásokat reklámoznak: 22%
  • Pénzügyi spamek, amelyek pénzügyi „lehetőségekre”, befektetésekre hívják fel a figyelmet: 22%
  • Egészségügyi spamek, amelyek az egészségüggyel, gyógyítással kapcsolatos termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek: 18%
  • Internet spamek, amelyek internetes vagy számítógépes szolgáltatásokat, termékeket ajánlanak: 16%

 

A spamek eredetét vizsgálva némileg megváltozott a kontinensek közötti sorrend:

 

1. Észak-Amerika
2. Európa (korábban harmadik)
3. Ázsia (korábban ötödik)
4. Dél-Amerika (korábban második)
5. Ausztrália/Óceánia (korábban negyedik)
6. Afrika

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.