Hirdetés

Elkárhozhat a Damnatus?



|

Az ígéretes sci-fit talán sosem mutatják be jogi problémák miatt.

Hirdetés

Az idők során több író fantáziáját is megmozgatta a meg nem írt könyvek könyvtárának ötlete. Ha a soha nem látott filmeknek is van saját videotékája, akkor a Damnatus (Kárhozott) című alkotást biztosan megtaláljuk benne. A brit Games Workshop kiadó Warhammer 40,000 nevű fantáziavilágára épített filmet német rajongók készítették el 4 éves előkészítő munka és több hónapos forgatás után. A 110 perces mozi 10 ezer euróba került, a főbb szerepeket 11 színész játszotta el, és a produkció digitális utókezelése során kifinomult effektusok egész sorát vonultatták fel. Úgy tűnik, a befektetett idő, pénz és energia mégis kárba vész, mivel a Games Workshop megtiltotta a film bemutatását és terjesztését.

 

A meglepő döntés hátterében egy - látszólag feloldhatatlan - anomáliát találunk. A kiadó olyan jogokra is igényt tartana, amelyekről az alkotók szívesen lemondanának a javára, azonban bizonyos esetekben a szabályozás erre nem ad lehetőséget. Ha a Games Workshop kényszerűen elfogadná, hogy a film készítői megtartsák ezeket az elidegeníthetetlen jogokat, akkor egyúttal lemondana a Warhammer 40,000 szellemi tulajdon egy részéről, amibe a cég nem hajlandó belemenni. Érdekesség, hogy a német és a brit szabályozás eltérő álláspontot képvisel az ügyben, azonban hasonló esettel még egyik országban nem kerültek szembe.

 

Fájlmegosztás és egyéb technológiák jogi problémái>>>


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.