Hirdetés

Elkapták a Zotob féreg közel-keleti íróit



|

Hirdetés

A Zotob terjedését lehetővé tevő biztonsági rést a Microsoft már befoltozta (MS05-039), a nem frissített rendszereken azonban a féreg továbbra is terjed. A Trend Micro biztonsági cég tájékoztatása szerint a Zotob rekordgyorsasággal jelent meg, hiszen csak pár nappal a szóban forgó biztonsági hiányosság publikálása után bukkant fel. A Zotob maga nem rombol, azonban beépített hátsóajtó-komponensén keresztül támadók tetszőleges programot tölthetnek le a fertőzött gépekre, végső esetben átvehetik az irányítást is felettük.

A két hete megjelent Zotob számos nagyvállalat és szervezet informatikai rendszerét bénította meg, többek között a New York Times szerkesztőségéét, a CNN hírtelevízióét, a Caterpillar gépgyárét és az amerikai bevándorlási hivatalét is. Az FBI számítógépes bűnözéssel foglalkozó vezetője, Louis Reigel szerint a két fiatalember gyors kézrekerítése a nemzetközi bűnüldöző szervezetek, valamint a Microsoft hatékony együttműködésének köszönhető.


A marokkói állami hírügynökség jelentése szerint a Zotob féregvírust pénzszerzési céllal készítették és Essebar kapcsolatba hozható bankkártyák adatainak eltulajdonításával is, azonban ezt a hírt az FBI nem erősítette meg. Reigel elmondta, egészen biztos hogy a "Diabl0" és "Coder" becenevű vírusírók ismerték egymást a világháló révén, azonban egyelőre nem tudni hogy személyesen találkoztak-e valaha. Essebart és Ekici ellen a szülőhazájukban indul majd eljárás, amelyhez az FBI bizonyítékokat fog szolgáltatni.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.