Érdemes BitCoint vásárolni?

|

Nyitott kérdés, hogy mennyire vehető komolyan valódi fizetőeszközként a pénznem.

Hirdetés

Az utóbbi körülbelül egy évben az internetezők többsége feltehetően már hallott a BitCoin névre hallgató pénzhelyettesítő eszközről, amely pátfogói szerint lényegében a pénz jövőjét jelenti. A fizetőeszköz számos alapvető karakterisztikájában különbözik a megszokott nemzeti valutáktól: az árfolyamát teljes mértékben a tőzsdei kereslet és kínálat határozza meg (több tőzsde is létezik, egymástól akár jelentősen különböző árfolyamokkal), a „pénznyomás” bonyolult matematikai feladatok számítógépekkel való megoldatásával történik, ráadásul limitált a kibányászható BitCoinok mennyisége.
 

Hirdetés


A BitCoin pénzügyi gerincrendszere teljesen decentralizált és anonim, amelynek köszönhetően lényegében senki sem képes felügyelni és irányítani azt, vagy éppen szimplán felelősséget vállalni bármiért, legutóbb például Oroszország tiltotta be emiatt a BitCoin használatát. A fizetőeszköz megszokott online kereskedésekben való elfogadása jelenleg rendkívül erősen korlátozott, amely technikai körülmények mellett elsősorban az adózásával kapcsolatos tisztázatlan kérdéseknek, továbbá a bizalom hiányának köszönhető. A mindenkit érdeklő kérdés természetesen az, hogy mindez belátható időn belül vajon változni fog-e: érdemes fizetési célból BitCoint vásárolni?


Meglátásunk szerint jelenleg nem ez a helyzet. Az elfogadóhelyek erősen korlátozott száma miatt szimpla fizetőeszközként – különösen Magyarországon – egy átlagos fogyasztó számára nem használható. Úgy tűnik jelen pillanatban főként csak az árfolyamának ingadozásával játszó befektetők szeretnék elhitetni, hogy valódi érték van a virtuális fizetőeszköz mögött.
 

A Mt. Gox. BTC árfolyama az utóbbi 6 hónapban


Ezen felül nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a BitCoinnal való tőzsdézők mostanra számos alkalommal bizonyították, hogy nem sok közük van a felelős üzleteléshez: a tőzsdéken napok alatt hihetetlen kilengések tapasztalhatóak az árfolyamban, amely látszólag teljesen a piaci hangulattól függ. Remek példát hozva a Mt. Gox tőzsdén január végén a BitCoin árfolyama felkúszott 1000 dollár környékére, utána egy héten belül lecsökkent ~700-ra, majd február 7-től kezdve a cikk írásának idejére 300 dollár alá ment.

Hirdetés


A legutóbbi csökkenés magyarázata, hogy a Mt. Gox átmenetileg beszüntette a BitCoinok valódi pénzre való átváltását, ugyanis rosszindulatú egyének a BitCoin átutalási rendszerének egy hibáját kihasználva árfolyam-manipulációs célból belassították a pénzforgalmat. Ezen lépésre a hozzá nem értő befektetők teljesen szükségtelenül pánikba estek, így felére csökkent az árfolyam – valakik nagyot kaszáltak a napokban...


A BitCoin pártját fogók erre természetesen felvetnék, hogy a megszokott „valódi” pénzek esetén is folyamatosan rosszindulatú manipulációk történnek, azonban az ilyen gyors és drasztikus értékkilengések elképesztően ritkák. Gyakorlatilag nincs elég BitCoin felelős kezekben, amely megbízhatatlanná teszi a rendszert.


A virtuális pénzhelyettesítő eszközzel jelenleg javarészt rövid távú befektetésben és gyors haszonban reménykedő opportunisták foglalkoznak, így legfeljebb befektetési célból van értelme foglalkozni a BitCoinnal.

Hirdetés


(Forrás: BitCoinCharts)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.