Hirdetés

Ezeket jósolta meg Arthur C. Clarke 1976-ban|

Clarke a mai világot már 1976-ban is jól látta telekommunikációs szemszögből.

Hirdetés

Isaac Asimov már 1964-ben sok tényezőt pontosan megjósolt az életről 2014-ben. Sok dologban nem tévedett, de persze volt olyan is, amiben igen. Ugyanabban az évben Arthur C. Clarke a BBC-n egy olyan jövőbeli világról beszélt, ahol az azonnali globális kommunikációt műholdak teszik lehetővé. Egy 1976-os konferencián bővítette is a véleményét, és sok dolgot pontosan megjósolt, 39 évvel ezelőtt. Természetesen nála sem jött be minden, ugyanis arra is számított, hogy a kommunikáció megkönnyítése érdekében megszűnnek az időzónák. Ez nem túl valószínű - de mi az, amiben nem hibázott, és pontos jóslatot adott? 

Hirdetés

 

Az otthoni számítógépek

Clarke 1976-ban úgy gondolta, hogy mindenkinek lehetősége lesz a külvilággal nagyfelbontású képernyőkön keresztül beszélgetni, amelyek billentyűzetekhez vannak csatlakoztatva. Igazából a mai otthoni számítógépeket írta körül. A macskás videókról és a YouTube-függőségről persze nem tett említést. 

 

Ma ez már teljesen megszokott

 

Skype és FaceTime

Mivel akkoriban meglehetősen korlátozott volt a valós idejű telekommunikáció, ezért értelemszerűen mindenki többről álmodott, mint a gyenge hangalapú beszélgetések a telefonvonalon keresztül. Clarke a gyakori videotelefonálásokra esküdött, és igaza lett. A Skype és a FaceTime ma már mindennapos dolognak számít, ráadásul meglepő módon a Cu-SeeMe már 1990-ben elindította a videós chatelést. 

 

Az internet

Mielőtt az internet igazán valóság lett volna, Arthur C. Clarke már pontosan látta az összekapcsolt eszközöket maga előtt, amelyek segítségével rengeteg információt küldhetünk az ismerőseinknek: képeket, adatokat, könyveket és minden hasonlót. 

 

Google

Clarke egy olyan "gépről" is álmodott, ami egy nagy központi könyvtárban képes bármit kikeresni, legyen az hír, adat egy repülésre vonatkozóan, sporteredmény vagy bármi más. Az internet lett ez a könyvtár, a varázsgépezet szerepét pedig a Google, a Bing és a többi keresőmotor töltik be, a kapcsolódó szolgáltatásaikkal együtt. 

 

Nehéz lenne nélkülük élni...(?)

 

Mobiltelefonok

Arthur C. Clarke nem csak azt látta előre, hogy a mobiltelefonok hétköznapi dologgá válnak majd, hanem azt is tudta, hogy ezek az eszközök teljesen átalakítják majd a társadalmunkat. A folyamatnak most is a közepén tartunk. 

 

Okosórák

1970 táján sokan álmodtak a varázslatos karórákról, amelyek mára valósággá váltak. Hiába vannak azonban telefonálásra és internetezésre alkalmas okosórák, még most sem egyértelmű, hogy a felhasználók mennyire vágynak a csuklójukhoz beszélni és apró kijelzőt bámulni. 

 

Már léteznek

 

Nektek milyen jóslataitok vannak a jövő technológiájára vonatkozóan?

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.