Hirdetés

EU vizsgálat Microsoft ügyben



|

Hirdetés

A testvérlapok arról számoltak be, hogy a Microsoft értékesítési főnöke, Orlando Ayala tavaly júliusban bizalmas emlékeztetőt küldött a cég leányvállalatainak vezetőihez szerte a világon, amelyben felvázolt egy olyan stratégiát, mely szerint nagy kedvezményeket kell adni a kormányoknak és az intézményeknek, sőt egyes szoftvereket kínáljanak ingyen - nehogy esetleg átpártoljanak valamely konkurens operációs rendszerre, jelesen a Linuxra. „Semmi körülmények között ne veszítsünk piacot a Linux ellenében!”, áll a lapok szerint Ayala július 16-án kelt emlékeztetőjében. Az árkedvezmény normális piaci versenyeszköz, de az EU trösztellenes törvénye tiltja a piacot uraló cégeknek a nagy kedvezmények kínálását, ha azok célja a riválisok kiszorítása, vagy ha a kedvezményt csak bizonyos vásárlói körnek kínálják. Domináns cég csak akkor adhat árkedvezményt, ha ennek kifejezett célja a költségcsökkentés, és nem a konkurencia elfojtása. A bizottság már kemény pénzbüntetéseket rótt ki a Michelinre, a British Airwaysre és az élelmiszergyártó Irish Sugar cégre, mert domináns helyzetükkel visszaélve tisztességtelenül nagy árkedvezményt vagy visszatérítést (rebatot) kínáltak.

Amelia Torres, a bizottság szóvivője csak annyit mondott, hogy a cikk „érdekes olvasmány”, azt viszont nem volt hajlandó kommentálni, hogy készül-e a bizottság ún. „11.cikkely” levelet küldeni a Microsoftnak (ami olyan törvényi erejű, mint egy bírósági idézés). Jogászok és megfigyelők véleménye szerint könnyen elképzelhető, hogy az árpolitika miatt újabb trösztellenes pert indítanak a Microsoft ellen az EU-ban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.